Lupus - Gejala, sebab dan rawatan

Lupus atau lupus eritematosus adalah penyakit autoimun kronik yang boleh menyebabkan keradangan di beberapa bahagian badan, termasuk kulit, sendi, ginjal, dan otak. Lupus boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi lebih biasa pada wanita.

Dalam keadaan normal, sistem imun akan melindungi tubuh daripada jangkitan atau kecederaan. Namun, apabila seseorang mempunyai penyakit autoimun, seperti lupus, sistem kekebalan tubuh menyerang sel, tisu, dan organ yang sihat.

Lupus mempunyai beberapa jenis, iaitu SLE (lupus eritematosus sistemik), lupus kulit (lupus pada kulit) lupus yang disebabkan oleh ubat (lupus disebabkan ubat), dan lupus neonatal.

Punca Lupus

Punca sebenar lupus tidak diketahui. Gabungan faktor genetik dan persekitaran sering dikaitkan dengan perkembangan lupus. Beberapa pencetus untuk munculnya gejala lupus adalah pendedahan cahaya matahari, penyakit berjangkit, atau ubat-ubatan tertentu.

Risiko terkena lupus juga meningkat jika seseorang itu wanita, berumur 15-45 tahun, dan mempunyai ahli keluarga dengan lupus. Perlu diingat, lupus bukanlah penyakit berjangkit.

Gejala Lupus

Lupus boleh menyebabkan keradangan di pelbagai organ dan bahagian badan. Ini menyebabkan gejala lupus boleh sangat berbeza dan berbeza antara satu pesakit dengan pesakit yang lain. Namun, ada beberapa perkara umum yang dapat terjadi, yaitu:

  • Sakit sendi dan kekejangan
  • Ruam pada kulit, sering di pipi dan hidung
  • Keletihan yang tidak dapat dijelaskan
  • Kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari
  • Pengurangan berat
  • Demam tanpa sebab yang jelas
  • Kesucian jari atau jari kaki
  • Tumis

Diagnosis Lupus

Lupus adalah penyakit yang sukar untuk didiagnosis. Doktor akan membuat soalan dan jawapan, pemeriksaan fizikal untuk melihat tanda-tanda dan gejala yang timbul, serta melakukan pemeriksaan sokongan, untuk mendiagnosis penyakit ini.

Beberapa penyelidikan yang akan dilakukan untuk mengesahkan lupus adalah ujian makmal (ujian darah, ujian air kencing, biopsi), dan imbasan, seperti sinar-X. Ujian darah juga dilakukan untuk mengesahkan adanya antibodi ANA (antibodi antinuklear) yang meningkatkan nilai pada pesakit dengan penyakit autoimun.

Rawatan Lupus

Lupus tidak dapat disembuhkan. Rawatan bertujuan untuk meredakan keluhan, mencegah gejala, dan menghalang perkembangan penyakit.

Rawatan akan dilakukan dalam beberapa cara, termasuk pemberian ubat-ubatan, penerapan gaya hidup sihat, dan menguruskan tekanan dengan cara yang positif.

Pencegahan Lupus

Lupus tidak dapat dicegah. Namun, ada beberapa hal yang dapat dilakukan untuk mengurangi risiko terkena lupus atau mencegah timbulnya aduan dan gejala yang berulang, misalnya dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, menghindari pemicu lupus, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dengan dokter.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found