Hati-hati dengan Penyakit yang Menyebabkan Gangguan Pernafasan Berikut

Terdapat banyak penyakit yang boleh menyebabkan masalah pernafasan. Apabila bernafas bermasalah, tubuh akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan oksigen dan membuang sisa karbon dioksida. Gangguan ini tentunya boleh mengganggu prestasi pelbagai organ tubuh.

Sistem pernafasan manusia terdiri daripada hidung, mulut, rongga sinus, tekak, laring (kotak suara), trakea, bronkus, dan paru-paru. Selain itu, terdapat juga saluran darah, diafragma, otot pernafasan, pleura (lapisan paru-paru), tulang rusuk, dan alveoli atau kantung udara kecil.

Semua bahagian sistem pernafasan bekerjasama untuk memastikan proses pernafasan lancar. Tujuannya adalah untuk membawa oksigen ke seluruh badan, menghilangkan karbon dioksida, dan menjaga keseimbangan asid-basa (pH) badan.

Walau bagaimanapun, sistem pernafasan kadang-kadang terganggu dan menyebabkan kesukaran bernafas. Gangguan ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti pendedahan kepada asap rokok, pencemaran udara, bahan penyebab alergi atau alergen, bahan toksik, kemalangan, faktor genetik, terhadap penyakit tertentu.

Pelbagai Penyakit yang Menyebabkan Gangguan Pernafasan

Terdapat banyak keadaan perubatan atau penyakit yang boleh menyebabkan masalah pernafasan, termasuk:

1. Asma

Gangguan pernafasan akibat asma berlaku ketika saluran udara membengkak dan sempit akibat keradangan.Peristiwa asma dianggap disebabkan oleh faktor genetik atau keturunan dan gangguan sistem imun.

Orang yang menghidap asma boleh mengalami gejala yang berulang ketika terdedah kepada faktor pencetus asma, seperti debu, bulu binatang, debunga, asap rokok, dan udara sejuk. Selain itu, gejala asma juga boleh muncul kerana tekanan atau keletihan.

Gangguan pernafasan yang disebabkan oleh asma setakat ini belum dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, gejala asma yang berulang dapat dicegah dengan mengelakkan faktor pencetus asma dan menggunakan ubat yang dihirup.penyedut) untuk mengawal simptom asma.

Beberapa orang yang menghidap asma boleh mengalami keadaan berbahaya yang disebut status asthmaticus, yang merupakan keadaan apabila sesak nafas atau serangan asma yang teruk tidak reda setelah pemberian ubat asma.

Keadaan ini adalah kecemasan perubatan dan perlu segera dirawat oleh doktor. Jika tidak, penghidapnya berpotensi mengalami kegagalan pernafasan yang boleh mengancam nyawa.

2. Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

COPD adalah penyakit radang paru-paru yang berlaku secara beransur-ansur dan cenderung bertambah buruk dari masa ke masa. Apabila teruk, COPD boleh menyebabkan kerosakan paru-paru kekal.

Penyakit yang menyebabkan masalah pernafasan sering disebabkan oleh merokok atau menghirup asap rokok, tetapi juga boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti pendedahan kepada pencemaran udara, asap atau gas kimia yang keras, dan debu.

Untuk merawat COPD, doktor dapat memberikan beberapa rawatan, seperti ubat bronkodilator dan kortikosteroid, fisioterapi paru, dan terapi oksigen. Orang yang mempunyai COPD juga dinasihatkan untuk tidak merokok dan mengelakkan daripada terkena bahan kimia yang boleh merosakkan paru-paru.

3. Bronkitis

Bronkitis adalah penyakit yang menyebabkan gangguan pernafasan yang berlaku kerana jangkitan atau keradangan bronkus, saluran pernafasan yang menghubungkan tekak dan paru-paru. Bronkitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria serta pendedahan kepada bahan yang menjengkelkan, seperti asap rokok, habuk, dan pencemaran.

Penyakit ini boleh menyebabkan gejala batuk dengan kahak, demam, sakit dada, sesak nafas, dan lemah.

Bronkitis akibat jangkitan virus atau kerengsaan biasanya menyebabkan batuk dari kahak yang jelas atau keputihan, sementara bronkitis akibat jangkitan bakteria dapat menghasilkan kahak kekuningan atau kehijauan. Kadang kala bronkitis juga boleh menyebabkan kahak batuk.

Rawatan penyakit ini perlu disesuaikan dengan faktor penyebab. Sekiranya bronkitis disebabkan oleh jangkitan virus, masalah pernafasan yang muncul biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya dalam beberapa minggu. Untuk merawat bronkitis akibat jangkitan bakteria, antibiotik diperlukan mengikut preskripsi doktor.

Doktor juga boleh memberi anda penekan batuk dan mencadangkan fisioterapi paru untuk merawat bronkitis.

4. Akut sindrom gangguan pernafasan (ARDS)

ARDS adalah penyakit yang menyebabkan gangguan pernafasan berbahaya. Penyakit ini biasanya muncul secara tiba-tiba dan dicirikan oleh gangguan paru-paru yang menyebabkan sesak nafas dan kekurangan oksigen.

Terdapat beberapa faktor risiko yang boleh membuat seseorang lebih berisiko untuk mengembangkan ARDS, termasuk:

  • berusia
  • Sejarah merokok berat atau penyedutan gas toksik
  • Jangkitan, seperti sepsis dan radang paru-paru
  • Kecederaan atau kecederaan serius, seperti luka bakar yang meluas dan kecederaan kepala yang teruk
  • Pengambilan dadah berlebihan
  • Penyumbatan pada saluran pernafasan, misalnya disebabkan oleh asfiksia dan emboli paru.

Orang dengan ARDS perlu segera mendapatkan bantuan perubatan di hospital. Doktor biasanya akan merawat pesakit dengan ARDS di ICU untuk sokongan pernafasan, termasuk pemasangan ventilator, serta ubat-ubatan dan pemantauan ketat sehingga keadaan mereka bertambah baik.

5. Kejutan anafilaksis

Kejutan anaphylactic adalah reaksi alergi yang teruk yang berlaku apabila orang yang mengalami alergi terdedah kepada bahan yang mencetuskan alergi (alergen), seperti makanan atau ubat tertentu, sengatan serangga atau gigitan, dan debu.

Kejutan anaphylactic boleh menyebabkan gejala pernafasan, seperti batuk dan sesak nafas, gatal, berdebar-debar dada, kehilangan kesedaran, bersin, dan bengkak di beberapa bahagian badan.

Walaupun agak jarang berlaku, kejutan anafilaksis adalah keadaan berbahaya dan memerlukan rawatan perubatan segera. Jika tidak, keadaan ini berpotensi menyebabkan kematian.

Selain beberapa penyakit di atas, gangguan pernafasan juga dapat disebabkan oleh beberapa penyakit lain, seperti barah paru-paru, tuberkulosis, emfisema, dan edema paru.

Langkah Menangani Gangguan Pernafasan

Gangguan pernafasan adalah keadaan perubatan yang perlu segera diperiksa oleh dokter, kerana penyebabnya dapat bervariasi dan ada risiko komplikasi berbahaya.

Untuk merawat gangguan pernafasan yang teruk, pertama sekali, doktor akan memperbaiki pernafasan pesakit terlebih dahulu, misalnya dengan ubat, pemberian oksigen, atau resusitasi dan pemasangan alat pernafasan, bergantung pada keadaan pesakit.

Setelah keadaan pesakit stabil, doktor akan mengetahui penyebab gangguan pernafasan dengan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah, analisis gas darah, ujian fungsi paru, serta sinar-X, imbasan CT, atau MRI paru-paru.

Setelah penyebabnya diketahui, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai dan memantau keadaan pesakit supaya masalah pernafasan dapat diselesaikan dan tidak menyebabkan komplikasi. Rawatan tersebut dapat berupa pemberian ubat, fisioterapi, hingga pembedahan.

Oleh itu, segeralah berjumpa doktor di hospital sekiranya anda mengalami masalah pernafasan. Terutama jika simptomnya teruk, seperti sesak nafas, kulit pucat, bibir dan kulit kebiruan, kelemahan, sakit dada, mengi, keringat sejuk, hingga pingsan atau koma.