Povidone Iodine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Povidone iodin adalah ubat atau cecair untuk mencegah jangkitan pada luka yang disebabkan oleh jatuh, luka bakar, atau luka dari pisau dan benda tajam. Ubat ini juga dapat digunakan sebagai cairan pembersih pada bahagian tubuh tertentu sebelum prosedur perubatan atau pembedahan dilakukan.

Povidone iodin adalah antiseptik yang berfungsi dengan memusnahkan sel kuman dan menjadikan kuman tidak aktif. Selain tersedia dalam bentuk cairan pembersih yang digunakan pada kulit, povidone iodin juga dapat ditemukan dalam bentuk tetes mata, douche faraj, ubat kumur, atau sembur.

Tanda dagangan iodin Povidone: Biosepton, Betadine Feminine Hygiene, Betadine Mouthwash and Gargle, Betadine Throat Spray, Betadine Vaginal Douche, Dinasept, Erpha-Septan, Kokodin, Molexdine, Solujod, Unidine, Vidisep, Yekadine

Apa itu Povidone Iodine

kumpulanUbat percuma
Kategoriantiseptik
ManfaatAntiseptik yang membunuh bakteria, virus dan kulat
Digunakan olehMatang
Povidone Iodine untuk wanita hamil dan menyusuiKategori D:Terdapat bukti positif risiko terhadap janin manusia, tetapi manfaatnya mungkin melebihi risiko, misalnya dalam menangani situasi yang mengancam nyawa.

Kategori C (khas untuk titisan mata): Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Povidone iodin boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

BentukCecair, ubat kumur, titisan mata, douche farajcecair pembersih faraj, sembur

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Povidone Iodine

Walaupun ia adalah ubat bebas, povidone iodin tidak boleh digunakan secara sembarangan. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan povidone iodin:

 • Jangan gunakan povidone iodin jika anda alah kepada ubat ini.
 • Rujuk doktor sebelum menggunakan povidone iodin pada kanak-kanak.
 • Berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan povidone iodin jika anda mengalami luka bakar yang serius, luka tusukan dalam, gangguan fungsi ginjal, gangguan tiroid, atau mempunyai alergi terhadap yodium.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan povidone iodin jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan povidone iodin jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis setelah menggunakan povidone iodin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Povidone Iodin

Dos iodin Povidone berbeza pada setiap pesakit. Secara umum, berikut adalah dos iodin povidone berdasarkan tujuan rawatannya:

Matlamat: Atasi jangkitan kulit

 • Matang: 5–10% sebagai larutan, gel, salap dan sembur, disapukan atau disembur pada kulit yang dijangkiti secukupnya.
 • Kanak-kanak: 5–10% sebagai larutan, gel, salap dan sembur, disapukan atau disembur pada kulit yang dijangkiti secukupnya.

Matlamat: Merawat jangkitan pada mulut dan tekak

 • Matang: bentuk dos ubat kumur, 10 ml berkumur selama 30 saat. Lakukan 4 kali sehari dengan selang 3-4 jam, selama 14 hari.

Matlamat: Mencegah jangkitan mata kerana prosedur perubatan tertentu

 • Matang: bentuk dos titisan mata yang dititiskan 2-3 tetes ke mata, diamkan sebentar, kemudian basuh dengan garam.

Matlamat: Merawat jangkitan faraj

 • Matang: bentuk dos douche faraj 0.3%, sekali sehari selama 5-7 hari.

Cara Menggunakan Povidone Iodine Dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat mengenai bungkusan ubat sebelum menggunakan povidone iodin. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Gunakan iodin povidone pada masa yang sama untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan salap povidone iodin, gel, douche farajcecair pembersih faraj, dan titisan mata.

Untuk povidone iodin yang digunakan pada kulit, disarankan untuk membersihkan dan mengeringkan kulit yang akan dirawat terlebih dahulu. Jangan tutup luka dengan pembalut.

Gunakan titisan mata povidone iodin dengan meneteskan 2-3 kali ubat di mata, tutup mata selama kira-kira 1-2 minit. Kemudian, bilas dengan larutan NaCL 0.9%. Jangan menyentuh kawasan mata dan ubat supaya rawatan tidak tercemar dengan bakteria.

Bentuk iodin Povidone douche farajCairan pembersih vagina dapat digunakan dengan memasukkan cecair ke aplikator, kemudian menyemburkan cecair ke seluruh kawasan intim.

Simpan povidone iodin di tempat penyimpanan yang tertutup rapat dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya matahari langsung dan di tempat yang lembap.

Interaksi Povidone Iodin dengan Ubat-ubatan Lain

Povidone iodin dapat meningkatkan risiko terkena gangguan tiroid apabila digunakan dengan litium.

Kesan Sampingan dan Bahaya Povidone Iodin

Beberapa kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil iodin povidone adalah:

 • Ruam pada kulit
 • Luka bakar, sengatan, atau kerengsaan pada kulit
 • Kulit terasa panas
 • Sakit faraj

Terutama untuk titisan mata povidone iodin, kesan sampingan yang boleh berlaku adalah kerengsaan mata, mata merah, atau peningkatan risiko keradangan kornea (keratitis).

Periksa dengan doktor jika aduan itu berterusan. Segera berjumpa doktor jika ada reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah menggunakan povidone iodin yang boleh dicirikan oleh munculnya ruam kulit gatal, bengkak bibir atau kelopak mata, atau kesukaran bernafas.