Kenali Pelbagai Perkembangan Bayi Baru Lahir

Setiap peringkat perkembangan bayi baru lahir adalah sesuatu yang dinantikan oleh ibu bapa. Namun, setiap bayi melalui proses pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza, dari duduk, merangkak, berdiri, hingga bercakap.

Sejak di dalam kandungan, bayi dapat mendengar dan bertindak balas dengan pergerakan. Kebolehan semula jadi bayi ini terus berkembang setelah dia dilahirkan, termasuk ketika dia berumur 1 bulan.

Semasa kelahiran, otak bayi akan berkembang dengan cepat. Dia mula mengetahui dan mempelajari banyak perkara tentang persekitaran di sekelilingnya agar dapat membiasakan diri dengan kehidupan di luar rahim.

Petunjuk Perkembangan Bayi Baru Lahir

Nah, terdapat beberapa petunjuk perkembangan bayi yang baru lahir. Inilah penjelasannya:

Saiz dan berat badan bayi yang baru lahir

Berdasarkan data WHO, Berdasarkan data WHO, anak lelaki yang baru lahir biasanya berat 2.9–3.9 kg dengan panjang 48–52 cm. Sementara itu, bayi perempuan mempunyai berat 2.8–3.7 kg dengan panjang 47–51 cm. Untuk beberapa keadaan, seperti pramatang, bayi boleh dilahirkan dengan berat badan yang kurang.

Kemahiran motor atau pergerakan refleks

Bayi dilahirkan dengan beberapa refleks yang boleh mereka lakukan semasa tidur, seperti cegukan. Beberapa pergerakan refleks yang dapat ditunjukkan oleh bayi adalah:

 • Melengkung punggung anda seperti ketika anda berada dalam kandungan
 • Menangis dengan kuat apabila terkejut mendengar suara yang kuat
 • Regangkan lengan dan kaki anda secara tiba-tiba. Refleks ini juga dikenali sebagai refleks Moro dan akan hilang dalam beberapa bulan akan datang setelah bayi dilahirkan

Lama kelamaan, pergerakan refleks bayi akan berkembang, contohnya, bayi akan menjulurkan lidahnya apabila sesuatu diletakkan di mulutnya dan refleks dalam bentuk jari kaki bayi melengkung ke belakang apabila telapak kakinya digosok dengan lembut. Refleks ini juga dikenali sebagai refleks Babinski.

Keupayaan menghisap susu ibu secara semula jadi

Bayi yang baru lahir biasanya menghabiskan 16-17 jam sehari untuk tidur. Walau bagaimanapun, waktu tidurnya boleh berhenti sehingga 8 tidur. Biasanya, bayi akan bangun untuk minum susu setiap 2-3 jam. Walau bagaimanapun, jadual ini boleh berbeza untuk setiap bayi.

Bayi yang baru lahir juga dapat menghidu susu ibu dan secara semula jadi akan memusingkan kepala dan membuka mulut ketika anda meletakkan puting anda di pipi dan sudut bibir mereka.

Pergerakan yang dilakukannya untuk menyusu dan secara semula jadi secara langsung dapat menghisap payudara untuk mendapatkan susu. Ini adalah langkah asas untuk memulakan penyusuan awal (IMD). Keupayaan ini juga menjadikan bayi berasa lebih selesa di pelukan ibunya.

Walaupun bayi baru lahir, bayi juga dapat merasakan dan merasakan pahit dan manis, bahkan dengan kemampuan yang lebih tajam daripada orang dewasa. Sementara itu, rasa masin baru dapat dirasakan ketika bayi mencapai usia 5 bulan.

Pelbagai Keadaan Bayi Baru Lahir yang Perlu Diperhatikan

Setiap kanak-kanak melalui peringkat pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza dan unik. Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya anak kecil anda tidak menunjukkan tanda-tanda perkembangan mengikut usianya.

Walau bagaimanapun, anda perlu segera memeriksa anak anda kepada doktor sekiranya dia mengalami keadaan berikut:

 • Tidak membuang air kecil atau kencing kurang dari 6 kali selepas 5 hari
 • Sudah 48 jam tanpa membuang air besar
 • Mahkota kelihatan tenggelam
 • Tidak mahu menyusu
 • Terdapat jeda lebih dari 10 saat untuk setiap nafas
 • Susah bangun dari tidur
 • Najis kuning gelap dengan jumlah yang sangat sedikit setelah berumur 4 hari
 • Tali pusat mengeluarkan bau, nanah, atau darah yang tidak menyenangkan
 • Dada, lengan, kaki dan mata kekuningan
 • Tidak dapat menyusukan bayi dengan betul
 • Muntah cecair kuning atau hijau
 • Demam panas

Penting untuk selalu memenuhi keperluan pemakanan bayi yang baru lahir melalui penyusuan secara berkala. Ini kerana susu ibu adalah satu-satunya sumber pemakanan yang boleh diambilnya untuk pertumbuhan dan perkembangannya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan bayi baru lahir atau anak kecil anda menunjukkan gejala yang perlu diperhatikan di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga rawatan yang tepat dapat dilakukan.