Menentukan Faktor Seseorang Menjadi Homoseksual

Sejak tahun 1987, homoseksual belum dikategorikan sebagai gangguan jiwa atau gangguan jiwa. Namun, hingga kini, masih banyak yang berpendapat bahawa homoseksual adalah tingkah laku seksual yang menyimpang. Ini menjadikan homoseksual sering mengalami diskriminasi.

Homoseksual adalah istilah untuk menggambarkan identiti seksual seseorang yang secara peribadi, emosi, atau seksual tertarik kepada orang lain dengan jantina yang sama.

Seorang homoseksual lelaki dikenali sebagai gay, sementara jantina wanita disebut sebagai lesbian.

Faktor Yang Menyebabkan Seseorang Menjadi Homoseksual

Walaupun tidak lagi dianggap sebagai gangguan jiwa, masih banyak orang yang menganggap homoseksual sebagai tingkah laku yang menyimpang. Sehingga kini, faktor-faktor yang menyebabkan seseorang menjadi homoseksual masih menjadi persoalan besar yang jawapannya belum jelas.

Namun, beberapa kajian setakat ini menyatakan bahawa ada beberapa perkara yang dianggap mempunyai pengaruh dalam menentukan seseorang menjadi homoseksual, iaitu:

1. Variasi bentuk otak

Menurut penyelidikan, terdapat sedikit perbezaan biologi dan anatomi antara individu homoseksual dan heteroseksual. Perbezaannya adalah pada struktur dan bentuk otak.

Penyelidikan yang melibatkan prosedur MRI otak menyatakan bahawa bahagian otak korteks cingulate anterior dan hemisfera kiri temporal pada kebanyakan homoseksual sedikit lebih tebal daripada pada individu heteroseksual.

Data-data ini menunjukkan bahawa variasi bentuk otak dianggap mempunyai pengaruh dalam menentukan jantina seseorang menjadi homoseksual. Walau bagaimanapun, penemuan ini tidak boleh menjadi jawapan pasti mengapa seseorang boleh menjadi homoseksual.

2. Faktor genetik

Faktor genetik juga dipercayai salah satu penyebab individu menjadi homoseksual. Terdapat teori yang mengatakan bahawa seorang wanita homoseksual mungkin mengalami hormon androgen yang berlebihan semasa dia masih dalam kandungan.

Terdapat juga sebutan bahawa sifat genetik tertentu berperanan dalam menentukan ciri-ciri seksual, tingkah laku, dan pilihan seseorang, termasuk menjadikan seseorang sebagai homoseksual.

Malangnya, teori ini tidak dapat dijadikan alasan pasti mengapa seseorang boleh menjadi homoseksual. Sehingga kini, penyelidik masih mengkaji peranan faktor genetik dalam menentukan orientasi seksual seseorang.

3. Trauma kanak-kanak

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa trauma psikologi pada masa kanak-kanak boleh mempengaruhi orientasi seksual seseorang, termasuk homoseksual. Penyelidikan menyatakan bahawa orang yang mempunyai orientasi seksual sesama jenis telah mengalami gangguan seksual pada masa kecil mereka.

Walaupun begitu, sebilangan besar orang masih heteroseksual walaupun dianiaya secara seksual semasa kecil.

Homoseksual tidak disebabkan oleh gangguan mental

AMerica Persatuan Psikiatri (APA) dan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyatakan bahawa homoseksual bukanlah suatu keadaan kerana gangguan mental.

Hal yang sama dinyatakan dalam Pedoman Klasifikasi dan Diagnosis Gangguan Mental Edisi III (PPDGJ III) yang diterbitkan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Garis panduan ini menyatakan bahawa orientasi seksual homoseksual atau biseksual bukanlah gangguan mental.

Namun, masih banyak homoseksual yang mendapat perlakuan negatif, stigma, dan diskriminasi, sehingga tidak sedikit homoseksual yang lebih suka menyembunyikan orientasi seksual mereka.

Sekiranya anda mempunyai orientasi seksual yang berbeza, termasuk homoseksual, atau ingin tahu apa yang menyebabkan anda mempunyai orientasi seksual itu, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi supaya anda dapat memahaminya dengan lebih mendalam.

Melalui sesi kaunseling dengan ahli psikologi, anda juga dapat mengenali diri anda dengan lebih baik dan mendapatkan petua untuk menerima orientasi seksual anda dengan lebih terbuka.