Kelebihan Serum Vitamin C untuk Kulit Muka

Memiliki wajah yang memerah cerah adalah impian hampir semua orang. Untuk mendapatkan penampilan kulit wajah yang cerah dan memerah, anda dapat menggunakan serum vitamin C. Selain mencerahkan kulit wajah, serum vitamin C juga dapat mengekalkan kulit wajah yang sihat dan melambatkan penuaan pramatang.

Untuk mendapatkan kulit wajah yang cerah dan rapi, membersihkan wajah anda dengan kerap dan menggunakan pelembap tidak mencukupi. Ia juga mengambil produk penjagaan kulit yang betul. Salah satunya adalah serum wajah yang mengandungi vitamin C.

Vitamin C serum adalah produk penjagaan kulit yang mengandungi kepekatan vitamin C yang tinggi. Produk ini biasanya mempunyai tekstur berair, ringan, dan cepat diserap oleh kulit.

Khasiat Vitamin C Serum

Kelebihan serum vitamin C dapat dirasakan jika anda menggunakannya secara teratur. Beberapa fungsi serum vitamin C untuk kesihatan dan kecantikan kulit wajah adalah:

1. Merangsang pengeluaran kolagen

Kulit memerlukan kolagen untuk kekal tegas dan anjal. Di dalam badan, kolagen terbentuk dari gabungan 2 asid amino, iaitu: glisin dan prolin, serta bantuan dari vitamin C.

Vitamin C yang diaplikasikan pada kulit dapat merangsang penghasilan kolagen, sehingga kulit tetap tegap dan halus. Akibatnya, garis-garis halus berkurang, pori-pori lebih kecil, dan kulit kelihatan awet muda.

2. Mencerahkan kulit

Beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin C mampu menghalang pembentukan melanin. Melanin adalah pigmen yang memberikan warna gelap pada kulit, rambut dan mata. Orang dengan warna kulit gelap mempunyai lebih banyak melanin di kulit mereka.

Melanin sebenarnya berfungsi melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Walau bagaimanapun, peningkatan pengeluaran melanin pada kulit wajah boleh menyebabkan hiperpigmentasi dalam bentuk bintik-bintik gelap dan warna kulit yang tidak rata.

Mengamalkan serum vitamin C dapat membantu memudarkan bintik-bintik gelap pada kulit wajah, sehingga wajah kelihatan lebih cerah.

3. Melindungi kulit dari sinaran UV

Vitamin C adalah sejenis antioksidan. Kesan antioksidan vitamin C terbukti dapat melindungi kulit dan mencegahnya dari kerosakan akibat sinar UV.

4. Melembapkan dan merawat kulit kering

Vitamin C berfungsi dengan mengekalkan kelembapan, sehingga kulit tidak mudah kering. Penggunaan serum vitamin C juga diketahui dapat mengatasi. Penggunaan serum vitamin C juga diketahui dapat mengatasi kulit kasar dan kering apabila digunakan dengan pelembap kulit secara berkala.

5. Mengurangkan kedutan

Kedutan muncul apabila lapisan kulit kehilangan sejumlah kolagen. Kemunculan kedutan ini memang boleh berlaku secara semula jadi kerana usia.

Walau bagaimanapun, penuaan pramatang boleh berlaku jika anda sering terdedah kepada sinar matahari dalam jangka panjang, mempunyai kebiasaan merokok, dan kurang tidur. Untuk mengelakkan pembentukan kerutan kulit atau penuaan pramatang, anda boleh menggunakan serum vitamin C.

Dengan rangkaian faedah di atas, tidak hairanlah bahawa serum vitamin C disebut-sebut sebagai produk penjagaan kulit yang anti penuaan.

Cara Menggunakan Serum Vitamin C

Vitamin C serum boleh digunakan 2 kali sehari, iaitu pagi dan malam. Sebelum menggunakannya, bersihkan muka anda terlebih dahulu dengan sabun pencuci muka. Seterusnya, tuangkan tonerdi atas kapas dan lap di permukaan wajah, kecuali bahagian mata, kemudian tunggu sehingga ia kering.

Selepas itu, titiskan setitik serum vitamin C di hujung jari anda, kemudian sapukan secara merata ke wajah. Tepuk lembut kulit wajah dengan lembut agar serum dapat diserap oleh kulit dengan sempurna.

Seterusnya, anda boleh menggunakan pelembap wajah dan pelindung matahari. Pada waktu malam, anda boleh menggunakan krim malam setelah menggunakan serum vitamin C.

Serum vitamin C boleh digunakan untuk semua jenis kulit. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kulit yang sangat sensitif, pertama anda harus memastikan sama ada produk tersebut sesuai untuk kulit anda.

Sekiranya anda sukar untuk menentukan jenis penjagaan kulit yang sesuai atau masalah kulit anda belum dapat diselesaikan walaupun anda telah menggunakan serum vitamin C, cubalah berjumpa dengan pakar dermatologi.