Ingin Tahu Petua Meringankan Hidung yang Bercengkung?

Sakit apabila anda mempunyai hidung tersumbat. Aktiviti harian terganggu kerana sukar bernafas. Belum lagi ketika waktu tidur tiba, tidur menjadi gelisah kerana terpaksa menukar posisi tidur ke kanan dan kiri untuk bernafas. Adakah anda pernah mengalami atau mengalami sesuatu yang serupa? Tenang, ada cara mudah yang boleh anda lakukan untuk melegakannya.

Kesesakan hidung berlaku apabila tisu dan saluran darah di sekitar hidung menjadi bengkak kerana cecair berlebihan. Keadaan ini juga boleh disertai dengan lendir. Beberapa keadaan yang mungkin membuat hidung anda tersumbat termasuk selesema, selesema, alergi, dan sinusitis.

Penggunaan Ubat Spray untuk Mengatasi Hidung yang Sesak

Rawatan kesesakan hidung boleh dilakukan dengan antihistamin atau dekongestan oral (minuman). Kedua-dua jenis ubat akan lebih baik jika ditambah dengan semburan hidung yang dirumuskan secara khusus untuk kesesakan hidung.

Semburan hidung yang mengandungi oxymetazoline dapat digunakan untuk melegakan ketidakselesaan hidung yang disebabkan oleh selsema dan alergi. Ubat ini juga banyak digunakan untuk melegakan kesesakan hidung dan bengkak (kesesakan) pada sinus, kerana kesannya lebih cepat daripada ubat oral untuk hidung tersumbat.

Walaupun mempunyai kesan bertindak cepat, semburan hidung yang mengandungi oxymetazoline tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah usia 6 tahun, kecuali disyorkan oleh doktor. Cara penyemburan ini adalah dengan menyempitkan saluran darah di saluran hidung, sehingga pembengkakan dan penyumbatan pada rongga hidung dikurangkan. Penggunaannya hanya boleh disembur ke hidung, dan tidak boleh ditelan. Biasanya, semburan ini digunakan setiap 10 hingga 12 jam mengikut keperluan, tetapi tidak lebih dari dua semburan sehari. Jangan gunakan semburan ini selama lebih dari tiga hari berturut-turut. Sekiranya gejala tidak membaik selepas tiga hari rawatan, segera hubungi doktor anda.

Sekiranya hidung anda tersumbat disertai demam tinggi, darah di lendir anda, atau lendir anda menjadi hijau, segera berjumpa doktor.

PetuaPenambahanMeringankan Hidung yang Sakit

Apabila anda mempunyai hidung tersumbat, penting juga untuk memastikan saluran hidung dan sinus anda lembap. Berikut adalah langkah mudah untuk melegakan kesesakan hidung:

 • Minum banyak cecair.

  Cecair dapat membantu melonggarkan lendir dan dapat mencegah kesesakan sinus. Selain itu, pengambilan banyak cecair juga dapat menjaga kerongkongan tekak.

 • Kerengsaan yang kerap.

  Penting untuk melakukan ini dengan kerap jika anda mempunyai hidung tersumbat, tetapi lakukan dengan betul. Menghembus hidung dengan tekanan yang terlalu banyak dapat membawa kuman kembali ke telinga anda. Cara terbaik untuk meniup hidung adalah dengan menyekat aliran udara dengan jari anda di satu lubang hidung semasa anda meniup hidung dengan yang lain.

 • Tarik wap suam.

  Masukkan air ke dalam periuk dan didihkan. Keluarkan dan kemudian menyedut perlahan-lahan wap hangat yang dihasilkan dari air mendidih. Tetapi berhati-hatilah ketika melakukan ini kerana wap boleh membakar hidung anda. Selain kaedah ini, anda juga dapat menikmati wap hangat ketika mandi air suam. Bukan sahaja melegakan kesesakan hidung, mandi air panas juga dapat merehatkan badan anda.

 • Basuh hidung anda dengan air garam.

  Selain dapat melegakan kesesakan hidung, kaedah ini juga dapat menghilangkan virus dan bakteria yang ada di hidung. Anda boleh membuat larutan air garam di rumah. Bahannya adalah tiga sudu teh garam dan satu sudu teh serbuk penaik. Campurkan kedua-dua bahan ini dengan baik, kemudian simpan dalam bekas kedap udara. Untuk membuat penyelesaiannya, ambil satu sudu teh campuran dan tambahkan ke 230 ml air suam. Isi larutan ini ke dalam picagari atau periuk neti. Kemudian, bersandar di singki, memiringkan kepala. Tuangkan larutan ini ke dalam satu lubang hidung. Biarkan larutan mengalir keluar dari lubang hidung yang lain. Semasa proses ini, anda boleh bernafas melalui mulut.

 • Ambil minuman panas.

  Minuman panas dapat melegakan kesesakan hidung, melegakan membran yang meradang dan mencegah dehidrasi. Minuman panas yang boleh anda cuba ialah teh herba yang dicampurkan dengan satu sudu teh madu. Langkah ini sangat membantu apabila anda menghadapi masalah bernafas ketika tidur pada waktu malam.

 • Tidur dengan bantal tambahan.

  Kaedah ini mungkin dapat membantu membuatkan anda tidur lebih nyenyak. Tidur dengan dua bantal di bawah kepala dapat membantu melegakan hidung yang tersumbat.