6 Ketidakselesaan Kehamilan Trimester Kedua

Pelbagai ketidakselesaan dapat dirasakan oleh wanita hamil ketika kehamilan memasuki trimester kedua.Kesulitan ini disebabkan oleh perubahan yang berlaku pada tubuh wanita hamil. Ketahui apakah aduan atau ketidakselesaan yang biasa berlaku dalam tempoh kehamilan ini.  

Trimester kehamilan kedua berlangsung dari minggu ke-13 hingga minggu ke-27. Dalam tempoh ini, wanita hamil biasanya lebih bertenaga. Pelbagai aduan, seperti mual dan muntah, umumnya juga berkurang atau hilang.

Ketidakselesaan yang Boleh Berlaku Semasa Kehamilan Trimester Ke-2

Pada trimester kehamilan ke-2, walaupun wanita hamil sudah mula merasa lebih selesa, ada beberapa keluhan yang masih sering timbul, iaitu:

1. Pening

Pening adalah keluhan yang biasa terjadi semasa kehamilan, termasuk ketika memasuki trimester 2. Ini disebabkan oleh perubahan peredaran darah semasa kehamilan.

Untuk mengatasinya, wanita hamil disarankan untuk segera duduk atau berehat ketika merasa pening. Sementara itu, untuk mencegahnya, memenuhi keperluan cecair anda dengan minum lebih banyak air, elakkan berdiri terlalu lama, dan bangun perlahan-lahan setelah duduk atau berbaring.

2. Hidung tersumbat

Semasa kehamilan, perubahan hormon dapat mencetuskan pembengkakan selaput di hidung. Bengkak ini akan membuat hidung tersumbat.

Untuk mengatasi aduan ini, wanita hamil boleh melakukan rawatan semula jadi, seperti membilas hidung dengan larutan garam (penurunan garam) atau pasangkan pelembap udara di dalam bilik. Kedua-dua kaedah ini dianggap selamat untuk mengatasi kesesakan hidung semasa kehamilan.

Sekiranya kesesakan hidung cukup mengganggu dan ibu ragu-ragu untuk menggunakan larutan garam, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, wanita hamil.

3. Masalah pada gigi dan gusi

Peredaran darah yang meningkat ke gusi semasa mengandung boleh menjadikan gusi lebih sensitif. Ini akan menjadikan gusi berdarah dengan lebih mudah. Selain itu, muntah berlebihan semasa mengandung juga boleh merosakkan lapisan gigi terluar (enamel) dan meningkatkan risiko berlakunya rongga.

Oleh itu, wanita hamil disarankan menggunakan berus gigi yang lembut dan gosok gigi dengan perlahan. Di samping itu, jangan lupa berjumpa doktor gigi dengan kerap, supaya kesihatan gigi dan mulut semasa kehamilan dijaga.

4. Perubahan kulit

Semasa memasuki trimester kehamilan ke-2 ini, wanita hamil tidak boleh terkejut melihat perubahan pada kulit, seperti penampilan bintik-bintik hitam di wajah dan penampilan garis-garis kemerahan di bahagian perut. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan pengeluaran melanin kerana perubahan hormon semasa kehamilan.

Selain pengaruh hormon, penampilan bintik hitam dan garis kemerahan juga dapat dipicu oleh pendedahan cahaya matahari.

sekarangOleh itu, wanita hamil disarankan agar tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung. Sekiranya anda ingin melakukan aktiviti luar di siang hari, jangan lupa menggunakan perlindungan, seperti payung, topi, dan sapukan pelindung matahari pada kulit.

5. Kekejangan kaki

Semasa trimester kedua, wanita hamil mungkin mengalami kekejangan kaki, terutama pada waktu malam. Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan keluhan ini, mulai dari perubahan hormon, perubahan berat badan, dehidrasi, hingga keletihan.

Oleh itu, sebelum tidur, regangkan otot betis untuk mengelakkan keluhan ini muncul. Wanita hamil juga dapat mengatasi ini dengan merendam kaki di dalam air suam atau mengurut kaki dengan perlahan. Perkara yang tidak boleh dilupakan oleh wanita hamil adalah keperluan cecair yang mencukupi.

6. Sakit belakang

Semasa kehamilan berlangsung, peningkatan ukuran perut dan kenaikan berat badan boleh menyebabkan sakit belakang dan pelvis pada wanita hamil. Ini kerana tulang belakang mesti menyokong berat ibu dan janin yang sedang hamil.

Untuk mengatasi rasa tidak selesa yang disebabkan oleh sakit belakang semasa mengandung, wanita hamil boleh mengambil bahagian dalam beberapa program senaman gimnastik atau latihan fizikal khas yang dapat digunakan untuk menguatkan tulang belakang dan perut. Untuk sentiasa selamat, selalu berbincang dengan doktor anda sebelum memilih program senaman tertentu, wanita hamil.

Selain beberapa keluhan di atas, wanita hamil juga dapat merasakan pagi sakit pada trimester kedua. Untuk mengatasi rungutan ini, wanita hamil boleh melakukan cara untuk mengatasi penyakit pagi secara semula jadi. Untuk kekal selesa ketika dalam perjalanan, wanita hamil juga boleh memakai pakaian bersalin.

Ketidakselesaan boleh berlaku pada usia kehamilan apa pun, termasuk pada trimester kedua, yang dikatakan paling selesa. Wanita hamil harus lebih peka untuk mengetahui sama ada ketidakselesaan itu normal atau tidak. Ingat, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor, sebaliknya keadaan wanita hamil dapat dipantau dengan baik.

Untuk memudahkan ibu hamil menjalani kehamilan, wanita hamil boleh memasang aplikasi Pregnancy +. Aplikasi ini bukan sahaja memberi jalan keluar ketika wanita hamil mengalami keluhan yang sering berlaku semasa kehamilan, tetapi juga memberikan petua mengenai perkara yang harus dilakukan dan dielakkan semasa hamil.