Ayuh, Terapkan Kesedaran di Harian Anda

Kesedaran adalah sejenis meditasi yang dapat melatih seseorang untuk fokus pada persekitarannya dan emosi yang mereka rasakan dan menerimanya secara terbuka. Manfaat meditasi kesedaran tidak hanya terhad kepada kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental.

Sekiranya anda menghabiskan terlalu banyak masa untuk melamun atau memikirkan perkara-perkara negatif, tabiat ini boleh menguras fikiran dan juga tenaga anda. Selain itu, pola pikir yang cenderung negatif juga dapat meningkatkan risiko anda mengalami tekanan, gangguan kecemasan, dan kemurungan.

Untuk mengurangkan tekanan dan menjadikan anda lebih tenang, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Salah satu kaedah ini adalah meditasi perhatian.

Cara Melakukan Meditasi Kesedaran

Meditasi kesedaran dapat dilakukan oleh sesiapa sahaja tanpa syarat khas. Meditasi jenis ini juga dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja, sama ada di rumah, pejabat, atau kelas meditasi.

Walau bagaimanapun, teknik meditasi ini mungkin sukar bagi orang yang mempunyai gangguan psikologi tertentu, seperti gangguan kecemasan dan kemurungan. Oleh itu, orang yang mengalami gangguan psikologi harus terlebih dahulu berunding dengan psikologi atau psikiatri.

Teknik meditasi kesedaran tidak jauh berbeza dengan meditasi secara umum. Anda boleh bermula dengan mencari posisi duduk yang selesa, menarik nafas, kemudian fokus pada degupan jantung anda atau merasakan sensasi udara yang mengalir semasa anda menghirup dan menghembuskan nafas.

Seterusnya, fokus pada perkara yang berlaku di sekeliling anda. Anda juga dapat menggunakan lima pancaindera untuk mengamati dan merasakan keadaan di sekitarnya.

Anda juga boleh memberi tumpuan kepada emosi yang anda rasakan. Kenali bagaimana emosi itu timbul dan terima apa sahaja yang menyebabkan anda menjadi emosi.

Lakukan ini selama kira-kira 3-5 minit, kemudian fokuskan kembali pemikiran anda. Sekiranya dilakukan secara teratur dan tepat, kaedah perhatian dapat membuat anda merasa lebih tenang dan dapat berfikir dengan lebih jelas.

Manfaat Meditasi Kesedaran dalam Kehidupan Harian

Pada dasarnya, kesadaran bermaksud lebih peka terhadap keadaan, emosi, perasaan, dan pelbagai masalah di sekitarnya. Di samping itu, kesedaran juga dapat memberikan pelbagai faedah, termasuk:

1. Latih fikiran dan fokus anda

Teknik kesadaran dapat digunakan untuk melatih anda untuk lebih fokus pada persekitaran anda dan pemikiran yang terlintas di fikiran anda.

Sekiranya anda sering melakukan sesuatu dengan tergesa-gesa, cubalah melakukannya dengan lebih santai dan fokus. Walaupun kadang-kadang sukar di tengah kesibukan anda, luangkan sedikit masa untuk menikmati persekitaran anda dengan lima pancaindera anda.

Contohnya, semasa anda memakan makanan kegemaran anda, buatlah makanan yang lebih menggembirakan dan fokus pada makanan itu sahaja.

Luangkan masa untuk mencium makanan, merasakan tekstur atau rasa makanan, jangan terburu-buru ketika makan, dan elakkan aktiviti lain ketika makan, seperti bermain permainan atau membalas mesej teks.

2. Nikmati hidup

Memikirkan masa lalu hanya akan membuang tenaga dan mencetuskan tekanan. Oleh itu, cubalah fokus untuk menjalani kehidupan anda sekarang dengan fikiran terbuka, berfikiran terbuka, dan berikan yang terbaik dalam setiap aktiviti atau pekerjaan.

Dengan melatih minda anda dengan penuh perhatian, anda akan merasa lebih tenang dan kurang tertekan. Ini dapat menjadikan anda lebih menikmati kehidupan.

3. Menyayangi diri sendiri

Mencintai diri sendiri tidak bermaksud mementingkan diri sendiri dan menunjukkan sikap tidak peduli kepada orang lain. Cinta diri sebenarnya bermaksud menghormati dan mengasihi diri anda sebagaimana adanya, tanpa mengira kekurangan anda.

Sekiranya selama ini anda masih tidak dapat mencintai diri sendiri, anda boleh mencuba kaedah kesedaran untuk mengenali dan membuka lebih banyak lagi. Bukan hanya itu, teknik kesedaran juga diketahui dapat meningkatkan keyakinan diri anda.

4. Mengurangkan tekanan

Tekanan berlebihan pastinya tidak baik untuk kesihatan badan, baik dari segi fizikal dan mental. Untuk mengurangkan dan mengawal tekanan dengan lebih baik, anda boleh mencuba teknik kesedaran.

Tidak seperti teknik meditasi lain yang memfokuskan diri untuk mengalihkan perhatian diri sendiri, teknik kesedaran sebenarnya mendorong anda untuk lebih fokus pada tekanan yang anda rasakan dan membuka minda anda untuk menangani tekanan dengan cara yang lebih positif.

Sekiranya dilakukan dengan betul dan teratur, meditasi perhatian dapat mencegah dan melegakan gejala gangguan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan. Meditasi kesadaran bahkan bagus untuk mengatasi kegelisahan dan tekanan semasa pandemik COVID-19.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kesedaran atau bingung tentang cara menggunakannya, anda boleh berjumpa dengan psikologi atau doktor. Di samping itu, anda juga dapat membaca buku atau menonton video tutorial tentang bagaimana melakukan meditasi kesedaran dengan betul.