Terapi Kiropraktik untuk Sakit Belakang

Terapi kiropraktik adalah salah satu kaedah yang dipercayai berkesan untuk merawat sakit belakang. Terapi ini masih terdengar asing di telinga masyarakat Indonesia. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kiropraktik, lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Terapi kiropraktik dilakukan oleh doktor atau ahli terapi yang disebut kiropraktor. Selain sakit belakang, terapi ini juga berkesan untuk merawat sakit leher dan sakit kepala.

Bagaimana Prosedur Kiropraktik Dilakukan?

Semasa menjalani prosedur kiropraktik, a kiropraktor akan memberi tekanan pada sendi tulang belakang dengan tangan atau alat bantu khas. Kaedah ini juga dikenali sebagai manipulasi tulang belakang. Tekanan dapat disesuaikan mengikut keperluan pesakit, baik kecepatan dan kekuatan.

Manipulasi tulang belakang digunakan sebagai cara untuk mengembalikan kelenturan sendi yang telah dikurangkan oleh kecederaan fizikal, seperti terjatuh, duduk yang salah, atau pergerakan fizikal yang berulang. Pada dasarnya, tujuan kiropraktik adalah untuk merehatkan otot dan membuat sendi bergerak dengan betul.

Kiropraktik adalah kaedah alternatif atau rawatan pelengkap yang digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit, seperti sakit leher dan kecederaan sukan.

Walau bagaimanapun, kajian mengenai keberkesanan dan keselamatan kaedah ini masih minimum, jadi mereka tidak dapat menyokong tuntutan bahawa kiropraktik dapat merawat sakit belakang tanpa ubat atau tindakan perubatan.

Sebelum menggunakan kaedah ini, kiropraktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan memeriksa keadaan badan anda untuk melihat sama ada terdapat postur atau bahagian badan yang tidak normal.

Pemeriksaan fizikal ini dapat dilakukan dengan menekan bahagian tubuh tertentu, melihat cara berjalan, atau menggunakan sinar-X.

Adakah Kaedah Kiropraktik Berisiko?

Kiropraktik adalah kaedah rawatan yang selamat, asalkan dilakukan oleh kakitangan terlatih dan berlesen. Namun, ada sebilangan orang yang mengalami kesan sampingan ringan setelah menjalani kiropraktik, seperti keletihan, sakit pada bahagian badan yang dirawat, atau sakit kepala.

Walaupun jarang berlaku, kemungkinan komplikasi serius juga dapat dialami. Berikut adalah beberapa risiko komplikasi yang boleh berlaku:

  • kecederaan tulang belakang
  • saraf mencubit
  • Strok, jika terapi dijalankan di leher dan menyebabkan gangguan saluran darah di tulang belakang

Tidak semua orang boleh menjalani kiropraktik. Terdapat beberapa keadaan yang tidak disyorkan untuk menjalani rawatan ini, termasuk:

  • Kebas dan kesemutan yang kerap
  • Kehilangan kekuatan di lengan atau kaki
  • Osteoporosis yang teruk
  • Kanser tulang belakang
  • Kehadiran faktor risiko strok

Walaupun telah terbukti berkesan dalam merawat sakit pinggang dan sakit leher serta sakit kepala, kaedah ini tidak selalu menunjukkan hasil yang positif bagi semua orang. Oleh itu, semuanya bergantung pada keadaan masing-masing.

Sekiranya rasa sakit tidak bertambah baik setelah beberapa minggu kiropraktik, itu mungkin tanda bahawa rawatan ini tidak sesuai untuk keadaan anda.

Anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menjalani terapi kiropraktik. Di samping itu, pastikan penyedia perkhidmatan kiropraktik yang anda lawati mempunyai lesen untuk berlatih, sijil kecekapan, dan pengalaman dalam bidang ini.