Ketahui kandungan nutrien dalam segelas susu dan faedahnya untuk anak-anak

Susu adalah sumber pemakanan yang penting, terutamanya untuk kanak-kanak. Segelas susu mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak, seperti protein dan pelbagai vitamin dan mineral.

Sebagai tambahan kepada makanan berkhasiat, ibu juga disarankan untuk memberi susu anak kecil anda setiap hari untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka. Kanak-kanak berumur 6-9 tahun disarankan minum 2 gelas susu setiap hari, sementara kanak-kanak berusia lebih dari 9 tahun disyorkan untuk minum sekurang-kurangnya 3 gelas susu setiap hari.

Dengan meminum susu, tulang dan gigi yang sihat, serta sistem imun kanak-kanak akan sentiasa terjaga. Pengambilan susu secara teratur juga diketahui menjauhkan anak dari pelbagai penyakit, seperti kekurangan zat makanan dan riket.

Semua faedah ini dapat diperoleh berkat kandungan nutrien dalam segelas susu.

Pelbagai Kandungan Nutrien dalam Segelas Susu

Berikut adalah beberapa nutrien yang terdapat dalam segelas susu lembu cair dan faedahnya untuk tubuh anak:

1. Protein

Susu adalah sumber protein yang sangat baik. Segelas susu mengandungi kira-kira 7.5-8 gram protein yang diperlukan oleh tubuh anak.

Terdapat 2 jenis protein dalam susu, iaitu kasein dan whey. Protein kasein baik untuk mengawal tekanan darah agar tetap stabil, sementara protein whey baik untuk pertumbuhan dan kesihatan otot kanak-kanak.

2. Vitamin A

Beberapa produk tenusu juga diperkaya atau diperkaya dengan vitamin A. Selain melindungi mata dari kerosakan, vitamin A juga dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh anak-anak dan menjaga kulit yang sihat.

3. Vitamin B

Berbagai jenis vitamin B, seperti vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, dan vitamin B12, terkandung dalam susu. Vitamin B ini berguna untuk mengekalkan sistem saraf dan otak yang sihat, menghasilkan sel darah merah, dan menyokong proses pembentukan tenaga atau metabolisme dalam tubuh anak.

4. Vitamin D

Vitamin D dihasilkan secara semula jadi apabila kulit terkena cahaya matahari langsung. Walau bagaimanapun, nutrien yang satu ini juga dapat diperoleh melalui susu. Vitamin D berguna untuk menguatkan tulang dan gigi, serta menjaga kesihatan otot badan.

5. Kalsium

Satu gelas susu mengandungi kira-kira 275 mg kalsium. Selain vitamin D, kalsium juga diperlukan oleh anak-anak untuk memperbaiki dan mengekalkan tulang dan gigi yang sihat.

Dengan pengambilan kalsium dan vitamin D yang mencukupi, pertumbuhan anak akan terjaga dan ketinggian mereka akan optimum. Bukan hanya itu, kalsium juga berfungsi untuk menjaga saraf, otot, dan jantung kanak-kanak agar berfungsi dengan baik.

6. Fosforus

Lebih kurang 200 mg fosfor yang terkandung dalam segelas susu. Sama seperti kalsium, mineral yang satu ini juga diperlukan untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi pada anak-anak.

Di samping itu, fosfor berperanan dalam menjaga otot dan saraf kanak-kanak agar berfungsi dengan baik, membantu pembentukan DNA dan RNA dalam sel-sel tubuh, dan meningkatkan proses metabolisme dengan mengubah lemak, karbohidrat, dan protein menjadi tenaga.

7. Kalium

Kalium adalah mineral yang membantu saraf dan otot anak berfungsi dengan baik, jantung berdegup dengan kerap, dan cairan tubuh tetap seimbang. Dengan minum segelas susu, sekurang-kurangnya 320 mg keperluan kalium kanak-kanak dapat dipenuhi.

8. Serat

Satu kajian menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 9 dari 10 kanak-kanak kekurangan pengambilan serat. Di Indonesia sendiri, kekurangan pengambilan serat sering dialami oleh kanak-kanak berumur 1-3 tahun. Sebenarnya, serat sangat penting agar kesihatan saluran pencernaan anak terjaga.

Jumlah pengambilan serat yang disyorkan untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun ialah 19 gram sehari. Selain makanan, Ibu juga dapat memenuhi kebutuhan serat si Kecil dengan memberinya makanan ringan yang dilengkapi dengan susu berserat tinggi atau formula kedelai serat tinggi di antara waktu makan, atau apa yang disebut jam makan serat, yang setiap 10 pagi , 2 petang, dan 8 malam.

Walaupun kandungan nutrien dalam segelas susu cukup lengkap, disarankan agar anda terus memberikan nutrien lain kepada si kecil agar kesihatan tubuh mereka terjaga. Nutrien ini dapat diperoleh dari makanan berkhasiat seimbang.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keperluan pemakanan anak anda atau jika anak anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti intoleransi laktosa atau alergi susu lembu, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik anda.