Khasiat Buah Matoa yang Perlu Anda Ketahui

Sebilangan besar daripada kita mungkin masih belum mengenal buah matoa. Sebenarnya, terdapat banyak faedah buah matoa yang sangat disesalkan. Selain rasanya yang manis seperti durian, buah ini juga mempunyai ciri-ciri lain, iaitu aroma harum dan tekstur kenyal seperti rambutan.

Buah Matoa (Pometia pinnata) dalam keluarga yang sama dengan lychee dan longan. Buah ini terdapat di Papua Barat dan sering dijadikan ubat tradisional oleh masyarakat di sana. Malangnya, penggunaan buah matoa dalam industri makanan belum begitu meluas.

Pelbagai Khasiat Buah Matoa

Kulit, biji, dan daging buah matoa diketahui berpotensi sebagai antioksidan dan antimikroba semula jadi. Sebenarnya, kulit matoa mempunyai aktiviti antioksidan tertinggi berbanding biji dan pulpa.

Khasiat buah matoa sangat disyaki berasal dari kandungan sebatian polifenol yang tinggi, termasuk asid fenolik, flavonoid, tanin, saponin, dan alkaloid yang membawa manfaat untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa kebaikan buah matoa yang penting untuk diketahui:

1. Menurunkan kadar gula dalam darah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak buah matoa dapat digunakan untuk menurunkan kadar gula dalam darah dan tetap stabil. Sebatian fenolik yang terkandung dalam ekstrak buah ini diketahui dapat mengurangkan penyerapan gula darah di dalam usus, jadi ia baik untuk dimakan untuk melindungi anda dari diabetes.

2. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat buah matoa dalam menjaga kesehatan jantung berasal dari kesan antioksidan polifenol di dalamnya yang dapat mengurangkan keradangan, menurunkan tekanan darah, sekaligus menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL).

Dengan sifat ini, anda akan dilindungi dari penyakit kardiovaskular, termasuk kegagalan jantung, serangan jantung, dan strok.

3. Penghadaman yang lancar

Buah Matoa telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk membantu pencernaan.

Manfaat buah matoa ini diduga berasal dari kandungan antioksidan di dalamnya yang mudah diserap oleh usus, mampu meningkatkan jumlah bakteria baik atau probiotik, dan mencegah pertumbuhan bakteria jahat di dalam usus.

Sekiranya pencernaan berjalan lancar, risiko anda untuk pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit, cirit-birit, hingga penyakit radang usus, akan berkurang.

4. Mencegah barah

Berkat koleksi sebatian bioaktif, buah matoa juga berpotensi untuk mencegah barah.

Kegiatan antioksidan sebatian bioaktif ini diketahui dapat melawan radikal bebas yang berlebihan dalam tubuh yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan tisu. Kerosakan ini boleh menyebabkan kerosakan organ pada pertumbuhan sel barah.

Walaupun mempunyai potensi besar, manfaat buah matoa di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut. Namun, anda masih boleh makan buah matoa dengan selamat dalam usaha meningkatkan kesihatan anda.

Sudah tentu, tidak ada satu makanan ajaib yang dapat menyelesaikan semua masalah dan memenuhi keperluan tubuh. Jadi, pengambilan buah matoa perlu disertai dengan pengambilan pelbagai buah dan makanan berkhasiat dan antioksidan lain.

Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda mengenai corak dan menu makan terbaik untuk keadaan kesihatan anda.