Punca Ukuran Perut Wanita Hamil Nampak Besar atau Kecil

Usia kehamilan cukup tua tetapi saiz perut kelihatan kecil? Adakah anda pernah mengalami sesuatu seperti ini atau wanita hamil sendiri yang mengalaminya? Ayuh, cari tahu mengapa neraka, ukuran perut wanita hamil boleh berbeza.

Perut wanita yang hamil untuk kali pertama biasanya hanya kelihatan menonjol pada usia kehamilan 12-16 minggu. Selepas itu, ukuran lilitan perut akan meningkat rata-rata 1 cm setiap minggu. Walaupun begitu, ini tidak boleh dijadikan rujukan kerana ukuran dan bentuk perut setiap wanita hamil boleh berbeza.

 

Perkara Yang Mempengaruhi Bentuk dan Ukuran Perut Ibu Hamil

Bentuk perut wanita hamil berbeza, ada yang perutnya kelihatan besar, kecil, bulat, lebar, dan ada yang perutnya kelihatan tinggi atau rendah. Bentuk dan ukuran perut wanita hamil boleh berbeza kerana dipengaruhi oleh beberapa perkara, seperti:

1. Postur

Postur wanita hamil juga mempengaruhi bentuk atau ukuran perut. Secara amnya, ukuran perut akan kelihatan lebih besar sekiranya postur wanita hamil kurus atau tidak terlalu tinggi.

Sementara dari segi bentuk, perut akan kelihatan lebih lebar ke sisi jika postur wanita hamil pendek. Sebaliknya, jika wanita hamil mempunyai postur yang tinggi, maka perut akan kelihatan lebih menonjol ke hadapan.

2. Berat

Peningkatan berat badan yang berlebihan semasa hamil boleh menjadikan perut anda kelihatan lebih besar. Namun, perlu diingat, ukuran perut yang besar ini tidak boleh menjadi tanda bahawa bayi dalam kandungan juga besar.

3. Kekuatan otot perut

Otot perut yang kuat dan kencang dapat menahan perkembangan rahim sehingga tidak kelihatan terlalu menonjol. Otot perut yang kuat juga menjadikan perut wanita hamil menjadi tinggi dan menonjol ketika kehamilan besar.

Sebaliknya, kedudukan perut akan kelihatan lebih rendah jika otot perut lebih relaks. Satu perkara yang pasti, kedudukan perut yang tinggi dan rendah tidak ada kaitan dengan jantina bayi.

4. Kehamilan pertama atau tidak

Ukuran perut wanita hamil secara amnya akan kelihatan lebih besar pada kehamilan kedua atau seterusnya. Ini kerana otot-otot perut telah meregang dan melemah sehingga mereka tidak dapat menahan pertumbuhan rahim seperti sebelumnya.

5. Bilangan bayi dalam kandungan

Perut wanita hamil yang membawa anak kembar pastinya akan lebih besar daripada perut wanita hamil dengan bayi tunggal.

6. Kedudukan bayi dalam kandungan

Bentuk perut melebar boleh disebabkan oleh kedudukan melintang bayi. Jadi, bentuk perut melebar atau memanjang juga tidak ada kaitan dengan jantina bayi, betul, wanita hamil.

7. Saiz janin

Walaupun tidak dapat digunakan sebagai tanda aras pasti, beberapa perut wanita hamil kelihatan kecil kerana pengaruh ukuran bayi yang mereka bawa. Wanita hamil lebih cenderung mempunyai janin yang lebih kecil daripada rata-rata jika mereka mempunyai ahli keluarga dengan sejarah yang serupa sebelumnya. Sebaliknya.

8. Cecair amniotik atau preeklamsia

Cecair ketuban atau polyhydramnios yang terlalu banyak boleh menjadikan perut wanita hamil kelihatan lebih besar. Sebaliknya, perut kecil boleh menjadi tanda kekurangan cecair amniotik atau oligohidramnios.

Perkara lain yang boleh membuat perut wanita hamil kelihatan kecil adalah gangguan pada plasenta akibat preeklampsia. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu risau. Keadaan ini akan segera dikesan oleh doktor, sekiranya wanita hamil memeriksa rahim secara berkala.

Sekarang wanita hamil sudah tahu apa penyebabnya? Jadi, tidak perlu terlalu risau jika bentuk atau ukuran perut wanita hamil berbeza dengan wanita hamil yang lain kerana keadaan ini umumnya tidak disebabkan oleh masalah kesihatan.

Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu teragak-agak untuk berjumpa dengan pakar sakit puan mengenai sebarang perubahan yang dirasakan semasa kehamilan, terutama jika mereka menyebabkan ketidakselesaan.