Periksa Tekak Hidung Telinga Anda dengan Doktor THT

Tekak hidung telinga (ENT) mempunyai fungsi penting, seperti: dengar, dinamakanhlmAS, cium aroma, bercakap, dan menelan makanan dan minuman. Apabila terdapat gangguan yang berkaitan dengan ketiga-tiga bahagian ini, disarankan berjumpa doktor pakar ENT.  

Pakar ENT (otolaryngologist) adalah doktor yang pakar dalam menangani masalah kesihatan telinga, hidung dan tekak (ENT). Organ ini boleh mengalami masalah kesihatan misalnya disebabkan oleh jangkitan, alergi, atau tumor.

Gangguan yang berlaku pada satu organ ENT boleh mempengaruhi organ ENT yang lain, kerana ketiga-tiga organ ini saling berkaitan.

Gangguan Telinga Apa yang Dikendalikan oleh Doktor ENT

Berikut adalah contoh keluhan telinga yang sering dirawat oleh pakar ENT:

Gangguan keseimbangan

Salah satu penyebab gangguan dalam sistem keseimbangan adalah labirin, kerana jangkitan atau keradangan pada telinga dalam. Keadaan ini menyebabkan penghidapnya mengalami pening berpusing.

Gangguan keseimbangan juga boleh disebabkan oleh: Vertigo Posisi Paroxysmal Benigna (BPPV), atau penyakit Ménière dengan gangguan pendengaran, berdering di telinga, dan perasaan kenyang di telinga.

Untuk menentukan penyebab gangguan keseimbangan, doktor ENT akan melakukan pemeriksaan fizikal, ujian pendengaran, dan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah. Setelah penyebabnya diketahui, doktor ENT akan memberikan rawatan mengikut penyebabnya.

Jangkitan telinga

Jangkitan telinga berlaku apabila kuman masuk dan menjangkiti telinga. Keadaan ini boleh berlaku di telinga luar, telinga tengah, atau telinga dalam. Gejala jangkitan telinga boleh merangkumi sakit telinga, pendengaran, demam, atau keluar dari telinga.

Dalam menentukan diagnosis, doktor ENT akan melakukan pemeriksaan fizikal telinga, hidung, dan tekak. Semasa menilai keadaan telinga, doktor akan menggunakan alat yang disebut otoskop.

Secara amnya, jangkitan telinga ringan hilang dengan sendirinya. Tetapi jika tidak pulih, doktor akan memberi ubat antibiotik atau melakukan pengairan telinga dan membuang cecair telinga yang meradang.

Kehilangan pendengaran atau pekak

Kehilangan pendengaran boleh disebabkan oleh konduktif (melibatkan telinga luar atau tengah), sensorineural (melibatkan telinga dalam), atau gabungan kedua-duanya. Puncanya boleh disebabkan oleh usia, terdedah kepada suara keras dalam jangka panjang, tumor yang berkembang yang menyekat fungsi pendengaran, atau lilin telinga yang terkumpul.

Rawatan yang diberikan bergantung kepada penyebab kehilangan pendengaran. Seorang doktor ENT dapat menghilangkan lilin telinga, mencadangkan memasukkan alat bantu dengar, atau melakukan pembedahan, seperti implan koklea.

Gangguan Hidung Yang Selalunya Diubati oleh Doktor ENT

Berikut adalah contoh keluhan hidung yang sering dirawat oleh pakar ENT:

Sinusitis

Sinusitis berlaku apabila rongga sinus menjadi radang atau membengkak. Keadaan ini boleh disebabkan oleh selsema, rhinitis alergi, polip hidung, dan kecacatan pada septum hidung (septum yang menyimpang).

Sinusitis ringan dapat diobati dengan ubat dekongestan, cairan khas untuk mencuci hidung, dan antibiotik. Selain itu, udara lembap dan hangat juga dapat menyokong penyembuhan sinusitis. Untuk memastikan udara lembap, anda boleh menggunakan vaporizer (penyejat) atau pelembap.

Alahan

Alergi berlaku apabila sistem kekebalan tubuh bertindak balas secara berlebihan terhadap sesuatu yang dirasakannya asing, seperti debu, tungau, jamur, bulu binatang, makanan tertentu, sengatan serangga, atau ubat-ubatan.

Salah satu gejala alahan adalah bersin, kesesakan hidung, gatal-gatal dan penyiraman. Alergi dapat diatasi dengan memberi ubat anti-alergi (seperti antihistamin), imunoterapi, dan mengelakkan bahan yang menyebabkan reaksi alergi sebagai pencegahan.

Gangguan penciuman

Gangguan penciuman menyebabkan seseorang kehilangan keupayaan untuk menghidu bau. Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan bau, termasuk kecederaan kepala, polip hidung, kerosakan pada saraf penciuman, selesema, dan kesan sampingan ubat. Rawatan untuk gangguan penciuman bergantung kepada penyebabnya.

Gangguan Tekak Apa yang Dikendalikan oleh Doktor ENT

Berikut adalah contoh aduan di tekak yang sering dirawat oleh pakar ENT:

1. Laringitis

Laringitis adalah pembengkakan pada dinding organ laring (kotak suara) di kerongkong. Gejala pada amnya adalah suara serak dan sakit atau rasa tidak selesa di bahagian depan leher.

Doktor ENT biasanya mengesyorkan terapi suara untuk mengurangkan kecederaan laring atau antibiotik jika diperlukan. Agar tidak menjadi lebih buruk, batasi bercakap, elakkan terdedah kepada asap rokok, habuk, minuman beralkohol, dan kafein.

2. Kanser nasofaring

Ia adalah barah yang terbentuk dari tisu di dinding belakang hidung atau tekak. Beberapa faktor risiko untuk mengembangkan barah nasofaring adalah sejarah keluarga barah nasofaring, jangkitan virus Epstein-Barr, merokok, dan pengambilan alkohol yang berlebihan.

Gejala penyakit ini mirip dengan gejala penyakit lain pada hidung dan tekak, seperti sakit tekak, benjolan di leher atau tekak, kesukaran menelan, bercakap, atau bernafas, dan mimisan yang kerap.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan seperti biopsi, CT-scan atau MRI hidung dan tekak, serta ujian darah. Rawatan boleh dilakukan dengan kemoterapi, radioterapi, dan pembedahan.

3. Difteria

Difteria disebabkan oleh jangkitan bakteria. Gejala termasuk sakit tekak, bengkak leher, demam, dan kelemahan. Dalam membuat diagnosis, doktor ENT akan memerhatikan tanda-tanda dan gejala, serta melakukan pemeriksaan sokongan seperti ujian darah. Untuk merawat keadaan ini, antibiotik diperlukan mengikut preskripsi doktor.

4. Keradangan tonsil (tonsilitis)

Tonsillitis berlaku apabila amandel (benjolan tisu di kedua-dua bahagian belakang kerongkong) menjadi bengkak kerana jangkitan virus atau bakteria.

Gejala termasuk sakit tekak, amandel bengkak dan merah, kesukaran atau sakit menelan, lapisan putih atau kekuningan pada amandel, bengkak di leher, demam, dan bau mulut.

Rawatan tonsilitis bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh virus, doktor ENT secara amnya akan mengesyorkan rawatan diri di rumah. Tetapi jika penyebabnya adalah bakteria, doktor akan memberikan antibiotik.

Pembedahan mungkin diperlukan jika amandel berulang, rawatan antibiotik tidak berfungsi, atau jika radang amandel menyukarkan menelan dan bernafas.

Sebagai tambahan kepada penyakit yang disebutkan di atas, seorang doktor ENT juga dapat mengubati gangguan pada celah langit-langit atau bibir sumbing, serta gangguan tidur, seperti berdengkur dan apnea tidur.

Sekiranya terdapat aduan atau gejala penyakit yang menyerang telinga, hidung, dan tekak, anda harus memeriksa keadaan ini dengan doktor ENT. Doktor akan melakukan pemeriksaan lengkap, dan memberikan rawatan berdasarkan diagnosis penyakit dan penyebabnya.