Kenali Tahap Bilirubin Normal pada Bayi Baru Lahir

Bilirubin adalah pigmen kuning dalam darah dan tinja. Bilirubin dibuat oleh badan apabila sel darah merah hancur secara semula jadi.Pada bayi baru lahir, salah satu tandatahap tinggi bilirubin itu dia keadaan bayi kuning.

Bayi akan mengalami penyakit kuning jika bilirubin tidak diproses dengan baik oleh hati. Ini boleh berlaku kerana jumlah bilirubin yang dihasilkan dari pemusnahan sel darah terlalu banyak, sehingga hati tidak mempunyai waktu untuk memprosesnya, atau memang kerana ada gangguan di hati. Apabila ini berlaku, permukaan kulit dan putih mata menjadi kuning. Keadaan ini dipanggil penyakit kuning.

Memastikan Tahap Bilirubin Biasa Melalui Pemeriksaan Darah

Untuk menentukan tahap bilirubin, perlu melakukan ujian darah. Pemeriksaan dilakukan dalam beberapa hari pertama sejak bayi dilahirkan. Ini untuk mengelakkan kemungkinan kesan berbahaya dan mengancam keselamatan bayi.

Pada bayi baru lahir, tahap bilirubin normal mestilah di bawah 5 mg / dL. Walau bagaimanapun, tidak sedikit bayi yang baru lahir mempunyai kadar bilirubin melebihi tahap ini. Untuk beberapa kes penyakit kuning ringan pada bayi baru lahir, tidak memerlukan terapi khas atau tindakan perubatan. Keadaan ini dapat sembuh dengan sendirinya dalam 2-3 minggu. Walau bagaimanapun, untuk keadaan yang lebih teruk, perlu mendapatkan rawatan intensif oleh doktor di hospital.

Rawatan yang diberikan oleh doktor bertujuan untuk mencegah keadaan berbahaya, iaitu kernicterus, kerana: penyakit kuning dibiarkan terlalu lama. Keadaan ini adalah sejenis kerosakan otak yang disebabkan oleh kadar bilirubin yang tinggi dalam darah bayi.

Rawatan Bilirubin Tinggi

Bayi Jaundis kerana kadar bilirubin yang tinggi dengan tahap sederhana hingga teruk, mesti segera mendapat rawatan sehingga mereka dapat kembali normal. Berikut adalah kadar bilirubin yang tinggi mengikut usia bayi:

 • Lebih daripada 10 mg / dL pada bayi berumur kurang dari 1 hari
 • Lebih daripada 15 mg / dL pada bayi berumur 1-2 hari
 • Lebih daripada 18 mg / dL pada bayi berumur 2-3 hari
 • Lebih daripada 20 mg / dL pada bayi yang berumur lebih dari 3 hari.

Terdapat beberapa rawatan yang dapat dilakukan dalam usaha mengurangkan kadar bilirubin menjadi normal pada bayi baru lahir, termasuk:

 • Tterapi sinaran (fototerapi)

  Dalam fototerapi, bayi akan diletakkan di bawah cahaya khas yang kelihatan pirus. Cahaya diharapkan dapat membantu mengubah molekul bilirubin sehingga dapat dikeluarkan melalui air kencing dan tinja. Semasa proses tersebut, bayi hanya dibenarkan memakai lampin dan pelindung mata.

 • Transfusi imunoglobulin

  Ini adalah langkah seterusnya untuk merawat bayi yang terkena penyakit kuning, terutamanya yang disebabkan oleh perbezaan kumpulan darah rhesus bayi dan ibu (ketidaksesuaian rhesus). Keadaan ini menjadikan bayi mendapat banyak antibodi dari tubuh ibu, yang akan menyerang sel darah bayi, mengakibatkan kerosakan sel darah yang banyak. Pentadbiran infus imunoglobulin (IVIg) dapat membantu mengurangkan bilangan antibodi ini, sehingga penyakit kuning dapat diselesaikan.

 • Transfusi penggantian darah

  Pengendalian dengan cara ini hanya dilakukan sekiranya bayi yang mempunyai penyakit kuning teruk yang tidak bertindak balas terhadap terapi lain. Transfusi penggantian darah dilakukan dengan mengambil sebahagian kecil darah dari tubuh bayi, kemudian menggantinya dengan darah penderma, dan dilakukan berulang kali. Tujuannya adalah agar darah di dalam badan bayi bebas daripada kadar bilirubin dan antibodi ibu yang tinggi.

Tahap bilirubin normal adalah tanda bayi yang sihat. Sekiranya bayi kelihatan kuning dan disyaki mempunyai bilirubin terlalu tinggi, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.