Penyakit Komorbid dan Kaitannya dengan COVID-19

Penyakit komorbid adalah istilah yang sering muncul ketika membincangkan COVID-19. Orang dengan penyakit komorbid dikatakan lebih berisiko menderita gejala yang teruk jika mereka dijangkiti virus Corona.

Komorbiditi adalah keadaan di mana seseorang menderita dua atau lebih penyakit pada masa yang sama. Penyakit ini secara amnya kronik atau kronik.

Kombinasi penyakit komorbid boleh berbeza-beza, seperti penyakit fizikal, gangguan mental, atau gabungan kedua-duanya. Contohnya, penghidap diabetes mungkin menderita tekanan darah tinggi (hipertensi), atau penghidap barah mungkin mengalami kemurungan pada masa yang sama.

Orang yang menderita penyakit komorbid lebih berisiko mengalami peningkatan kos rawatan kesihatan, mengalami halangan dalam proses penyembuhan, dan mengalami keadaan yang membawa maut.

Penyakit Komorbid dan Kaitannya dengan COVID-19

Pesakit dengan penyakit komorbid adalah salah satu kumpulan yang mudah dijangkiti virus Corona. Sekiranya mereka dijangkiti virus Corona, mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gejala COVID-19 yang teruk, memerlukan rawatan intensif, dan bahkan risiko kematian yang lebih tinggi akibat COVID-19 dan komplikasinya.

Ini boleh berlaku kerana orang dengan penyakit komorbid mempunyai sistem imun yang lebih lemah daripada orang yang tidak mempunyai penyakit komorbid. Selain itu, pesakit dengan penyakit komorbid mungkin juga mengalami komplikasi atau kerosakan organ akibat penyakit yang mereka derita selama ini.

Oleh itu, badan penghidap penyakit komorbid akan lebih sukar untuk melawan jangkitan virus Corona.

Terdapat banyak penyakit yang boleh menyebabkan komorbiditi pada pesakit COVID-19, iaitu:

  • Diabetes jenis 1 dan jenis 2
  • Hipertensi
  • Kanser
  • Penyakit kardiovaskular, seperti strok dan penyakit jantung
  • Penyakit buah pinggang, seperti kegagalan buah pinggang akut atau kronik
  • Penyakit paru-paru kronik, seperti asma dan COPD
  • Penyakit hati, seperti hepatitis atau barah hati
  • Demensia
  • Gangguan imun, misalnya disebabkan oleh kekurangan zat makanan atau HIV
  • Penyakit autoimun, seperti lupus dan artritis reumatoid

Selain itu, orang dengan beberapa keadaan lain, seperti wanita hamil, perokok berat, orang gemuk, atau orang yang telah menjalani pemindahan organ, juga berpotensi menderita COVID-19 dengan gejala yang teruk.

Pada pesakit COVID-19 yang mempunyai keadaan atau penyakit komorbid di atas, pengendalian dan pemantauan yang lebih ketat diperlukan dari doktor.

Selain memberikan rawatan dan perawatan COVID-19, doktor juga perlu merawat penyakit komorbid pesakit, sehingga pesakit tidak berisiko mengalami komplikasi COVID-19 berbahaya, seperti kegagalan pernafasan dan badai sitokin.

Vaksinasi COVID-19 untuk Orang dengan Penyakit Komorbid

Memandangkan orang dengan penyakit komorbid adalah salah satu kumpulan yang paling rentan dijangkiti COVID-19, mereka perlu lebih berhati-hati dalam mengambil langkah-langkah untuk mencegah COVID-19. Salah satu cara adalah dengan mendapatkan vaksin COVID-19.

Pada masa ini, vaksin COVID-19 dapat diberikan kepada penderita penyakit komorbid, walaupun dianggap selamat dan berguna, asalkan penyakit ini dapat dikendalikan dengan rawatan dari doktor.

Vaksinasi COVID-19 untuk pesakit dengan penyakit komorbid dilakukan untuk mencegah munculnya gejala yang teruk dan keadaan maut akibat jangkitan virus Corona.

Walaupun begitu, pemberian vaksin COVID-19 mesti dilakukan dengan berhati-hati dan melalui pertimbangan perubatan yang teliti untuk mencegah dan meminimumkan berlakunya kesan sampingan yang boleh membahayakan keadaan pesakit.

Namun, sebilangan data setakat ini menunjukkan bahawa pemberian vaksin COVID-19 kepada pesakit dengan penyakit komorbid adalah cukup selamat, asalkan penyakit ini dikendalikan.

Selain vaksinasi, pesakit dengan penyakit komorbid juga perlu secara rutin dan berdisiplin mematuhi protokol kesihatan yang berlaku, yaitu dengan mencuci tangan dengan kerap, memakai topeng, dan menghindari orang ramai, untuk mencegah penularan COVID-19.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penyakit komorbid dan kaitannya dengan COVID-19, anda boleh berjumpa doktor. anda juga boleh berbual dengan doktor di perkhidmatan telemedicine, seperti aplikasi ALODOKTER.