Mempunyai Haiwan Peliharaan? Hati-hati Menjangkiti Jamur Kulit atau Kurap

Haiwan peliharaan boleh menjadi kawan semasa anda kesepian. Tetapi, ketahuilah tidak Bolehkah haiwan kesayangan anda menyebarkan penyakit? Haiwan peliharaan yang tidak dijaga dengan sihat dan bersih dapat menyebarkan jamur kulit.

Pastikan untuk memeriksa haiwan kesayangan anda ke doktor haiwan dan juga membawanya ke salon veterinar khas secara berkala, okey? Ini perlu dilakukan agar kesihatan dan kebersihan hewan peliharaan Anda terjaga, dan Anda dilindungi dari berbagai jenis penyakit menular yang dapat menular melalui binatang, seperti jamur kulit.

Apakah Perbezaan Antara Jamur Kulit pada Haiwan dan Manusia?

Kulit kulat (kurap) adalah penyakit kulit yang boleh berlaku pada badan, kulit kepala, kaki, dan pangkal paha. Penyakit kulit ini disebabkan oleh jangkitan kulat yang dikenali sebagai dermatofit.

Anda dan haiwan kesayangan anda dapat menyebarkan penyakit ini satu sama lain melalui sentuhan. Sekiranya dijangkiti, anda atau haiwan kesayangan anda akan mengalami gatal pada hari keempat hingga dua minggu selepas terdedah. Kulat ini lebih suka tumbuh di kawasan lembap dan bahagian badan yang banyak berpeluh. Iklim tropika dan hangat seperti Indonesia juga dapat menjadi tempat yang memudahkan cendawan tumbuh.

Sebenarnya, tidak ada perbezaan pada kulat kulit (kurap) pada haiwan dan manusia. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala yang berbeza. Pada manusia, jangkitan kulit kulat menyebabkan tompok bulat atau ruam yang gatal, berwarna kemerahan, dengan tepi yang lebih merah dan pusat bersisik. Selain itu, jangkitan kulit kulat pada manusia boleh menyebabkan kulit kepala atau janggut menjadi botak.

Walaupun pada haiwan, tidak selalu ada gejala. Namun, biasanya haiwan yang dijangkiti kulat kulit akan menebal atau mengeras kulit, terdapat tompok kemerahan dan bulat, bulu menjadi rapuh dan mudah gugur, ada bahagian kulit yang menjadi sedikit botak atau botak, dan sering terlihat menggaru kulit. Kaki atau kuku binatang mungkin menjadi lebih rapuh dan kelihatan lebih putih atau pucat, jika ada jamur di kawasan tersebut.

Penyakit kulat kulit boleh menular dari haiwan ke manusia atau sebaliknya. Anda akan lebih mudah dijangkiti kurap jika anda sering tidur dengan haiwan kesayangan anda. Selain itu, objek yang disentuh oleh haiwan peliharaan juga dapat menyebarkan jangkitan kulat ini.

Tidak hanya disebarkan melalui haiwan peliharaan, kulat kulit juga mudah disebarkan dari manusia ke manusia. Ini kerana jamur jenis ini dapat bertahan lama di tempat-tempat seperti bilik persalinan awam, serta barang-barang peribadi seperti sikat, topi, tuala, atau sikat. solekan.

Penyakit ini sangat mudah menyerang anak-anak kecil, orang tua, dan orang-orang dengan sistem imun yang rendah. Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan seperti anjing dan kucing, anda harus berhati-hati sekiranya terdapat gejala di atas pada haiwan kesayangan anda. Selain anjing dan kucing, haiwan ternakan seperti lembu, kambing, babi, dan kuda, juga dapat dijangkiti jamur kulit ini.

Cara membuat TIDInf Dijangkiti Penyakit Kulat Kulit dari Haiwan peliharaan

Sebelum membeli atau mengambil haiwan kesayangan, ada baiknya anda melihat keadaan kesihatan haiwan itu. Selain itu, pastikan kedai haiwan peliharaan yang Anda kunjungi juga memiliki reputasi baik, dan selalu memberikan vaksin kepada haiwan mereka.

Berikut adalah beberapa petua pencegahan untuk mengelakkan jangkitan jamur kulit dari haiwan kesayangan anda:

  • Vaksinasi haiwan secara rutin, untuk mengurangkan risiko haiwan dijangkiti penyakit yang boleh menjangkiti anda dan orang lain.
  • Sediakan makanan berkhasiat dan air minuman bersih. Jangan biarkan haiwan kesayangan anda minum air dari tandas, kerana pelbagai jenis jangkitan boleh merebak melalui air liur, air kencing, dan tinja.
  • Hadkan hubungan haiwan kesayangan anda dengan haiwan liar di luar rumah.
  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air suam selepas menyentuh haiwan peliharaan.
  • Gunakan topeng dan sarung tangan semasa membersihkan kandang dan membuang sisa haiwan.
  • Elakkan mencium atau menyentuh haiwan di mulut.
  • Jangan berkongsi makanan dengan haiwan peliharaan.
  • Bersihkan setiap sudut bilik di rumah, terutama kawasan yang sering dikunjungi oleh Haiwan peliharaan penyedut habuk untuk membersihkan permukaan lantai dan objek di dalam bilik dari serpihan bulu atau kulit haiwan yang masih terpasang.

Selain menjaga kebersihan rumah, peredaran dan keadaan udara di dalam rumah juga perlu dipertimbangkan, kerana acuan dapat tumbuh dengan mudah di tempat yang sejuk dan lembap.

Anda boleh melakukan pelbagai cara di atas untuk mengelakkan jangkitan kulat kulit dari haiwan kesayangan anda. Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan kulit kulat (kurap), anda harus berjumpa doktor untuk memastikannya. Secara amnya, jangkitan kulit kulat dapat diatasi dengan menggunakan salap atau krim, yang sebahagiannya mengandungi ketokonazol, yang dijual secara bebas di farmasi atau kedai ubat. Walau bagaimanapun, jika keadaannya teruk, doktor boleh mengesyorkan ubat antikulat tambahan dalam bentuk oral (ubat).