Punca Komedo Hitam di Muka dan Cara Mengatasinya

Tidak jarang yang berfikir komedo hitam sebagai kotoran tersekat di liang pori. Sebenarnya, komedo berlaku kerana liang pori yang penuh dengan bakteria dan minyak, kemudian berubah warna semakin gelap apabila terkena udara.  

Walaupun komedo paling sering muncul di wajah, jangan salah, kerana komedo juga dapat muncul di punggung, bahu, dada, leher, dan lengan.

Menyedari Pelbagai Punca Blackheads

Komedo ataubintik hitam berlaku kerana penyumbatan sebum (minyak) dan sel-sel kulit mati yang telah mengeras, dan kelihatan menonjol dan berwarna gelap kerana terkena udara. Komedo hitam juga dikenal sebagai komedon terbuka, kerana kulit di atas benjolan telah terbuka, berbeza dengan komedon putih, di mana lebam masih ditutup hingga terlihat putih.

Terdapat beberapa faktor yang mencetuskan penampilan komedo, termasuk:

 • Peluh banyak
 • Terdapat kerengsaan folikel rambut.
 • Terdapat penumpukan bakteria Propionibacterium acnes pada kulit.
 • Mengalami perubahan hormon yang menyebabkan peningkatan pengeluaran minyak atau peluh semasa remaja, semasa haid, atau semasa mengambil pil kawalan kelahiran.
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti kortikosteroid, litium, atau androgen.

Cara Lelakipintu gerbang Komedo di Muka

Walaupun anda ingin menghadapi jerawat hitam yang melekat di wajah anda, jangan mengambil tindakan sembarangan untuk menyingkirkannya. Berikut adalah beberapa tindakan yang boleh dilakukan untuk merawat komedo di wajah:

 • Menggunakan ubat bebas

  Sebenarnya, terdapat banyak ubat jerawat dan ubat komedo yang terdapat di farmasi. Bermula dari ubat bebas, seperti krim yang mengandungi asid salisilat, benzoil peroksida dan resorcinol. Ubat-ubatan ini berfungsi dengan membunuh bakteria, mengeringkan minyak berlebihan, dan memaksa kulit untuk membuang sel-sel kulit mati. Walau bagaimanapun, jika reaksi alergi atau kerengsaan terjadi pada kulit seperti kemerahan, gatal, sakit, atau luka, disarankan untuk berhenti menggunakannya dan segera berjumpa doktor.

 • Menggunakan ubat preskripsi doktor

  Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menggunakan ubat preskripsi yang lebih kuat, jika ubat-ubatan di kaunter tidak berkesan. Kemungkinan doktor anda akan menetapkan ubat yang mengandungi vitamin A yang mencegah penyumbatan pada folikel rambut, dan juga meningkatkan pergantian sel kulit yang lebih cepat. Doktor anda juga boleh menetapkan jenis ubat topikal lain yang mengandungi benzoil peroksida dan antibiotik, bergantung pada keadaan komedo anda.

 • Menggunakan pengelupasan

  Menggunakan produk yang dapat mengelupas sel kulit mati mungkin berguna untuk menghilangkan komedo. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan penggunaan produk ini yang sangat kasar, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Penggunaan produk sabun pembersih seperti itu boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit dan menyebabkan komedo bertambah buruk. Salah satu tanda bahawa produk pengelupasan adalah sangat kasar kerana ia menyebabkan sensasi menyakitkan ketika digunakan. Penggunaan pengelupasan (mengelupas), lebih baik atas nasihat doktor.

 • Terapi laser

  Sebagai alternatif, gunakan terapi cahaya yang kuat untuk mengurangkan pengeluaran minyak atau membunuh bakteria. Terapi laser boleh sampai di bawah permukaan kulit untuk merawat bintik hitam dan jerawat tanpa merosakkan lapisan atas kulit.

Anda boleh mencegah munculnya komedo dengan membersihkan wajah secara berkala setiap kali anda bangun dan sebelum tidur untuk menghilangkan penumpukan minyak di wajah anda. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan penggunaan produk kosmetik yang boleh mencetuskan kegatalan pada kulit.

Komedo yang menjengkelkan harus ditangani dengan berhati-hati. Elakkan memerah atau menggunakan cara yang tidak membeza-bezakan. Adalah disyorkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi untuk rawatan yang betul.