Pelbagai Cara Mengatasi Mata Merah

Mata merah adalah keadaan biasa dan agak mengganggu. Namun, ada beberapa cara untuk mengatasi mata merah yang boleh anda cuba, mulai dari cara semula jadi hingga penggunaan ubat-ubatan. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai cara menangani warna merah dalam artikel berikut.

Mata merah jambu biasanya disebabkan oleh kerengsaan atau jangkitan pada mata (konjungtivitis). Namun, selain dua keadaan ini, mata merah juga boleh disebabkan oleh pendarahan atau pelebaran saluran darah mata, mata kering, reaksi alergi, hingga kecederaan mata.

Keluhan mata merah agak mengganggu, terutama bagi orang yang bergerak secara rutin. Oleh itu, tidak sedikit orang yang mencuba pelbagai cara untuk menangani aduan mata merah yang mereka alami.

Pelbagai Cara Mengatasi Mata Merah

Rawatan untuk mata merah jambu berbeza-beza, bergantung kepada penyebabnya. Untuk melegakan simptom mata merah yang ringan, anda boleh mencuba petua berikut:

1. Kompres air suam

Basahkan tuala dengan air suam, kemudian perah. Seterusnya, letakkan kompres hangat pada mata merah selama 10-15 minit. Kaedah ini dapat meningkatkan aliran darah di sekitar mata dan mengatasi kegatalan pada mata, sehingga keadaan mata merah dapat mereda.

2. Kompres sejuk

Sekiranya mata merah tidak hilang setelah diberi kompres hangat, anda boleh mencuba kaedah lain, iaitu dengan kompres sejuk. Kompres sejuk pada mata biasanya lebih berkesan untuk mata merah yang bengkak dan gatal kerana kerengsaan atau alergi.

3. Gunakan pelembap

Penggunaan penghawa dingin di ruangan tertutup dapat menjadikan udara kering. Keadaan udara seperti itu boleh menjadikan mata menjadi merah dan kering. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan pelembap atau pelembap.

Selain melembapkan udara, alat ini juga dapat membersihkan udara dari debu dan kotoran sehingga mata berisiko rendah terkena debu yang menyebabkan kerengsaan atau alergi.

4. Letakkan air mata tiruan (air mata buatan)

Penggunaan air mata buatan berguna untuk melincirkan dan membersihkan mata. Mata merah yang timbul akibat memakai kanta lekap terlalu lama atau sindrom mata kering juga akan terasa lebih selesa dan sejuk jika dirawat dengan air mata buatan.

Selain kaedah semula jadi di atas, anda juga boleh menggunakan titisan mata di pasaran. Walau bagaimanapun, sebelum anda membeli dan menggunakannya, perhatikan terlebih dahulu kandungan dan penggunaan ubat-ubatan mata ini.

Titisan mata antihistamin digunakan untuk melegakan mata merah yang disebabkan oleh alahan. Sementara itu, titisan mata yang mengandungi dekongestan digunakan untuk mengurangkan mata merah kerana pelebaran saluran darah mata.

Gunakan titisan mata mengikut arahan pada bungkusan. Kedua-dua jenis ubat mata tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang atau lebih dari 3 hari.

Sekiranya anda tidak mengetahui apa yang menyebabkan mata merah anda, anda harus berjumpa dengan pakar oftalmologi sebelum menggunakan titisan mata.

Langkah-langkah Pencegahan Mata Merah

Untuk mengelakkan mata merah, anda boleh mengambil langkah pencegahan berikut:

  • Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air mengalir.
  • Elakkan menyentuh atau menggosok mata.
  • Jauhi faktor pencetus mata merah, seperti asap rokok, habuk, atau sabun. Sekiranya anda ingin berpindah ke luar rumah, gunakan cermin mata hitam untuk melindungi mata anda dari habuk dan cahaya matahari.
  • Tukar cadar, sarung bantal, dan tuala secara berkala setiap minggu.
  • Ganti dan jaga lensa lekap yang selalu dipakai untuk mengelakkan kerengsaan dan kecederaan pada mata. Jangan lupa juga membersihkan kanta lekap anda dengan kerap.
  • Beristirahat sejenak setelah menatap skrin komputer terlalu lama.

Mata merah ringan atau tidak disebabkan oleh penyakit mata yang serius, umumnya dapat sembuh sendiri dalam beberapa hari atau mereda dengan mengatasi mata merah yang telah disebutkan di atas.

Walau bagaimanapun, jika keadaan mata merah anda tidak bertambah baik dalam masa 1 minggu atau jika mata merah muncul disertai dengan aduan lain seperti sakit, keputihan atau darah, penglihatan kabur, atau kepekaan terhadap cahaya, anda harus segera berjumpa doktor.

Selepas penyebabnya diketahui, doktor akan merawat mata merah anda dengan menetapkan ubat sakit mata yang sesuai dengan penyebabnya.