Jangan memandang rendah kepanasan pada bayi

Panas berdarah pada bayi dicirikan oleh bintik-bintik merah pada kulit. Bayi juga biasanya kelihatan rewel kerana gatal yang mereka alami. Walaupun biasa, panas berdarah pada bayi boleh menjadi tanda keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan.

Panas berduri atau miliaria berlaku kerana penyumbatan pada pori-pori kulit, sehingga peluh tidak dapat keluar. Pada bayi, panas berdarah disebabkan oleh pori-pori kecil di kulit dan kelenjar peluh yang kurang berkembang.

Panas berduri boleh menyebabkan ruam merah yang biasanya terlihat pada lipatan kulit atau kawasan yang ditutupi oleh pakaian, seperti leher, perut, dada, atau punggung. Ruam juga boleh muncul di kepala, terutama jika bayi sering memakai topi.

Panas berdarah pada bayi boleh membahayakan

Panas berdarah pada bayi biasanya bukan keadaan yang serius. Keadaan ini mungkin mereda dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, salah satu penyebab haba berduri adalah kepanasan. Panas berlebihan berpotensi menyebabkan keadaan serius pada bayi, seperti kematian bayi secara tiba-tiba kerana terlalu panas semasa tidur.

Dalam beberapa kes, kepanasan boleh membahayakan apabila badan tidak lagi dapat mengawal dan menurunkan suhunya sendiri, mengakibatkan panas terik atau panas terik angin ahmar.

Langkah Menangani Panas Berduri pada Bayi

Panas berduri biasanya berlaku apabila udara terasa panas dan lembap. Agar tidak menjadi lebih teruk, segera lakukan langkah-langkah berikut Anak kecil anda menunjukkan tanda-tanda kepanasan atau haba berdarah muncul di kulitnya:

  • Langkah pertama untuk mengatasi masalah haba pada bayi adalah dengan meletakkan anak kecil anda di bilik yang sejuk. Sekiranya anda berada di luar rumah, cari tempat teduh yang tidak terkena cahaya matahari yang terik.
  • Letakkan bayi di dalam bilik dengan tingkap terbuka. Anda juga boleh meletakkannya di bilik dengan kipas angin atau penghawa dingin.
  • Tanggalkan atau lepaskan pakaian. Sekiranya pakaian dikeluarkan sepenuhnya, letakkan bayi di atas tuala yang dapat menyerap peluh, kemudian keringkan badan dengan kain lap atau kain kapas basah yang sejuk.
  • Setelah selesai, anda tidak perlu mengeringkan si kecil dengan tuala. Biarkan udara persekitaran kering secara semula jadi.
  • Sapukan calamine lotion pada kulit dan elakkan dari terkena pada mata.

Agar kulitnya tidak sakit setiap kali dia menggaru bahagian tubuhnya yang terkena haba, anda boleh meletakkan si kecil dengan sarung tangan atau memotong kuku secara berkala.

Pencegahan Panas Terus pada Bayi

Panas berdarah pada bayi secara amnya dapat dicegah. Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

  • Pakai pakaian longgar yang lembut pada bayi, seperti kapas yang menyerap peluh. Elakkan menggunakan lampin dengan tepi plastik.
  • Pastikan bayi terus mendapat susu ibu atau formula. Beri juga air secukupnya jika dia berumur 6 bulan ke atas.
  • Gunakan sabun bayi yang tidak mengandungi wangian dan tidak mengeringkan kulit.
  • Elakkan menggunakan bedak talcum pada bayi, kerana boleh membahayakan pernafasan.
  • Pastikan bayi tidak panas.

Sekiranya kepanasan bayi anda tidak hilang dalam 3-4 hari, ruam menjadi semakin teruk, atau disertai oleh demam dan nanah yang keluar dari bintik-bintik merah, segera bawa anak kecil anda ke doktor untuk pemeriksaan dan dapatkan rawatan.