Catatan! Ini adalah makanan dan minuman yang perlu dibatasi oleh ibu menyusu

Sama seperti ketika hamil, Busui juga perlu memperhatikan pengambilan makanan dan minuman yang dimakan setelah melahirkan.Sebabnya, apa yang dimakan dan diminum oleh Busui semasa menyusu boleh mempengaruhi kualiti susu ibu. Ayuh, ketahui makanan dan minuman apa yang perlu dihadkan oleh Busui.

Susu ibu adalah pengambilan penting bagi bayi pada 6 bulan pertama kehidupan. Kandungan nutrien dalam susu ibu baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dan melindungi mereka dari pelbagai penyakit.

Kerana mempunyai peranan yang sangat penting, kualiti susu ibu perlu dijaga dengan baik. Cara yang betul untuk menjaga kualiti susu ibu adalah dengan makan makanan berkhasiat dan membatasi makanan dan minuman tertentu.

Pelbagai Makanan dan Minuman Yang Perlu Dibatasi oleh Ibu Menyusu

Sebenarnya, tidak ada peraturan yang pasti mengenai jenis makanan dan minuman apa yang boleh dan tidak boleh dimakan semasa menyusu. Busui bebas makan dan minum apa sahaja yang mereka suka, Macam mana boleh jadi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis makanan dan minuman yang perlu dibatasi, termasuk:

1. Ikan tinggi merkuri

Ikan adalah sumber DHA dan EPA yang hebat, yang merupakan jenis asid lemak omega-3 yang penting untuk menyokong perkembangan otak bayi. Walau bagaimanapun, ikan merkuri tinggi, seperti bigeye tuna, shark, king mackerel, dan marlin, tidak baik untuk bayi. kamu tahu.

Merkuri dari ikan ini dapat terkumpul di dalam badan bayi, kemudian merosakkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak bayi. Ini dapat mengurangkan kemampuan mereka untuk belajar dan berfikir. Sebenarnya, pendedahan kepada merkuri logam boleh membuat bayi mengalami masalah pertuturan dan masalah penglihatan.

2. Makanan yang diproses

Makanan yang diproses adalah makanan yang dihasilkan dengan mengubah bentuk dan rasa bahan asli agar lebih tahan lama dan praktikal untuk dimakan. Contoh makanan yang diproses adalah sosej, nugget, mi segera, dan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin.

Sebenarnya ada makanan olahan yang juga sihat. Namun, kebanyakannya tinggi kalori, lemak tidak sihat, garam, atau gula tambahan, jadi pengambilannya memerlukan had. Makanan jenis ini juga tidak dapat memenuhi keperluan nutrisi Busui kerana cenderung rendah serat, vitamin, dan mineral.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa ibu yang sering mengonsumsi makanan yang diproses semasa menyusui, anak-anak mereka cenderung menyukai makanan yang kurang sihat di kemudian hari sehingga mereka berisiko mengalami kegemukan dan pelbagai komplikasi.

3. Makanan pedas

Busui yang suka makanan pedas, mulai sekarang ia akan berkurang, ya. Sebabnya, makanan pedas boleh mempengaruhi rasa susu ibu dan boleh menyebabkan rasa tidak selesa kepada bayi. Selain itu, makanan pedas juga dapat menyebabkan bayi mengalami kolik, kembung, dan juga cirit-birit.

4. Susu lembu atau susu soya dan produknya yang diproses

Pada sesetengah bayi, susu lembu atau susu soya yang diambil oleh ibu boleh mencetuskan reaksi alergi. Oleh itu, penting bagi Busui untuk memperhatikan reaksi bayi ketika Busui sebelumnya menggunakan susu lembu, produk tenusu, susu kedelai, atau produk soya yang diproses.

Sekiranya anak anda menunjukkan gejala alergi, seperti kulit gatal, ruam kulit, mengi, batuk, sembelit, muntah, hingga perubahan warna najis, anda harus segera berhenti minum minuman atau makanan jenis ini.

5. Alkohol

Busui, pengambilan alkohol yang berlebihan dapat mengurangkan pengeluaran susu. Selain itu, alkohol juga boleh masuk ke dalam susu ibu dan akhirnya masuk ke dalam badan bayi. Ini boleh menghalang perkembangan kognitif anak anda dan mengganggu corak tidur mereka.

Sebenarnya, jika anda hanya minum dalam jumlah kecil, Busui boleh menunggu 2-3 jam untuk menyusui. Pada masa ini, alkohol tidak lagi terdapat dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, dalam 3 bulan pertama kehidupan, bayi boleh memberi makan lebih dari sekali dalam 2 jam. Oleh itu, Busui dinasihatkan untuk tidak mengambil alkohol sekurang-kurangnya sehingga dia berusia 3 bulan.

6. Kafein

Adakah Busui suka minum kopi atau teh dan makan coklat? Sekiranya demikian, Busui perlu berhati-hati. Kafein dalam minuman dan makanan ini dapat memasuki tubuh bayi melalui susu ibu. Ini boleh menyebabkan dia menjadi rewel, mudah marah, dan mengganggu corak tidur.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud Busui tidak boleh mengonsumsi kafein. Pengambilan kafein yang disyorkan untuk ibu menyusu tidak lebih dari 300 mg sehari atau bersamaan dengan dua cawan kopi.

Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda secara optimum, pastikan Busui memperhatikan penggunaan makanan dan minuman yang telah disebutkan di atas, ya. Selain itu, jangan lupa untuk terus makan makanan yang sihat sehingga kualiti susu ibu tetap baik.

Sekiranya selepas menyusui bayi anda menunjukkan gejala eksim atau gangguan sistem pencernaan, seperti cirit-birit, bawa dia ke doktor dengan segera. Doktor akan memeriksa si kecil, memberinya rawatan, dan mengesyorkan diet yang lebih terjaga untuk Busui.