Desoximethasone - Faedah, dos dan kesan sampingan

Desoximetasone adalah ubat untuk melegakan simptom keradangan, gatal-gatal, dan kemerahan kulit kerana psoriasis, eksim, alahan, atau penyakit kulit (dermatosis) yang mana responsif kepada ubat kortikosteroid.

Ubat ini tergolong dalam kelas kortikosteroid yang berfungsi dengan menekan aktiviti sistem kekebalan tubuh, sehingga mencegah pembentukan mediator atau sel yang memicu aduan dan gejala keradangan. Perlu diingat bahawa ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan dan mesti sesuai dengan preskripsi doktor.

Tanda dagangan desoximetasone: Denomix, Dercason, Desoximetasone, Desoximetasone 0.25%, Desoxiron, Dexigen, Deximet, Dexocort, Dexomet, Dexosyn, Esperson, Imetasone, Maxson, Nupeson, Pyderma, Topcort

Apa itu Desoximetasone

kumpulanUbat preskripsi
Kategori Kortikosteroid topikal
ManfaatMelegakan simptom keradangan, seperti gatal, bengkak, atau kemerahan pada kulit akibat gangguan kulit (dermatosis)
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Desoximetasone untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada desoximetasone diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ibu yang menyusu disarankan untuk tidak menggunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor.

BentukKrim dan salap

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Desoximetasone

Desoximetasone hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan desoximetasone:

 • Jangan gunakan desoximetasone jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor tentang sejarah alahan anda, terutamanya jika anda alah kepada kortikosteroid, seperti hidrokortison dan prednison.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap diabetes, peredaran darah terganggu, atau sistem imun yang terganggu.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami jangkitan kulit, penyakit hati, atau gangguan kelenjar adrenal.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor bahawa anda mengambil desoximetasone jika anda merancang untuk menjalani pembedahan, termasuk pembedahan gigi.
 • Bincangkan dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memberikan desoximetasone kepada kanak-kanak kerana ubat ini dapat meningkatkan risiko gangguan pertumbuhan pada anak jika digunakan dalam jangka panjang.
 • Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda tidak bertambah baik dalam masa 2 minggu selepas menggunakan ubat ini.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan, setelah menggunakan desoximetasone.

Dos dan Peraturan Penggunaan Desoximetasone

Dos ubat yang ditetapkan oleh doktor akan disesuaikan dengan keadaan dan usia pesakit. Berikut adalah dos desoximetasone biasa:

 • Keadaan: Psoriasis

  Orang dewasa dan kanak-kanak: Sapukan ubat 2 kali sehari pada bahagian kulit yang bermasalah.

 • Keadaan: Dermatosis responsif kortikosteroid

  Matang: Sapukan ubat 2 kali sehari pada bahagian kulit yang bermasalah.

Cara Menggunakan Desoximetasone dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca arahan pada bungkusan sebelum menggunakan desoximetasone. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Sebelum menggunakan desoximetasone, basuh dan keringkan tangan dan kulit yang akan dibasahi. Selepas itu, sapukan dan ratakan ubat ini pada kulit yang bermasalah.

Desoximetasone tidak boleh digunakan pada kawasan kulit yang cedera. Jangan sapukan ubat ini pada wajah, ketiak, atau alat kelamin dan jangan menutupi kawasan kulit yang telah dioleskan dengan desoximetasone, kecuali seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Basuh segera dengan air bersih jika desoximetasone masuk ke mata, hidung, mulut, atau kawasan lain selain yang dirawat. Selepas menggunakan ubat ini, basuh tangan anda semula.

Cuba minum desoximetasone pada masa yang sama setiap hari untuk keberkesanan maksimum.

Sekiranya anda lupa menggunakan desoximetasone, gunakan ubat dengan segera sekiranya selang waktu antara penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan desoximetasone di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Desoximetasone dengan Dadah Lain

Berikut adalah kesan interaksi ubat yang mungkin berlaku jika desoximetasone digunakan bersama dengan ubat-ubatan tertentu:

 • Pengurangan kesan terapi kortikorelin, hyaluronidase, atau ubat barah ginjal aldesleukin
 • Peningkatan kadar gula darah (hiperglikemia) apabila digunakan bersama ceritinib
 • Peningkatan risiko kesan sampingan dari deferasirox

Kesan Sampingan dan Bahaya Desoximetasone

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan desoximetasone adalah sensasi terbakar, menyengat, dan gatal pada kulit. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk.

Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Ruam atau lebam merah di sekitar mulut
 • tekananttanda ch
 • Muka berjerawat
 • Pertumbuhan rambut atau rambut di kawasan tertentu
 • Keradangan folikel rambut (folikulitis)
 • Perubahan warna kulit
 • Kulit nipis
 • Kulit kering