Ketahui Proses Pembentukan Urin dan Keluhan Umum

Proses pembentukan air kencing berlaku di saluran kencing. Melalui air kencing, sisa, toksin, dan air berlebihan akan dikeluarkan melalui saluran kencing. Sekiranya terdapat masalah dalam proses pembentukan air kencing ini, gangguan boleh berlaku di pelbagai organ tubuh.

Air kencing adalah hasil penyaringan darah oleh buah pinggang yang dikeluarkan oleh badan melalui saluran kencing, yang merupakan salah satu bahagian sistem kencing. Air kencing diekskresikan untuk menyingkirkan sisa metabolik, seperti urea dan toksin dari badan.

Organ yang memainkan peranan Proses Pembentukan Air kencing

Proses pembentukan air kencing melibatkan beberapa organ badan yang merangkumi:

Buah pinggang

Ginjal adalah salah satu organ penting dalam tubuh manusia yang berbentuk seperti kacang merah dan seukuran kepalan tangan. Manusia mempunyai dua buah pinggang, iaitu buah pinggang kanan dan buah pinggang kiri.

Di buah pinggang, terdapat sekurang-kurangnya satu juta nefron yang berfungsi menyaring sisa metabolik dalam darah dan memprosesnya ke dalam air kencing yang siap dikeluarkan dari badan.

Ureter

Proses pembentukan air kencing juga melibatkan ureter. Seperti buah pinggang, ureter terdiri dari dua tiub yang membawa air kencing dari kedua buah pinggang ke pundi kencing.

Otot-otot di dinding ureter akan menguncup, kemudian mengendur sehingga air kencing akan turun dari buah pinggang ke pundi kencing.

Pundi kencing

Pundi kencing berbentuk seperti belon elastik dan terletak di antara tulang pelvis. Bentuk elastik ini membolehkan pundi kencing mengecut apabila tidak ada air kencing dan membesar apabila diisi dengan air kencing. Pundi kencing dapat menahan sekitar 400-600 ml air kencing.

Uretra

Seperti ureter, uretra atau saluran kencing juga berbentuk tiub, tetapi hanya ada satu. Pada wanita, uretra berukuran sekitar 4 cm dengan lorong antara klitoris dan vagina. Manakala pada lelaki, panjang uretra sekitar 15-25 cm dengan tempat keluarnya urin berada di hujung zakar.

Tahap Proses Pembentukan Air kencing

Proses pembentukan air kencing bermula dari buah pinggang yang terdiri daripada penyaringan, penyerapan semula, dan rembesan. Berikut ini adalah penjelasan mengenai tiga proses pembentukan air kencing:

Penapisan

Proses pembentukan air kencing yang berlaku di buah pinggang bermula dengan proses penyaringan atau penyaringan. Pada peringkat ini, ginjal akan menerima aliran darah yang membawa air dan bahan buangan metabolik dari badan.

Selanjutnya, nefron akan menyaring darah yang mengalir ke ginjal untuk memisahkan toksin dan bahan buangan dari metabolisme badan.

Penyerapan semula

Setelah melalui tahap penyaringan, langkah kedua proses pembentukan air kencing adalah penyerapan semula atau penyerapan semula. Pada tahap ini, air dan zat yang masih diperlukan oleh tubuh, seperti elektrolit, garam, dan protein, akan diserap kembali ke dalam aliran darah.

Rembesan

Rembesan adalah proses akhir pembentukan air kencing di dalam badan. Proses ini dicirikan oleh pembebasan beberapa zat, seperti ion kreatinin dan hidrogen, melalui rangkaian kapilari partibular.

Proses rembesan akan menghasilkan air kencing yang siap diekskresikan dan merupakan cara tubuh mengekalkan keseimbangan pH badan dan tahap asid dan alkali badan.

Setelah melalui tiga peringkat ini, air kencing akan mengalir ke ureter dan disimpan di dalam pundi kencing. Selanjutnya, air kencing akan dikeluarkan dari badan semasa anda membuang air kecil.

Pelbagai Keluhan Yang Boleh Berlaku di Saluran Pembentuk Kencinge

Pelbagai organ yang terlibat dalam proses pembentukan air kencing dapat terganggu. Berikut adalah beberapa gangguan yang boleh berlaku:

  • Batu karang
  • Kanser buah pinggang
  • Jangkitan saluran kencing
  • Kegagalan buah pinggang
  • Nefropati diabetes

Untuk mengelakkan pelbagai keluhan pada saluran kencing, anda dapat menjaga kebersihan saluran kencing dan menjalani gaya hidup yang sihat. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan saluran kencing:

  • Keperluan cecair yang mencukupi setiap hari dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas atau setara dengan 2 liter air.
  • Makan makanan berkhasiat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Bersihkan vagina dan zakar selepas membuang air kecil.
  • Lakukan senaman Kegel secara berkala
  • Amalkan seks yang selamat, seperti menggunakan kondom dan tidak menukar pasangan seksual.

Selain menerapkan petua di atas, anda juga perlu menghadkan pengambilan garam dan gula, bersenam secara teratur, berehat secukupnya, hadkan pengambilan alkohol, dan jangan merokok.

Penting untuk menjaga kesihatan organ yang berperanan dalam pembentukan air kencing agar proses ini berjalan dengan baik. Dengan cara itu, fungsi organ tubuh lain juga tidak terganggu.

Sekiranya anda mengalami aduan seperti kencing berdarah, sakit ketika membuang air kecil, sakit panggul, atau kaki bengkak, berjumpa doktor supaya penyebabnya dapat dikenal pasti dan rawatan yang sesuai diberikan.