Ketahui apa itu brunch dan beberapa pilihan menu

Makan tengah hari adalah istilah yang digunakan semasa anda makan antara sarapan pagi dan makan tengah hari. Biasanya, konsep makan tengah hari banyak dilakukan oleh mereka yang tidak mempunyai waktu untuk bersarapan pagi dan hanya boleh makan pada pukul 10 atau 11 pada waktu petang.

Istilah makan tengah hari itu sendiri berasal dari gabungan kata sarapan pagi (sarapan pagi) dan makan tengah hari (makan tengahari). Menu makan tengah hari biasanya tidak terlalu berat sebagai makanan utama, tetapi juga tidak terlalu ringan sebagai makanan ringan. Sebab itu, makan tengah hari adalah penyelesaian yang tepat untuk mengisi tenaga ketika melewatkan sarapan tetapi tidak sampai waktu makan tengah hari.

Menu Menu Brunch Pelbagai

Walaupun pada masa ini terdapat banyak kafe dan restoran di Indonesia yang menyajikan menu makan tengah hari, tidak ada salahnya mencuba membuat hidangan makan tengah hari rumah sahaja. Beberapa menu yang boleh anda cuba adalah:

1. Omelet

Telur adalah salah satu makanan yang sesuai dijadikan menu makan tengah hari. Kerana telur mengandungi sejumlah nutrien berguna untuk memenuhi keperluan tenaga harian anda. Sebilangan nutrien yang terdapat dalam telur adalah kalori, protein, lemak, vitamin A, B, D, folat, dan kolin.

Untuk membuat satu porsi telur dadar, anda memerlukan tiga biji telur. Namun, jangan gunakan semua kuning telur. Tujuannya adalah untuk mengurangkan pengambilan kalori harian anda. Untuk pengisiannya, anda boleh menggunakan bawang, tomato, lada, cendawan, dan keju ketika memasak omelet.

2. Oatmeal

Selain omelet, makanan lain yang boleh anda buat pada menu hari ini makan tengah hari adalah oatmeal. Namun, anda harus berhati-hati kerana beberapa produk oatmeal mengandungi minyak, mentega, dan gula yang berlebihan. Pilih oatmeal kosong.

Oleh itu oatmeal lebih sedap dan sihat, anda boleh memasukkan potongan buah segar atau madu ke dalamnya.

3. Pancake atau wafel

Pancake atau wafel juga sesuai dimakan ketika makan tengah hari. Buat bahagian lempeng atau wafel menggunakan bijirin penuh atau bijirin penuh menjadi lebih padat nutrien. Elakkan menggunakan mentega, sirap, atau krim putar untuk mengurangkan kandungan gula dalam lempeng atau wafel. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan buah segar sebagai toppinglempeng atau wafel.

4. Kentang yang diproses

Beberapa kentang yang diproses, seperti kentang goreng dan hashbrown atau kentang cincang, juga sesuai untuk dinikmati ketika makan tengah hari. Hidangkan kedua kentang yang diproses ini dengan salad sayur-sayuran untuk memberi nutrien tinggi dengan kalori rendah. Elakkan makan kentang dengan roti kerana boleh meningkatkan pengambilan karbohidrat anda.

Untuk makan malam makan tengah hari menyelerakan, pilih makanan yang rasanya enak dan segar kerana cenderung membuat anda merasa puas. Untuk minuman, anda boleh memilih jus oren atau jus buah tanpa gula tambahan. Selamat mencuba!