Vitamin untuk otak yang mesti anda ambil

Vitamin untuk otak perlu untuk organ ia dapat berkembang dengan sempurna dan berfungsi dengan baik. Oleh karena itu, awak perlu mengetahui apa sahajajenis vitamin untuk otak dan cara mendapatkannyamiliknya.

Vitamin untuk otak memberi manfaat kepada perkembangan otak kanak-kanak dan memperbaiki dan mengekalkan fungsi otak pada orang dewasa. Tanpa nutrisi yang mencukupi, termasuk vitamin, otak tidak dapat berfungsi dengan optimum.

Pada orang dewasa, beberapa jenis vitamin diketahui dapat membantu meningkatkan daya ingatan dan kemampuan kognitif. Bukan hanya itu, vitamin untuk otak juga dapat mengurangkan risiko terkena gangguan otak, seperti demensia dan penyakit Alzheimer.

Untuk janin di rahim dan bayi selepas kelahiran, vitamin adalah nutrien penting yang mesti dipenuhi dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangan keemasan. Tempoh ini bermula dari saat janin terbentuk di rahim semasa pembuahan sehingga dia berumur sekitar 2-3 tahun. Kekurangan vitamin atau nutrien lain dalam tempoh ini boleh mempengaruhi perkembangan otak bayi, sehingga bayi berisiko mengalami kecacatan otak kongenital atau gangguan perkembangan.

Beberapa Jenis Vitamin Baik untuk Kesihatan Otak

Setiap orang memerlukan pemakanan yang mencukupi, termasuk vitamin, untuk menjaga kesihatan otak. Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis vitamin untuk otak dengan memakan makanan sihat dengan pemakanan seimbang.

Berikut adalah beberapa jenis vitamin yang diperlukan otak:

1. Vitamin B1

Kekurangan vitamin B1 atau tiamin boleh menyebabkan gangguan otak yang disebut Sindrom Wernicke-Korsakoff. Keadaan ini boleh membuat penderita mengalami kekeliruan, amnesia atau kehilangan ingatan, kesukaran memahami maklumat yang diterima, hingga gejala yang lebih teruk, seperti gangguan koordinasi pergerakan badan dan halusinasi.

Untuk mengurangkan risiko gangguan otak, anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin B1 dari kacang, beras, daging, ikan, makanan beragi, dan bijirin yang diperkaya vitamin B1.

2. Vitamin B12

Vitamin B12 berperanan dalam pembentukan myelin, lapisan pelindung saraf otak. Vitamin ini berguna untuk melindungi otak dari kerosakan saraf, mencegah kehilangan ingatan, dan menjaga kestabilan mood dan daya tumpuan.

Vitamin B12 terdapat pada ayam, ikan, susu rendah lemak, keju, yogurt, dan telur.

3. Vitamin B6

Vitamin yang terdapat dalam pisang, kentang, kacang, dan biji-bijian berperanan menjaga otak berfungsi dengan baik dan membantu perkembangan otak pada anak-anak.

Bukan hanya itu, vitamin B6 juga berperanan dalam proses pengeluaran serotonin dan norepinefrin yang berfungsi untuk mengekalkan mood dan membantu otak mengawal tekanan.

Vitamin B6 juga berfungsi untuk menyokong pengeluaran hormon melatonin yang berguna untuk mengatur waktu tidur dan rehat.

4. Folat

Folat atau asid folik adalah nama lain untuk vitamin B9. Walaupun masih dalam kajian lebih lanjut, beberapa pakar percaya bahawa asid folik dapat meningkatkan kemampuan kognitif dan ingatan, sekaligus mengurangkan risiko gangguan otak.

Folat ini dapat diperoleh dengan memakan kacang, biji, hati sapi, telur, makanan laut, dan sayur-sayuran hijau, termasuk brokoli dan bayam. Sekiranya diperlukan, makanan tambahan asid folik juga boleh diambil untuk meningkatkan pengambilan vitamin ini untuk otak.

5. Vitamin E

Kekurangan vitamin E dapat mengurangkan kemampuan tubuh untuk melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel-sel tubuh dan menyebabkan pelbagai gangguan otak, seperti kehilangan ingatan, demensia pikun, dan penyakit Alzheimer.

Minyak yang sihat, seperti minyak zaitun dan kanola, alpukat, bayam, paprika, dan kacang-kacangan adalah beberapa contoh makanan yang kaya dengan vitamin E.

6. Vitamin C

Sama seperti vitamin E, Vitamin C juga mempunyai sifat antioksidan penting yang dapat melindungi otak dari radikal bebas dan mencegah penyakit Alzheimer. Bukan hanya itu, vitamin C juga difikirkan dapat membantu meningkatkan daya tumpuan dan kemampuan kognitif seseorang.

Makanan yang merupakan sumber vitamin C yang baik adalah buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti pepaya, mangga, jeruk, jambu batu, brokoli, tomat, bayam, dan kentang.

Selain beberapa jenis vitamin di atas, nutrien lain yang juga bermanfaat untuk otak adalah omega-3. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam perkembangan otak kanak-kanak dan memperbaiki tisu dan sel otak. Kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan penurunan kemampuan kognitif dan gangguan proses pertumbuhan dan perkembangan anak.

Sumber pengambilan omega-3 yang baik termasuk telur, makanan laut, tahu, minyak ikan, badam, dan kacang soya.

Bukan hanya omega-3, nutrien lain yang juga bermanfaat untuk otak adalah protein. Protein membantu proses pemulihan saraf otak ketika otak cedera, dan meningkatkan fungsi otak dan kesihatan keseluruhan. Protein dapat diperoleh dari daging, ikan, kacang kedelai, tempe, tahu, ikan, udang, dan telur.

Selain makanan, vitamin untuk otak juga dapat diperoleh dengan mengambil makanan tambahan vitamin.

Namun, sebelum mengambil suplemen vitamin untuk otak, disarankan agar anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu mengenai jenis vitamin yang sesuai untuk keadaan anda, dos pengambilan, dan risiko kesan sampingan yang boleh timbul.

Selain itu, seimbangkan penggunaan vitamin dengan gaya hidup yang sihat, seperti berolahraga secara teratur, terbiasa dengan tidur yang cukup, dan mengurangkan tekanan.