7 Sebab Pusing Ini Semasa Kehamilan Mudah Dihindari

Pening adalah perkara biasa pada trimester pertama dan ketiga kehamilan. Anda juga tidak perlu risau kerana pening semasa hamil dapat dicegah dengan mengelakkan keadaan atau tabiat berikut:.

Pening semasa kehamilan biasanya bukan keadaan berbahaya, dan akan hilang ketika kehamilan berlangsung. Tetapi masih, keadaan ini boleh menyebabkan ketidakselesaan bagi beberapa wanita hamil.

Pelbagai Punca Pening Semasa Kehamilan

Berikut adalah beberapa keadaan atau tabiat yang boleh mencetuskan pening semasa kehamilan:

1. Anemia

Sebilangan wanita hamil sering mengalami anemia kerana kekurangan pengambilan zat besi. Ini menyebabkan lebih sedikit sel darah merah yang membawa oksigen ke otak dan organ lain, sehingga memicu pening semasa kehamilan. Oleh itu, disarankan agar anda mendapat pengambilan zat besi yang mencukupi, terutama ketika memasuki trimester kedua dan ketiga. Sekiranya perlu, ambil suplemen zat besi mengikut cadangan doktor.

2. Kekurangan tenaga

Pening semasa mengandung juga boleh menjadi tanda bahawa tubuh memerlukan pengambilan tenaga. Makan lewat selama kira-kira 1-2 jam boleh membuat wanita hamil pening. Keadaan ini sering berlaku pada wanita hamil yang sukar makan atau minum kerana loya dan muntah semasa mengandung. Untuk itu, selalu sediakan makanan ringan yang sihat sebagai bekalan tenaga. Selain itu, cubalah mengelaknya dengan makan bahagian kecil tetapi kerap untuk mengelakkan pening semasa hamil.

3. Dehidrasi

Seperti kelaparan, dehidrasi juga boleh menyebabkan pening semasa kehamilan. Semasa mengandung, hormon kehamilan di dalam badan ibu akan membuat lebih banyak aliran cecair ke janin untuk menyokong kehidupan dan pembentukan organ-organnya. Selain itu, hormon kehamilan juga menyebabkan badan anda berpeluh lebih banyak. Sekiranya keperluan cecair ini tidak dipenuhi, maka wanita hamil boleh mengalami dehidrasi. Untuk mengelakkan dehidrasi selama kehamilan, disarankan minum 10 gelas air sehari, pakaian longgar, dan aktifkan penghawa dingin.

4. Berdiri secara tiba-tiba

Semasa duduk, darah akan terkumpul di kaki. Berdiri secara tiba-tiba boleh mencetuskan pening semasa mengandung. Ini kerana aliran darah ke jantung menjadi kurang, sehingga tekanan darah turun dengan cepat. Untuk mengelakkan pening semasa hamil, cubalah bangun perlahan-lahan dari posisi duduk atau berbaring.

5. Berdiri terlalu lama

Berdiri terlalu lama juga boleh menyebabkan pening semasa hamil kerana banyak darah terkumpul di kawasan kaki. Untuk memperbaikinya, cuba duduk atau berbaring sehingga pening reda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menggerakkan kaki selama beberapa minit untuk membantu meningkatkan peredaran darah.

6. Berbohong terlalu lama

Berbaring dalam posisi terlentang terlalu lama juga boleh mencetuskan pening semasa kehamilan, terutama pada trimester kedua dan ketiga. Ini kerana saluran darah di belakang rahim mencubit. Kesannya, aliran balik darah dari kaki dan pelvis ke jantung akan tersekat dan tidak mengalir dengan lancar. Untuk mengelakkan pening semasa kehamilan, berbaring di sebelah kiri anda untuk meningkatkan aliran darah ke jantung dan otak anda. Selain itu, sokong punggung dengan bantal agar lebih selesa.

7. Perubahan hormon

Punca pening semasa kehamilan kerana perubahan hormon sebenarnya tidak dapat dielakkan, kerana ia adalah proses semula jadi tubuh semasa kehamilan. Pening semasa kehamilan kerana perubahan hormon berlaku kerana hormon kehamilan yang dihasilkan membuat saluran darah anda melebar. Di satu pihak, pelebaran saluran darah ini diperlukan untuk meningkatkan aliran darah ke janin. Tetapi di sisi lain, ia mengurangkan bekalan darah ke otak anda, menyebabkan pening. Untuk menjangkakan dan mengatasi pening semasa kehamilan kerana perubahan hormon, anda disarankan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan supaya rawatan dapat diberikan jika diperlukan.

Pening semasa kehamilan adalah perkara biasa, tetapi disarankan untuk tetap waspada, terutama jika disertai dengan gejala lain seperti pingsan, sakit perut yang teruk, sawan, demam, kelemahan anggota badan, penglihatan kabur, dan pendarahan vagina. Segera berjumpa pakar sakit puan mengenai tanda dan gejala yang dialami.