Masalah dengan Telur dan Kesannya pada Kehamilan

Telur yang sihat dapat mempercepat proses kehamilan. Oleh itu, kualiti mesti sentiasa dijaga. Sekiranya tidak, telur itu mungkin mempunyai masalah sehingga anda dan pasangan anda sukar mendapatkan bayi.

Telur atau ovum adalah sel pembiakan wanita. Bersama sperma, sel-sel ini memainkan peranan penting dalam proses persenyawaan dan pembentukan janin.

Telur yang sihat terdiri daripada beberapa lapisan, iaitu:

  • lapisan luar (zon pelucida) berfungsi sebagai sel telur pelindung
  • Sitoplasma berperanan memberi khasiat untuk sel telur
  • Nukleus atau nukleus sel berfungsi sebagai pembawa bahan genetik membentuk janin

Sekiranya kesihatan sistem pembiakan tidak terjaga, kualiti telur dapat menurun dan memberi kesan kepada masalah kesuburan dan gangguan proses kehamilan. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan wanita lebih berisiko mengalami masalah kesuburan atau sukar hamil, seperti usia yang lebih tua.

Masalah dengan Telur dan Kesannya pada Kehamilan

Terdapat beberapa masalah dengan telur yang boleh mempengaruhi kehamilan, termasuk:

1. Kerosakan sel telur

Biasanya, semasa kehamilan, telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim. Ketika memasuki usia kehamilan sekitar 6 minggu, embrio telah mula tumbuh dan berkembang di rahim.

Ini tidak boleh berlaku sekiranya terdapat kerosakan pada sel telur. Rahim akan terus tumbuh tanpa janin di dalamnya. Keadaan ini dipanggil kehamilan kosong atau ovum berdarah.

Jenis kehamilan ini biasanya mempunyai tanda-tanda yang serupa dengan kehamilan normal, seperti kelembutan payudara, mual, muntah, tidak ada haid, dan ujian kehamilan yang positif.

Walau bagaimanapun, sekiranya ketiadaan janin, pertumbuhan plasenta tidak akan maksimal dan akhirnya akan berhenti. Pada masa ini, tahap hormon kehamilan akan turun secara drastik dan menyebabkan tanda-tanda keguguran, seperti pelepasan berdarah atau pendarahan berat dari faraj dan kekejangan perut.

Keguguran pada kehamilan tanpa embrio tidak dapat dicegah, tetapi itu tidak bermaksud bahawa kerosakan pada telur mencegah seorang wanita hamil sama sekali. Wanita yang mengalami keadaan ini mungkin tidak mengalaminya lagi dan berjaya hamil di kemudian hari.

Walaupun begitu, sekiranya terdapat keguguran berulang, anda harus melakukan pemeriksaan lebih lanjut kepada pakar obstetrik untuk mengetahui sebab sebenar.

2. Masalah genetik yang diwarisi

Mutasi genetik adalah perubahan gen yang berlaku pada sel ibu atau sel sperma ayah. Pada masa persenyawaan, sel telur dan sperma akan menyatu dan membentuk janin di dalam rahim.

Kejadian mutasi pada salah satu gen pada sel telur atau sperma menyebabkan janin yang terbentuk di rahim mengalami gangguan atau kecacatan. Keadaan ini dikenali sebagai mutasi genetik yang diwarisi kerana diturunkan kepada generasi seterusnya.

Mutasi genetik boleh menyebabkan beberapa penyakit, termasuk barah pada bayi baru lahir, seperti tumor retinoblastoma atau tumor Wilms.

3. Kelainan dalam perkembangan sel telur

Sehingga kini, penyebab kehamilan molar atau kehamilan molar belum dapat ditentukan. Walau bagaimanapun, kelainan pada telur dianggap mempengaruhi berlakunya kehamilan ini.

Sel telur dan sel sperma mengandungi kromosom yang membawa DNA dari ibu dan ayah. Apabila kedua sel bersatu dalam proses persenyawaan, sel telur dan sperma akan menyumbang separuh daripada jumlah DNA untuk bayi yang akan dilahirkan.

Sekiranya terdapat kelainan pada jumlah kromosom semasa proses ini, sama ada lebih atau kurang, itu akan mengakibatkan kehamilan molar atau kehamilan molar.

Selain itu, gangguan ini juga dapat menyebabkan masalah dalam pembentukan janin atau gametogenesis.

Berdasarkan jenisnya, kehamilan molar dapat dikelompokkan menjadi dua, iaitu:

  • Kehamilan molar separa, berlaku semasa janin terbentuk tetapi tidak dapat tumbuh dan berkembang dengan baik menjadi bayi.
  • Kehamilan molar lengkap, berlaku apabila terdapat sel-sel abnormal yang terbentuk di rahim dan sama sekali tidak ada perkembangan atau pembentukan janin.

Sekiranya mengandung anggur, tanda yang sering berlaku adalah pendarahan atau keputihan dari kemerahan dari vagina pada usia kehamilan 8-14 minggu.

Kehamilan molar selalunya tidak mempunyai gejala atau tanda. Kelainan pada kehamilan biasanya hanya dapat dikesan pada waktu kehamilan ultrasound pada usia kehamilan 8-14 minggu.

Kehamilan tahi lalat yang berjaya dikesan, kebanyakannya akan menyebabkan keguguran, oleh itu doktor perlu membuang tisu di dalam rahim dengan prosedur kuretase untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut.

Sel telur adalah bahagian penting dalam proses pembiakan. Kelainan yang berlaku pada telur boleh menyebabkan pelbagai keadaan yang menghalang proses kehamilan.

Sekiranya anda mengalami gejala yang dianggap berkaitan dengan masalah dengan telur atau jika anda dan pasangan anda sukar mengandung anak setelah sekian lama melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.