Kelebihan Sarapan Tidak Akan Terlepas

Sebabnya tergesa-gesa, sehingga mereka tidak terbiasa memulakan hari dengan sarapan pagi membuatkan sebilangan orang melewatkan sarapan. Sebenarnya, sarapan mempunyai banyak faedah untuk kesihatan kita.

Salah satu kelebihan sarapan pagi adalah sebagai sumber tenaga. Sama seperti kereta, anda juga memerlukan "bahan bakar" untuk mengembalikan tenaga setelah tidur malam yang panjang dan menyebabkan perut menjadi kosong. Inilah sebab mengapa sarapan sangat penting dalam memulakan hari anda.

Orang dewasa yang selalu makan sarapan yang sihat setiap pagi lebih cenderung mengambil cukup vitamin dan mineral, mengawal berat badan mereka, dan makan lebih sedikit lemak dan kolesterol. Sementara itu, sarapan pagi yang sihat yang selalu dilakukan oleh anak-anak dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian mereka, menjaga berat badan yang sihat, menumpukan perhatian lebih baik, dan membuat anak-anak cenderung tidak hadir ke sekolah.

Pelbagai jenis faedah yang diperoleh

Anda dinasihatkan untuk selalu meluangkan masa untuk makan sarapan setiap hari. Kerana, sarapan boleh memberikan pelbagai faedah sarapan seperti:

 • Membantu melindungi tubuh daripada penyakit

Menurut satu kajian, tahap kolesterol jahat (LDL) pada wanita yang sihat yang melewatkan sarapan cenderung lebih tinggi daripada yang makan sarapan pagi. Mereka yang kebiasaan makan sarapan pagi juga cenderung mengambil lebih sedikit kalori daripada mereka yang tidak sarapan.

Manfaat yang dapat diperoleh dari sarapan pagi bukan hanya itu. Risiko diabetes dan penyakit jantung akan lebih rendah dengan membiasakan diri dengan sarapan setiap hari.

 • Lebih fokus

Tabiat sarapan juga boleh membuat anda lebih fokus dan produktif dalam melakukan kerja di pejabat atau sekolah kerana perut sudah kenyang. Sekiranya anda tidak makan sarapan pagi, kemungkinan daya berfikir anda akan menurun.

 • Membantu menurunkan berat badan

Penyelidikan menunjukkan bahawa makan sarapan pagi yang sihat dapat membantu menurunkan berat badan. Sarapan juga baik untuk menyokong program diet supaya anda dapat menurunkan berat badan dengan cepat. Dengan sarapan pagi, anda tidak akan terlalu lapar pada waktu siang, jadi keinginan untuk makan berlebihan ketika makan siang dapat dielakkan. Apabila anda melewatkan sarapan, akan lebih mudah anda tergoda untuk makan makanan lain yang tinggi kalori tetapi tidak mengenyangkan.

 • Meningkat mood

Sekiranya hari ini anda merasa lebih mudah marah atau marah, cuba periksa sama ada anda sudah sarapan atau tidak? Sekiranya tidak, ini mungkin disebabkan oleh perut yang lapar. Agar ini tidak berlaku, biasakanlah untuk memulakan hari dengan sarapan pagi, agar suasana lebih baik dan tekanan pada waktu pagi dapat diatasi.

 • Membekalkan nutrien yang diperlukan oleh badan

Tidak bersarapan menyukarkan keperluan vitamin harian dan nutrien tubuh untuk dipenuhi. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang makan sarapan pagi cenderung memenuhi keseluruhan keperluan pemakanan mereka, baik itu serat, kalsium, vitamin A, B, C dan vitamin lain yang diperlukan oleh tubuh.

Contoh Menu Sarapan Sihat

Menu sarapan harus diatur sebaik mungkin, sarapan yang sihat yang mengandungi biji-bijian (bijirin gandum), protein (selai kacang, daging tanpa lemak, ayam, ikan, telur rebus), keju atau susu rendah lemak, dan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Anda juga boleh makan bijirin, bubur oatmeal, atau muesli dengan campuran kacang, biji, dan buah yang sihat.

Gabungan karbohidrat kompleks, serat, protein dan sejumlah kecil lemak, memberi manfaat kepada kesihatan anda dan menjadikan anda kenyang selama berjam-jam.

Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, contoh menu sarapan pagi yang sihat untuk anak sekolah berusia 6-12 tahun meliputi:

 • Sekeping roti + telur + daging lembu + sayur-sayuran + susu
 • Nasi goreng + telur dadar + sayur-sayuran
 • Bubur ayam + pisang
 • Sayuran lontong + telur + buah
 • Nasi uduk + ayam goreng + buah
 • Mi goreng + telur + buah

Setelah memahami banyak faedah sarapan yang anda dapat, anda harus mengelakkan melewatkan waktu pagi tanpa makan makanan berkhasiat. Percayalah, hari anda akan lebih baik jika anda biasa bersarapan pagi. Sekiranya anda keliru dalam menentukan menu sarapan yang enak dan mengikut keadaan badan anda, jangan ragu untuk berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan.