Mengenali Ciri-ciri Tekanan Yang teruk dan Cara Mengatasinya

Tekanan yang teruk boleh berlaku apabila seseorang mengalami tekanan mental atau emosi yang berlebihan. Namun, tidak semua orang dapat segera menyadari bahawa dia menderita tekanan yang teruk.keadaan ini dapat segera dikesan dan dirawat, kita perlu menyedari apakah ciri-ciri tekanan yang teruk.

Tekanan yang teruk boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari beban kerja, masalah keluarga, kehilangan orang yang disayangi, menderita penyakit tertentu, perceraian, kehilangan pekerjaan, hingga hutang.

Tanda-tanda Tekanan yang teruk

Tekanan yang teruk boleh mempengaruhi pelbagai aspek kehidupan, dari emosi, tingkah laku, kemampuan berfikir, hingga kesihatan. Sebelum mewujudkan masalah yang lebih luas, penting untuk mengenali ciri-ciri tekanan yang teruk sehingga keadaan ini dapat diatasi dengan segera.

Ciri-ciri seseorang yang mengalami tekanan teruk termasuk:

  • Mudah gelisah, kecewa, dan sering kelihatan suram.
  • Mudah tersinggung.
  • Merasakan bahawa dia tidak baik dan tidak berharga, dan merasa sangat tertekan.
  • Tidak dapat berfikir dengan tenang.
  • Tidak bertenaga atau bersemangat.
  • Tidak boleh tidur atau mengalami insomnia.
  • Mudah terluka.
  • Sakit kepala yang kerap.
  • Selalunya mengalami gangguan pencernaan, seperti kembung, cirit-birit, dan sembelit.
  • Selera makan berkurang atau tiada selera makan.

Pelbagai Cara Mengatasi Tekanan Berat

Tekanan yang teruk yang tidak dapat ditangani dengan betul dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, obesiti, penyakit refluks asid, asma, dan penyakit mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

Untuk mengatasi tekanan yang teruk, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Berfikir positif

Ini tidak mudah, tetapi anda masih harus berusaha memikirkan secara positif masalah yang anda hadapi.

Cuba mengingatkan atau memotivasikan diri anda tentang perkara positif yang anda ada dan harus anda syukuri. Kaedah ini dapat mengurangkan tekanan yang anda alami.

2. Tulis buku harian

Menambahkan aduan ke dalam tulisan dapat membantu menghilangkan tekanan. Dengan menuliskan semua keluhan anda, kebimbangan yang anda rasakan dapat dikurangkan. Anda mungkin lebih memahami dan menguruskan emosi anda selepas itu.

3. Beritahu orang terdekat

Jangan simpan masalah itu kepada diri sendiri, tetapi cuba kongsikan apa yang anda alami dan rasakan dengan keluarga atau rakan anda. Dengan bercerita kepada mereka yang paling dekat dengan anda, beban yang anda rasakan dapat dikurangkan.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang cukup juga dapat membantu anda mengatasi tekanan yang teruk. Cuba dengar muzik sebelum tidur, supaya minda menjadi lebih santai. Di samping itu, anda juga boleh mandi air suam sebelum tidur.

5. Pergi bercuti

Untuk mengurangkan tekanan yang anda alami, luangkan waktu bekerja untuk bercuti. Ini dapat menjadikan minda lebih segar, sehingga tekanan dapat dikurangkan.

Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi tekanan teruk yang anda alami tidak dapat diselesaikan dengan betul, segera berjumpa dengan ahli psikologi. Seorang ahli psikologi dapat membantu anda mencari jalan keluar yang tepat untuk mengatasi tekanan teruk yang anda alami.