Jangan Meremehkan 8 Manfaat Salak untuk Kesihatan Ini

Di belakang kulit yang menyerupai sisik, terdapat pelbagai manfaat kesihatan salak. Dengan memakan salak, anda dapat menguatkan sistem imun anda dan menangkal radikal bebas sambil menikmati rasanya yang manis dan renyah.

Manfaat salak untuk kesihatan dapat diperoleh kerana buah yang satu ini tidak hanya mengandung karbohidrat dan serat yang tinggi, tetapi juga mengandung berbagai vitamin dan mineral yang penting bagi tubuh, seperti vitamin C, vitamin B2, kalium, kalsium, fosforus , folat, dan besi.

Sebagai tambahan kepada nutrien ini, sebatian kimia dalam buah salak, seperti flavonoid, likopen, dan karotenoid, juga penting dalam menyokong kesihatan tubuh.

Pelbagai Khasiat Salak

Terdapat pelbagai faedah kesihatan salak. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Meningkatkan daya tahan

Salah satu kelebihan salak adalah meningkatkan daya tahan tubuh. Manfaat ini dapat diperoleh kerana kandungan vitamin C dalam salak mampu membantu menguatkan sistem imun dan melindungi tubuh dari pelbagai jenis jangkitan.

Selain itu, antioksidan seperti karotenoid dan likopen dalam salak juga berguna dalam meningkatkan imuniti kerana dapat membantu menangkal radikal bebas yang berpotensi merosakkan sel dan DNA tubuh.

2. Mencerahkan kulit

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak salak dapat digunakan sebagai bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit berkat kandungan vitamin C di dalamnya.

Sebatian flavonoid yang diperoleh dari ekstrak buah salak juga terbukti efektif dalam mengurangkan kadar sebatian pigmen yang memberi warna pada kulit sehingga dapat digunakan sebagai bahan dalam krim pemutih kulit.

3. Mencegah sembelit

Masih banyak orang yang percaya bahawa pengambilan salak boleh menyebabkan sembelit atau sukar membuang air besar (BAB). Sebenarnya, ini hanya mitos kerana pengambilan salak secara sederhana sebenarnya dapat membantu mencegah sembelit.

Sebabnya, serat dalam salak dapat meningkatkan kesihatan saluran pencernaan, meningkatkan bakteria baik dalam usus, dan membuat najis lebih lembut sehingga mudah dilalui.

4. Meningkatkan kesihatan jantung

Untuk membantu meningkatkan kesihatan jantung, anda perlu makan makanan yang mengandungi kalium, seperti salak. Kalium memainkan peranan penting dalam menjaga irama degupan jantung dan menurunkan tekanan darah, sehingga dapat menjaga jantung bekerja dengan optimal.

Selain meningkatkan kesihatan jantung, kalium juga dapat mengatur keseimbangan cairan tubuh, menjaga fungsi saraf, mencegah batu ginjal, dan menjaga kepadatan tulang.

5. Mengawal diabetes

Salak mengandungi nutrien yang diperlukan oleh pesakit diabetes. Penyelidikan menunjukkan bahawa salak dapat menurunkan kadar kolesterol darah pada tikus yang diberi makanan tinggi lemak. Ini sangat baik untuk pesakit diabetes yang sering mengalami masalah kolesterol.

Tidak hanya itu, penelitian juga menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dan asid asetik dalam cuka salak memiliki potensi antidiabetik, yang dapat meningkatkan fungsi kelenjar pankreas dalam menghasilkan hormon insulin, jadi mungkin untuk menggunakannya sebagai ubat diabetes.

6. Mengawal tahap asid urik

Manfaat salak seterusnya adalah membantu mengawal kadar asid urik. Penyelidikan menunjukkan bahawa salak mengandungi sebatian yang dapat menghambat enzim oksidase xanthine, yang merupakan enzim yang berperanan dalam penghasilan asid urik. Manfaat ini bahkan dianggap setara dengan ubat gout.

7. Mencegah barah

Penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian aktif dalam ekstrak buah salak bersifat antikanker dan dapat menghambat pertumbuhan sel barah, terutama barah paru-paru, barah usus besar, dan barah payudara. Walau bagaimanapun, faedah ini masih perlu dikaji lebih jauh untuk mengetahui sejauh mana keberkesanannya dalam memerangi barah.

Walaupun beberapa kebaikan salak perlu dikaji lebih lanjut, anda masih boleh menjadikan buah ini sebagai makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat. Namun, jangan lupa untuk terus memakan makanan berkhasiat lain agar nutrien yang anda dapatkan lebih beragam, sehingga kesihatan anda dapat dijaga dengan lebih baik.

Sekiranya anda ingin menjadikan salak sebagai sebahagian daripada rawatan untuk merawat atau mencegah penyakit tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan memberi nasihat mengenai pengambilan salak mengikut keperluan dan keadaan kesihatan anda.