Fakta Tentang Gurah untuk Mengubati Gangguan Sinus

Gurah adalah ubat tradisional yang menggunakan campuran cairan srigunggu, yang menetes melalui hidung dengan tujuan menghilangkan lendir. Bukan hanya itu, rawatan gurah juga dipercayai dapat merawat gangguan resdung.

Menurut Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 1076 / Menkes / SK / VII / 2003 tentang Pelaksanaan Perubatan Tradisional, gurah tergolong dalam obat herbal tradisional. Gurah disamakan dengan ramuan, penyembuh, shinshe, homeopati, ahli aromaterapi, dan penyembuh tradisional lain yang menggunakan kaedah yang serupa.

Memahami Bagaimana Gurah Berfungsi

Seperti disebutkan di atas, bahan utama dalam rawatan gurah adalah tanaman srigunggu atau senggugu. Tumbuhan berbunga dengan nama Latin Sererum Clerodendrum Ini memang dikenal sebagai tanaman ubat yang dilaporkan dapat merawat sakit, radang, rematik, gangguan pernafasan, dan demam.

Dalam pemprosesan, akar pohon srigunggu dihancurkan untuk menghasilkan busa, kemudian disaring hingga diperoleh cairan jernih. Cecair ini kemudian ditambah dengan air rebusan untuk menjadi ramuan gurah. Ramuan tersebut diteteskan ke hidung pesakit oleh pengamal gurah. Kedudukan pesakit juga mesti tidur di perutnya sehingga lendir yang dihasilkan dari mulut dan hidung mudah keluar.

Pengamal Gurah biasanya ditemani oleh tukang urut untuk mengurut pesakit untuk bersantai, serta melegakan sakit hidung semasa prosedur gurah yang boleh memakan masa hingga dua jam.

Mengkaji Rawatan Gurah dalam Mengubati Gangguan Sinus

Adakah gurah berkesan untuk merawat gangguan sinus masih menjadi perbahasan panjang. Sehingga kini, keberkesanan gurah masih memerlukan kajian lebih lanjut. Namun, satu kajian menunjukkan bahawa gurah terbukti berkesan dalam merawat rhinitis kronik.

Kajian ini menjelaskan kesan gurah pada gejala rhinitis kronik, yang dapat mengurangkan pelbagai gejala, seperti mengurangkan lendir dan kekerapan bersin, serta aduan kesesakan hidung.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, gurah boleh menyebabkan komplikasi seperti otitis media, dan radang saluran pernafasan seperti rhinosinusitis akut yang teruk, tonsilofaringitis akut, dan peritonsillitis akut.

Sebenarnya, selain melakukan rawatan gurah, ada beberapa cara lain yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa tidak selesa akibat masalah resdung. Seperti berikut:

  • Menghirup wap panas untuk membantu mengurangkan bengkak dan kesesakan di rongga hidung.
  • Letakkan tuala basah yang hangat di wajah.
  • Menggunakan pelembap (pelembap), dan jangan lupa membersihkannya dengan kerap.
  • Bersihkan lendir dan biarkan sinus lembap dengan air garam.
  • Minum banyak air untuk menipis lendir dan mengurangkan kesesakan sinus.
  • Rehat yang cukup.
  • Kurangkan pengambilan minuman beralkohol, kerana boleh memburukkan lagi sinus yang menyebabkan keradangan
  • Jangan menggunakan ubat secara sembarangan, kerana boleh memburukkan lagi gejala resdung.

Sekiranya pelbagai cara untuk mengatasi masalah resdung telah dilakukan, tetapi gejalanya tidak mereda selama lebih dari beberapa hari, disarankan berjumpa doktor. Semakin cepat rawatan dijalankan, semakin cepat masalah resdung akan sembuh tanpa menimbulkan komplikasi.