Mengenai Whey Protein dan Manfaatnya untuk Kesihatan

Protein whey adalah protein yang terdapat dalam whey, susu sisa yang dihasilkan dalam pengeluaran keju. Jenis protein ini banyak digunakan untuk meningkatkan jisim otot. Selain membina tisu otot, protein whey juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain.

Protein whey biasanya terdapat dalam susu dan produk olahannya, iaitu keju. Walau bagaimanapun, selain daripada dua makanan ini, protein jenis ini juga terdapat dalam bentuk suplemen serbuk, seperti protein goncang. Makanan tambahan protein whey ini dapat dimakan dengan menambahkannya ke makanan atau minuman, seperti jus dan jus milkshake.

Protein whey biasanya dimakan oleh pembina badan dan peminat sukan untuk membina jisim otot. Namun, anda juga boleh mengambil protein whey untuk memenuhi keperluan protein harian anda.

Beberapa Kebaikan Protein Whey untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan protein whey yang anda dapat:

1. Meningkatkan jisim dan kekuatan otot

Protein atau asid amino adalah bahan asas untuk membina sel dan tisu badan, seperti tendon, kulit, dan organ.

Protein, termasuk protein whey, juga merupakan sejenis nutrien yang berperanan dalam meningkatkan kekuatan dan jisim tisu otot. Oleh itu, protein ini cukup popular untuk dimakan oleh orang yang ingin membina jisim otot.

Selain memakan protein whey, anda juga masih perlu makan makanan kaya protein, seperti telur, ikan, daging, dan tahu dan tempe, untuk memenuhi keperluan protein harian anda.

2. Menambah berat badan

Protein whey adalah sejenis nutrien yang juga dapat menyokong kenaikan berat badan melalui pembentukan jisim otot.

Beberapa faktor dan keadaan, seperti penuaan, kekurangan zat makanan, atau penyakit teruk, boleh menyebabkan tisu otot mengecut. Oleh itu, protein whey boleh dimakan oleh orang yang ingin menambah berat badan.

Selain itu, seseorang yang mempunyai penyakit kronik seperti HIV / AIDS dan mengalami kesukaran untuk menambah berat badan, juga dapat mengkonsumsi protein whey untuk menambah berat badan. Walau bagaimanapun, ini perlu diimbangi dengan latihan biasa, terutamanya latihan kekuatan.

3. Mempercepat penyembuhan luka

Setiap hari, tubuh memerlukan protein untuk membina, mengekalkan, dan memperbaiki tisu badan yang rosak. Apabila seseorang mengalami luka atau jangkitan, tubuh memerlukan cukup kalori dan nutrien, terutama protein, untuk membantu luka sembuh.

Oleh itu, tidak ada salahnya jika anda mengambil protein whey sebagai makanan tambahan harian. Anda boleh mengambil protein whey tanpa rasa atau dicampurkan dengan perisa makanan.

4. Menguatkan sistem ketahanan badan

Protein, termasuk yang bersumber dari whey, akan diproses menjadi asid amino dalam badan. Bahan ini memainkan peranan penting dalam pembentukan sistem imun yang kuat. Oleh itu, badan akan dapat melawan serangan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit.

5. Mengurangkan kolesterol dan tekanan darah

Berbagai kajian menunjukkan bahawa penggunaan protein whey secara berkala dapat menurunkan kolesterol dan trigliserida, serta tekanan darah. Manfaat protein whey baik untuk menjaga kesihatan organ tubuh yang penting, seperti otak dan jantung.

Walau bagaimanapun, keberkesanan dan kebaikan protein whey masih perlu dikaji lebih lanjut.

Cara yang betul untuk makan Protein Whey

Untuk mendapatkan kelebihan protein whey, penting untuk mengetahui dos yang tepat. Dos yang disyorkan untuk mengambil protein whey adalah kira-kira 1-2 sudu besar atau kira-kira 25-50 gram sehari.

Secara amnya, protein whey boleh didapati dalam bentuk suplemen serbuk yang boleh diambil secara oral. Anda juga boleh menambahkan serbuk protein whey ke dalam campuran jus, smoothie, atau yogurt.

Namun, perlu diingat bahawa pengambilan protein whey terlalu banyak boleh menyebabkan masalah pencernaan, seperti mual, kembung perut, cirit-birit, sakit, dan kekejangan perut. Selain itu, orang yang mengalami masalah ginjal dan hati juga harus menghindari pengambilan protein whey.

Sekiranya anda ingin menambahkan protein whey ke menu pengambilan harian anda, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos yang tepat mengikut keadaan kesihatan anda.