Jerawat bernanah, Ini Punca dan Cara Mengatasinya

Jerawat bernanah menunjukkan bahawa jerawat yang muncul telah dijangkiti bakteria. Masalah ini bukan sahaja dapat mengurangkan keyakinan diri, tetapi juga boleh menyebabkan kesakitan. Sekiranya anda mempunyai jerawat bernanah, anda harus segera mengatasinya agar tidak menjadi lebih teruk.

Terdapat pelbagai jenis jerawat, salah satunya adalah jerawat bernanah atau pustula. Jerawat jenis ini dicirikan oleh lebam yang lebih besar dan menyakitkan.

Apabila jerawat bernanah muncul, kulit di sekitar jerawat akan kelihatan lebih merah dan sedikit bengkak. Jerawat juga kelihatan penuh dengan nanah yang berwarna keputihan atau kekuningan.

Apa yang Menyebabkan Jerawat Purulen?

Jerawat berlaku apabila folikel rambut atau tempat pertumbuhan disekat oleh sel kulit mati atau minyak semula jadi kulit (sebum). Apabila jerawat dijangkiti oleh bakteria, tubuh secara semula jadi akan melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Dari reaksi ini, nanah terbentuk di jerawat.

Jerawat bernanah pada umumnya menyakitkan apabila disentuh. Sebenarnya, dalam kes tertentu, jerawat yang dijangkiti boleh menyebabkan jangkitan kulit yang teruk disertai dengan gejala demam.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko jerawat bernanah, iaitu:

  • Tidak menjaga kebersihan kulit, misalnya kerana anda jarang mencuci muka atau mandi.
  • Muka sering berpeluh.
  • Perubahan hormon, seperti akil baligh atau kehamilan.
  • Tekanan.
  • Reaksi alergi atau kerengsaan terhadap produk penjagaan kulit, seperti sabun, pelembap, dan kosmetik.
  • Makan terlalu banyak makanan yang diproses atau makanan yang terlalu manis.

Bagaimana Mengatasi dan Mencegah Jerawat Purulen?

Sebenarnya, jerawat bernanah yang bersaiz kecil boleh hilang dengan sendirinya. Namun, jika jerawat sudah merembes dan bertambah besar atau menyakitkan, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya, iaitu:

1. Menggunakan ubat jerawat

Penggunaan ubat jerawat boleh menjadi penyelesaian untuk menghilangkan jerawat yang meradang dan membengkak. Pilih ubat jerawat dengan bahan aktif benzoil peroksida, asid salisilik, dan sulfur. Pastikan anda menggunakan ubat jerawat mengikut arahan pada pakej ubat.

Sekiranya jerawat semakin teruk atau teruk, maka antibiotik, tretinoin, atau ubat hormon (seperti pil kawalan kelahiran) mungkin diperlukan. Walaupun begitu, penggunaan ubat jerawat jenis ini mestilah atas cadangan doktor.

2. Jangan memerah jerawat

Satu perkara yang perlu anda ingat ketika anda mempunyai jerawat yang meriah adalah dengan mengelakkan jerawat. Daripada membuat nanah hilang, tindakan ini sebenarnya menjadikan nanah masuk lebih dalam ke pori-pori kulit di sekitarnya, sehingga membuat jerawat lebih meradang, membesar, dan menyebabkan bekas jerawat.

Memerah jerawat juga dapat meningkatkan jumlah kuman di jerawat, menjadikannya lebih meradang dan membuat jerawat bertambah buruk.

3. Bersihkan wajah secara rutin

Salah satu cara untuk mencegah dan mengatasi penampilan jerawat adalah menjaga kebersihan kulit wajah. Anda disyorkan untuk membersihkan wajah anda dua kali sehari secara berkala, dengan sabun pembersih muka yang tidak mengandungi alkohol untuk mengelakkan kegatalan.

Kemudian, bilas wajah anda dengan air suam dan gunakan tuala lembut untuk mengeringkan wajah anda dengan menepuk lembut.

4. Gunakan pelembap dan pelindung matahari

Selepas pembersihan, jangan lupa menggunakan pelembap kulit agar kulit sentiasa terhidrat dan pelindung matahari untuk mengelakkan kulit kering. Pastikan anda memilih produk pelembap dan pelindung matahari dengan label bukan komedogenik. Elakkan menggunakan produk yang terbuat dari minyak kerana boleh menyebabkan komedo dan jerawat berulang.

5. Bijak menggunakan kosmetik

Sebilangan wanita mungkin menggunakan kosmetik wajah atau solekan untuk membantu menutup jerawat. Namun, beberapa jenis kosmetik sebenarnya boleh menyebabkan pori-pori wajah tersumbat dan mencetuskan jerawat.

Oleh itu, pilih produk kosmetik yang bebas wangian, bebas minyak, dan berlabel bukan komedogenik. Ganti juga kosmetik yang sudah lama tidak digunakan kerana berpotensi mempunyai kuman di dalamnya.

6. Menjalani gaya hidup sihat

Selain menjaga kulit dari luar, menjaga kesihatan kulit dari dalam juga mesti dilakukan untuk mengelakkan jerawat muncul kembali. Anda disarankan menjalani gaya hidup sihat dengan mengonsumsi makanan yang sihat untuk kulit, meningkatkan pengambilan air, menghindari asap rokok, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Sekiranya pelbagai kaedah di atas tidak berkesan untuk mengatasi jerawat bernanah atau jerawat disertai dengan demam, loya, kelemahan, dan kesakitan yang tidak dapat ditanggung, maka anda harus segera berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.