Ketahui Cara Menghilangkan Kaki Retak Di Sini

Semua orang pasti tidak mahu patah kaki. Tetapi jika anda sudah mengalaminya, anda tidak perlu risau. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi patah kaki yang mudah dan senang dilakukan. Apakah cara mengatasi kaki yang retak? Mari lihat penjelasan berikut.

Kaki yang retak di kawasan tumit adalah masalah biasa yang dialami oleh banyak orang. Memiliki kaki yang retak tentu tidak menarik untuk dilihat. Lebih buruk lagi, jika retakan atau retakan menjadi terlalu dalam, kadang-kadang boleh menyebabkan kesakitan ketika berdiri atau berjalan.

Apa Punca Kaki Retak?

Kulit retak di kaki atau tumit boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari kebiasaan, pekerjaan atau aktiviti, hingga penyakit tertentu. Beberapa tabiat yang menyebabkan kaki retak adalah:

  • Selalunya berdiri terlalu lama.
  • Selalunya berjalan tanpa alas kaki.
  • Memakai kasut yang tidak sesuai.
  • Mandi terlalu lama atau menggunakan sabun yang ramuannya menjengkelkan.

Sementara itu, beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kaki retak termasuk:

  • Penyakit kulit, seperti psoriasis, dermatitis atopik, dan jangkitan kulat.
  • Kaki callus.
  • Penyakit tertentu, seperti diabetes dan hipotiroidisme,
  • Kekurangan zat makanan atau kekurangan nutrien tertentu, seperti vitamin A dan lemak.
  • Obesiti.

Risiko seseorang mengalami kulit kaki yang retak juga akan meningkat sekiranya sudah tua. Orang yang mempunyai gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan minum minuman beralkohol, juga lebih berisiko mengalami masalah kulit ini.

Untuk mengetahui punca sebenar kaki retak yang anda alami, disarankan berjumpa doktor.

Inilah Cara Mengatasi Kaki Yang Retak

Terdapat beberapa cara untuk merawat kaki yang retak dan mencegahnya menjadi lebih teruk, iaitu:

1. Minum banyak air

Apabila anda tidak minum air secukupnya, mulut dan tekak anda terasa kering dan serak. Perkara yang sama berlaku untuk kulit. Minum banyak air akan menjadikan kulit anda lembap, sehingga kaki yang retak dapat sembuh dengan perlahan.

2. Gunakan sabun ringan

Agar keadaan kulit kaki yang rosak cepat pulih, sangat penting untuk menjaga kebersihan bahagian kaki yang retak. Tetapi berhati-hatilah, membersihkan kaki menggunakan sabun yang terbuat dari bahan kimia atau perengsa yang keras sebenarnya boleh menjadikan kulit terlalu kering.

Oleh itu, pilih sabun yang ramuannya lembut, sehingga tidak menyebabkan kerengsaan dan tidak menghilangkan kelembapan dari kaki anda.

3. Elakkan mandi dengan air panas

Sekiranya anda ingin berendam atau mandi dengan mandi, cuba jangan gunakan air panas, ya. Ini kerana mandi dengan air panas dapat menjadikan kulit kering dan cepat rosak, sehingga sukar untuk menyembuhkan kaki yang retak.

4. Sapukan pelembap secara berkala

Kaki dengan kulit yang retak perlu dilembapkan secara berkala. Terdapat beberapa jenis dan bahan pelembap yang boleh digunakan, seperti minyak mineral, gliserin, dan urea. Salah satu jenis pelembap yang baik untuk kaki retak adalah Jeli petroleum.

Pelembap boleh digunakan pada waktu pagi dan malam. Sapukan pelembap pada kulit yang bermasalah di kaki anda, kemudian pakai stoking yang selesa agar pelembap dapat diserap dengan lebih baik. Pelembap ini akan memperbaiki kulit yang rosak dan menjaga kelembapan kulit, sehingga kaki yang retak dapat sembuh.

5. Gosokkan kaki untuk membuang sel kulit mati

Anda mungkin biasa dengan batu apung yang sering digunakan untuk merawat tumit yang retak. Batu ini cukup kuat untuk membuang sel kulit mati.

Cara penggunaannya cukup mudah, rendam kaki yang retak di dalam air selama 5 minit atau sehingga kulit terasa lembut. Setelah itu, basahi batu apung dengan air suam, kemudian gosokkannya perlahan-lahan di kawasan kaki yang retak. Lakukan rawatan ini selama 2-3 minit.

Setelah selesai, lap kulit yang bermasalah dengan pelembap. Selain batu apung, kaki juga dapat digosok menggunakan sikat kaki atau sikat kaki gosok kaki khas.

Untuk memperbaiki kulit yang rosak dan retak di kaki, anda juga boleh mencuba menggunakan madu, minyak kelapa, minyak zaitun, atau lidah buaya di kaki anda. Bahan semula jadi ini mempunyai bahan aktif yang dapat mengurangkan keradangan dan membantu melembapkan kulit.

Sekiranya dijaga dengan betul, kaki yang retak akan bertambah baik dari masa ke masa. Namun, jika kaki anda masih retak walaupun setelah melakukan beberapa kaedah di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.