Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Tiub Fallopia

Tiub fallopi adalah sebahagian daripada sistem pembiakan wanita yang memainkan peranan penting dalam proses haid dan persenyawaan. Sebilangan wanita mempunyai penyakit atau keadaan tertentu yang menyebabkan tiub fallopi tersumbat. Akibatnya, wanita yang mengalami gangguan tuba fallopi sukar untuk hamil.

Tiub fallopio adalah tiub dengan panjang sekitar 10-13 cm dan diameter sekitar 1 cm yang menghubungkan ovari dan rahim.

Saluran ini berfungsi sebagai saluran untuk telur dari ovari ke rahim semasa ovulasi dan sebagai tempat pertemuan telur dan sperma semasa proses persenyawaan. Sekiranya tiub fallopi tersumbat, perjalanan telur ke rahim akan tersekat. Keadaan ini juga berisiko menyebabkan kehamilan di luar rahim.

Perkara-Hapa yang berlaku jTiub Fallopian Tersumbat

Penyumbatan tiub fallopi menyebabkan sperma tidak dapat memenuhi telur di rahim, jadi persenyawaan tidak dapat terjadi. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesuburan (kemandulan) atau kesukaran memulakan proses kehamilan.

Penyumbatan tiub fallopi jarang menyebabkan gejala. Tetapi pada sesetengah wanita, keadaan ini boleh menyebabkan sakit perut bawah dan keputihan yang tidak normal. Penyumbatan atau kerosakan pada saluran tuba boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, termasuk:

  • Endometriosis
  • Penyakit radang pelvis
  • Penyakit kelamin
  • Pecah apendiks
  • Keguguran
  • Kehamilan etopik
  • Telah menjalani pembedahan pada organ di rongga perut atau pelvis (termasuk tiub fallopio)
  • Penggunaan alat intrauterin (IUD) atau spiral

Kerana boleh disebabkan oleh banyak keadaan dan penyakit, tiub fallopio yang tersumbat perlu diperiksa oleh doktor. Untuk menentukan sama ada tiub fallopi tersumbat sepenuhnya, doktor akan melakukan ultrasound, hysterosalpingography (HSG), atau pemeriksaan endoskopi tiub fallopi (histeroskopi).

Setelah penyebabnya diketahui, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai untuk penyebab gangguan pada saluran tuba yang dialami. Sekiranya diperlukan, penyumbatan tiub fallopi mungkin perlu dirawat dengan pembedahan.

Adakah wanita masih boleh hamil jTiub Fallopian Tersumbat?

Ya, kerana pada dasarnya wanita masih berpeluang untuk hamil dengan hanya satu tiub fallopi. Walau bagaimanapun, ini boleh berlaku selagi tidak ada kelainan pada saluran dan organ pembiakan lain.

Bagi wanita yang mengalami penyumbatan pada kedua-dua tiub fallopio, jangan putus asa. Anda boleh menggunakan IVF atau IVF, selagi kualiti telur, sperma pasangan, dan ovari anda sihat.

Memandangkan pentingnya fungsi tiub fallopi dan organ pembiakan wanita lain, kesihatan organ ini harus dipertimbangkan. Mulai sekarang, jaga kesihatan organ pembiakan anda dan jangan lupa berjumpa doktor dengan kerap.