Ini adalah penyebab kepala bayi dan bagaimana menanganinya

Kepala bayi Peyang dapat terjadi semasa kelahiran, juga dapat terjadi setelah, dengan berbagai penyebab. Walaupun tidak mempengaruhi perkembangan dan fungsi otak, kepala bayi boleh menyebabkan wajahnya tidak simetri.

Tengkorak bayi yang baru lahir masih sangat lembut dan lentur, sehingga dapat berubah bentuk jika ada tekanan untuk waktu yang lama, misalnya kerana bayi berada pada posisi yang sama untuk waktu yang lama. Inilah yang menjadikan bahagian belakang kepala atau sebelah kepala bayi yang seharusnya bulat berubah menjadi lembut atau rata.

Sebab-sebab Kepala Bayi

Secara umum, kepala bayi dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu: plagiocephaly dan branchycephaly:

  • Plagiocephaly adakah kepala bayi dililit di satu sisi sehingga kepala kelihatan tidak simetri. Keadaan ini dapat menjadikan kedudukan telinga kelihatan tidak sejajar dan kepala kelihatan tidak rata apabila dilihat dari atas.
  • Branchycephaly adalah peyang kepala bayi di bahagian belakang. Keadaan ini menjadikan kepala bayi kelihatan lebar dan kadang-kadang dahi menonjol ke hadapan.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kepala bayi sakit, termasuk:

1. Tidur di punggung

Tidur di punggung lebih selamat untuk bayi. Namun, tidur dalam posisi yang sama selama berjam-jam boleh menyebabkan bahagian belakang kepala menjadi rata atau sakit.

2. Masalah dalam rahim

Selain posisi tidur, kepala bayi juga boleh disebabkan oleh tekanan pada kepala bayi ketika masih dalam kandungan kerana cedera atau kekurangan cairan ketuban.

3. Ketegangan otot leher

Otot leher yang terlalu tegang atau kaku juga boleh membuat kepala bayi sakit. Ini biasanya kerana ketika otot leher tegang atau kaku, maka sebelah kepala bayi akan mendapat tekanan lebih banyak daripada bahagian yang lain.

4. Dilahirkan sebelum waktunya

Kelahiran pramatang juga sering mempengaruhi bentuk kepala bayi. Semasa bayi dilahirkan sebelum waktunya, tulang tengkoraknya biasanya lebih lembut. Mereka juga cenderung tidur di satu sisi kepala kerana keterbatasan untuk menggerakkan atau mengubah kedudukan kepala.

5. Keabnormalan rangka

Dalam kes yang jarang berlaku, kepala bayi boleh disebabkan oleh peleburan tulang tengkorak pramatang (kraniosynostosis).

Keadaan ini dapat menjadikan bentuk kepala tidak sempurna. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kraniosynostosis Pada bayi boleh menyebabkan gangguan penglihatan dan kelewatan perkembangan kognitif.

Cara Mengatasi dan Mencegah Bayi Kepala Peyang

Untuk mengelakkan dan mengatasi masalah kepala bayi, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Tukar posisi tidur

Untuk mengelakkan kepala bayi mudah marah, cubalah menukar posisi tidurnya ke sisi kanan atau kiri secara berkala. Semasa bayi terjaga, anda boleh meletakkan bayi di perutnya supaya kepalanya tidak terus tertekan, dan juga untuk melatih perutnya sendiri. Namun, anda harus selalu mengawasi bayi anda ketika dia berada di perutnya.

2. Tukar kedudukan katil

Bayi tertarik dengan objek seperti tingkap atau mainan yang diletakkan di atas kepalanya. Sekarang, Mengubah posisi mainan atau tempat tidur secara berkala akan mendorong kepala bayi untuk berpusing ke arah yang berbeza.

Ini akan menjadikan kedua-dua belah kepala si kecil akan mengalami penekanan yang seimbang.

3. Variasikan cara membawa

Melakukan variasi dalam memegang bayi, misalnya dalam posisi tegak, kemudian dipegang, atau dimiringkan, juga dapat mengurangi tekanan yang berlebihan pada satu sisi kepala.

4. Gunakan ikat kepala khas

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi, penggunaan ikat kepala atau topi keledar khas kadangkala boleh menjadi pilihan. Fungsi ikat kepala dan topi keledar khas ini adalah untuk memberi tekanan pada satu sisi kepala dan melegakan tekanan dari sisi yang lain.

Kaedah ini biasanya dilakukan ketika tengkorak bayi masih lembut, iaitu sekitar usia 5-6 bulan dengan penggunaan berterusan setiap hari. Namun, tidak semua doktor mengesyorkan menggunakan alat tersebut, kerana tidak ada kajian yang menunjukkan keberkesanannya.

Kepala Peyang tidak berbahaya, tetapi boleh menjadikan wajah dan kepala bayi tidak simetri. Ikuti kaedah yang dinyatakan di atas untuk mencegah dan merawat keadaan ini. Sekiranya tidak membantu, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.