Tanda Kehamilan Normal pada Trimester Pertama

Perubahan fizikal dan emosi yang dialami wanita hamil pada trimester pertama kemungkinan besar merupakan tanda kehamilan yang normal. Agar tidak salah menafsirkannya sebagai masalah kesihatan, wanita hamil perlu mengetahui apakah tanda-tanda kehamilan yang normal pada trimester pertama.

Trimester pertama kehamilan adalah tempoh yang sangat penting untuk perkembangan janin kerana pada masa inilah organ janin mula terbentuk. Seiring dengan perkembangan janin, tubuh wanita hamil akan mengalami banyak perubahan semasa kehamilan.

Kemunculan tanda-tanda kehamilan atau perubahan pada tubuh wanita hamil disebabkan oleh perubahan hormon. Gejala yang timbul akibat perubahan ini boleh menjadi tanda kehamilan normal pada trimester pertama.

Tanda Kehamilan Normal pada Trimester Pertama

Selain ujian haid dan kehamilan lewat yang menunjukkan hasil positif, terdapat beberapa tanda kehamilan normal yang biasanya dialami oleh wanita hamil pada trimester pertama, iaitu:

1. Sakit pagi

Sakit pagi adalah aduan mual dan muntah yang dialami oleh banyak wanita hamil. Tanda kehamilan normal ini biasanya muncul pada kehamilan 4-12 minggu. Walaupun disebut sakit pagiKeluhan ini juga dapat dirasakan pada waktu siang atau malam.

Untuk melegakan loya semasa hamil, wanita hamil boleh makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap atau cuba minum teh halia. Kerana sakit pagi boleh membuat wanita hamil lebih peka terhadap bau makanan, mengelakkan memakan makanan pedas, berlemak, atau berbau kuat.

Sekiranya loya dan muntah yang dialami cukup parah atau berlangsung sepanjang hari sehingga wanita hamil tidak dapat makan makanan, segera berjumpa pakar sakit puan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh hypermemesis gravidarum yang perlu segera dirawat oleh doktor.

2. Pendarahan

Pendarahan dari faraj dalam jumlah kecil adalah salah satu tanda awal kehamilan yang normal. Pendarahan ini berlaku kerana janin (embrio) telah melekat pada dinding rahim. Kemunculan tanda-tanda kehamilan ini boleh disertai dengan kekejangan ringan dan kadang-kadang menyerupai gejala haid.

Walaupun begitu, wanita hamil masih perlu berjaga-jaga dan berjumpa doktor jika pendarahannya banyak, disertai dengan sakit teruk atau kekejangan, atau jika pendarahan keluar dengan pembekuan atau tisu. Wanita hamil juga perlu waspada jika pendarahan berlaku selepas jatuh atau memberi kesan pada perut.

3. Kekejangan

Kekejangan adalah tanda normal kehamilan yang biasanya dialami oleh wanita hamil pada awal kehamilan. Kekejangan yang muncul semasa kehamilan umumnya tidak jauh berbeza dengan yang dirasakan semasa haid.

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda masalah pada kehamilan sekiranya kekejangan teruk atau bertambah teruk dan disertai dengan kontraksi yang berlaku setiap 5-20 minit.

4. Keputihan

Keputihan semasa kehamilan yang tidak menyusahkan dan tidak terasa sakit atau gatal adalah salah satu tanda kehamilan yang normal. Pembuangan ini adalah cara semula jadi wanita hamil untuk melindungi dan menjaga saluran kelahiran daripada jangkitan.

Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu waspada jika keputihan semasa kehamilan kelihatan berwarna kekuningan atau kehijauan, berbau busuk, atau muncul dengan gejala lain, seperti gatal-gatal atau sakit faraj, sakit ketika kencing atau berhubungan seks, dan demam. Keputihan dengan ciri-ciri ini boleh disebabkan oleh jangkitan.

5. Pertambahan berat badan

Tanda lain kehamilan yang normal adalah kenaikan berat badan secara beransur-ansur. Semasa kehamilan, kenaikan berat badan yang normal dan sihat adalah sekitar 1-2 kg pada trimester pertama kehamilan dan 2-2,5 kg pada trimester berikutnya.

6. Tanda-tanda kehamilan yang lain

Sebagai tambahan kepada beberapa tanda dan gejala di atas, wanita hamil juga mungkin mengalami tanda-tanda kehamilan yang normal, seperti perubahan mood (perubahan emosi), sembelit, kencing kerap, payudara terasa membesar atau bengkak, dan mengidam.

Keletihan juga merupakan perkara biasa yang dialami semasa mengandung. Ini kerana ketika hamil, tubuh wanita hamil akan bekerja lebih keras dan memerlukan lebih banyak tenaga untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan kesihatan janin di dalam rahim.

Oleh itu, wanita hamil memerlukan pengambilan makanan dan minuman lebih banyak daripada sebelum kehamilan.

Petua Mengekalkan Kehamilan Normal pada Trimester Pertama

Sehingga trimester pertama kehamilan berjalan lancar, wanita hamil disarankan untuk melakukan perkara berikut:

  • Tingkatkan masa rehat
  • Makan makanan sihat dan berkhasiat dan makanan tambahan kehamilan
  • Jangan melakukan aktiviti fizikal yang terlalu berat. Namun, wanita hamil masih dibenarkan bersenam, misalnya dengan mengikuti kelas tarian, yoga, atau gimnastik khas untuk wanita hamil
  • Jangan merokok, jangan minum alkohol, dan hadkan pengambilan minuman berkafein

Walaupun perubahan fizikal dan emosi pada trimester pertama kehamilan adalah normal, wanita hamil masih perlu berwaspada jika mengalami gejala yang cukup parah sehingga mengganggu aktiviti dan rehat mereka.

Segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya wanita hamil mengalami pendarahan berat dari faraj, kekejangan perut atau sakit kepala yang teruk, dan demam. Tanda dan gejala ini kemungkinan besar merupakan tanda masalah pada kehamilan yang perlu segera dirawat oleh doktor.