5 Jenis Buah untuk Meringankan Batuk

Terdapat beberapa jenis buah untuk batuk kandungan khasiatnya dipercayai dapat membantu melegakan dan menyembuhkan batuk secara semula jadi. Salah satunya ialahlimau. Selain itu, jenis buah apa lagi yang dapat melegakan batuk?

Secara amnya, batuk hilang sendiri dalam satu hingga tiga minggu dan tidak memerlukan rawatan khas. Namun, penggunaan ubat bebas boleh menjadi pilihan sekiranya batuk mula mengganggu aktiviti rehat dan harian.

Bagi mereka yang enggan mengatasinya dengan ubat batuk, beberapa cara semula jadi untuk mengatasi batuk boleh menjadi pilihan. Ini termasuk menghirup jahe hangat, berkumur dengan air masin, untuk memakan pelbagai jenis buah untuk batuk.

Jenis-JBuah yang baik untuk melegakan batuk

Buah adalah salah satu makanan yang padat nutrien. Di dalam buah, ada banyak antioksidan, vitamin, dan mineral yang dapat membantu menjaga sistem kekebalan tubuh, mencegah pilek dan batuk, untuk mempercepat penyembuhan ketika batuk.

Beberapa jenis buah yang baik untuk menghilangkan batuk ini adalah:

1. Nanas

Nanas kaya dengan serat, vitamin C, vitamin B, mangan, dan bromelain, yang merupakan enzim yang berfungsi sebagai anti-inflamasi, antibakteria, dan antivirus. Semua komponen ini berfungsi untuk menenangkan batuk, kahak nipis, melegakan saluran pernafasan, dan melawan jangkitan.

Untuk melegakan batuk, anda boleh mengambil sekeping nanas segar atau segelas jus nanas tiga kali sehari. Untuk meningkatkan keberkesanannya, anda boleh membuat jus nanas dengan campuran madu, garam, dan halia.

2. Lemon

Lemon kaya akan vitamin C, antioksidan yang dapat mengurangi keradangan pada saluran pernafasan dan melumasi kerongkong.

Satu kajian melaporkan bahawa menghisap sepotong lemon atau minum jus lemon dicampur dengan air suam (atau teh suam) dan madu dapat melegakan batuk, selesema, selesema, dan sakit tekak.

3. Jambu batu

Jambu biji kaya dengan vitamin C dan zat besi. Kedua-duanya adalah nutrien yang dapat mencegah dan melegakan batuk dan melawan jangkitan.

Satu kajian menunjukkan bahawa jus jambu biji segar dan rebusan daun jambu biji dapat membantu melegakan batuk dan selsema dengan mengurangkan lendir di kerongkong dan membunuh virus atau bakteria yang menyebabkan batuk di saluran pernafasan.

4. Epal

Untuk melegakan batuk, epal boleh dimakan mentah atau dijus. Menurut sejumlah penelitian, kandungan flavonoid dalam epal dapat mengurangi gejala keradangan dan kerengsaan pada saluran pernafasan yang menyebabkan batuk.

5. Kiwi

Buah kiwi adalah salah satu sumber vitamin dan mineral terbaik. Kandungan nutrien yang tinggi di dalamnya menjadikan kiwi sebagai buah yang baik untuk menghilangkan batuk. Menurut satu kajian, buah ini dapat membantu melancarkan saluran pernafasan dan menguatkan daya tahan tubuh untuk melawan selesema yang menyebabkan batuk.

Makan makanan sihat adalah baik untuk menyokong proses penyembuhan batuk dengan lebih cepat. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis makanan dan minuman yang dapat memburukkan lagi batuk, jadi harus dielakkan. Makanan dan minuman ini adalah susu dan produk olahannya, biskut kering, buah yang terlalu berasid, minuman soda, kopi, dan minuman beralkohol.

Mengatasi batuk secara semula jadi dengan memakan buah kerana batuk dan minum lebih banyak air boleh menjadi pilihan. Tetapi jika batuk tidak hilang, segera berjumpa doktor agar penyebabnya dapat diketahui dan rawatan selanjutnya diberikan.