Mengenai Aduan Wanita Hamil 8 Bulan dan Cara Mengatasinya

Pelbagai jenis aduan mengandung 8 bulan umumnya dirasakan oleh wanita hamil pada usia kehamilan antara 33 hingga 36 minggu. Bukan hanya mudah letih,ibawak HaBatu juga akan mengalami sakit belakang, kaki bengkak, dan kontraksi palsu yang lebih kerap.

Semua bentuk ketidakselesaan dan keluhan mengandung 8 bulan secara amnya dipengaruhi oleh perubahan bentuk badan yang ketara disebabkan oleh pertumbuhan janin dalam rahim. Tidak perlu panik, wanita hamil hanya perlu memahami penyebabnya dan mengetahui jalan keluarnya.

Punca dan Cara Mengatasi Aduan 8 Bulan Mengandung

Sebilangan besar aduan mengandung 8 bulan termasuk aduan yang dirasakan oleh wanita hamil pada awal dan pertengahan kehamilan, iaitu keletihan, pedih ulu hati (pedih ulu hati), dan sesak nafas. Walau bagaimanapun, gejalanya akan lebih kerap dan lebih teruk, memandangkan semakin hampir dengan waktu bersalin.

Berikut adalah beberapa aduan lain yang mungkin dialami oleh wanita hamil pada 8 bulan kehamilan:

Sakit belakang, lutut dan leher

Salah satu aduan mengandung 8 bulan yang sering dialami oleh wanita hamil adalah sakit belakang. Pertumbuhan janin, yang menjadikan rahim bertambah besar, dapat memberi tekanan pada saluran darah dan saraf di kawasan pelvis dan punggung, yang kemudian memicu sakit belakang.

Selain itu, sakit juga boleh berlaku di lutut dan leher. Sebilangan wanita hamil juga mungkin mengalami sakit kepala lebih kerap. Untuk mengatasinya, cubalah mandi air suam, terapi urut, ubah posisi tidur, dan bersenam.

Panas atau panas

Peningkatan kadar metabolisme wanita hamil, perubahan hormon, dan peningkatan jumlah darah dapat menyebabkan suhu badan meningkat. Janin di dalam rahim yang juga mengeluarkan panas badan juga menjadi penyebab ibu hamil berasa panas. Untuk membantu wanita hamil merasa lebih sejuk, cubalah memakai pakaian longgar dan kapas yang mudah menyerap peluh, dan minum banyak air.

Kaki bengkak

Sebabnya adalah kerana rahim yang tumbuh menekan saluran darah sehingga darah tersumbat di kaki dan kaki.

Cara mengatasi kaki yang bengkak semasa hamil adalah dengan menyokong kaki menggunakan bantal, sama ada ketika duduk atau tidur, selama 15-20 minit. Lakukan 2-3 kali sehari. Awas pembengkakan berlebihan, kerana ini boleh menjadi tanda preeklamsia atau keracunan kehamilan.

Pengecutan palsu

Keluhan lain yang kerap berlaku untuk hamil 8 bulan adalah peningkatan kontraksi palsu, atau apa yang disebut kontraksi Braxton-Hicks. Yaitu, rasa sesak di perut atau rahim yang datang dan berlalu dari semasa ke semasa. Ini mungkin disebabkan oleh dehidrasi, aktiviti seksual, atau keletihan. Untuk mengatasinya, cuba ubah kedudukan badan anda, mandi air suam, atau minum air.

Pee kerap

Ketika persalinan semakin hampir, janin akan bergerak turun ke kawasan pelvis dan ini dapat memberi tekanan tambahan pada pundi kencing. Keadaan ini dapat membuat wanita hamil lebih kerap merasa ingin membuang air kecil.

Apa yang boleh dilakukan oleh wanita hamil adalah melakukan latihan Kegel, tetap memenuhi keperluan cecair mereka dengan minum 8 gelas air sehari, dan elakkan minum terlalu banyak air pada waktu malam.

Insomnia

Masalah insomnia atau kesukaran tidur ketika lewat kehamilan juga dialami oleh banyak wanita hamil. Ia boleh berlaku kerana posisi tidur yang tidak selesa kerana perut membesar, atau bangun kerana anda ingin kencing.

Cuba mandi suam sebelum tidur, gunakan bantal kehamilan, sesuaikan suhu bilik tidur agar tetap sejuk dan redup, atau tidur di tempat dan kedudukan yang membuat wanita hamil merasa selesa.

Beberapa aduan lain yang mengandung 8 bulan bahawa wanita hamil mungkin merasa ringan, sembelit, buasir, sakit di pinggul dan pelvis, dan banyak keputihan.

Di samping itu, sebilangan wanita hamil juga mengalami mengesan, atau melihat darah pada akhir bulan ke-8 kehamilan atau pada bulan ke-9 kehamilan. Sementara keluhan pedih ulu hati dan kesukaran bernafas akan mula berkurang ketika memasuki akhir bulan ke-8 kehamilan.

Petua Menghadapi Akhir Trimester Kehamilan Ke-3

Untuk membantu melepasi fasa kehamilan 8 bulan, wanita hamil disarankan untuk lebih fokus mempersiapkan diri untuk menyambut bulan kehamilan terakhir, di mana proses kelahiran hanya beberapa minggu lagi. Contohnya, dengan melakukan perkara berikut:

  • Mulailah menentukan di mana hendak melahirkan dan kaedah kelahiran, sama ada kelahiran faraj atau bahagian caesar.
  • Bersenam dengan tekun, seperti berjalan kaki, yoga, latihan pernafasan, latihan Kegel, atau berenang.
  • Pemakanan dan rehat yang mencukupi.
  • Melakukan perkara yang menyeronokkan, seperti urut, atau sibukkan diri dengan persediaan untuk keperluan bayi dan keperluan untuk melahirkan anak. Ini mungkin dapat membantu mengatasi tekanan dan kegelisahan yang timbul menjelang akhir kehamilan.

Sebilangan besar aduan mengandung 8 bulan adalah perkara biasa. Namun, teruskan pemeriksaan pranatal seperti yang dijadualkan untuk memastikan ibu dan janin berada dalam keadaan baik. Jangan lupa untuk merujuk kepada sebarang aduan yang dirasakan oleh wanita hamil kepada pakar obstetrik.