Jangan ketinggalan, ini adalah 6 kebaikan air tebu untuk kesihatan

Jus tebu sering dimakan sebagai minuman untuk menghilangkan rasa dahaga dalam cuaca panas. Tidak hanya sedap dan menyegarkan, manfaat jus tebu untuk kesihatan juga tidak sedikit. Ingin tahu apa faedahnya? Baca artikel berikut.

Jus tebu adalah minuman yang diperoleh dari jus tangkai tebu. Pemprosesan umumnya dilakukan dengan cara yang sederhana, sehingga kandungan nutrisi di dalamnya dijaga dengan baik. Semasa memakan jus tebu, anda juga boleh menambahkan jus lemon untuk membuatnya terasa lebih segar.

Pelbagai Nutrien Yang Terkandung dalam Air Tebu

Dalam 100 ml jus tebu, terdapat kira-kira 80 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • Karbohidrat
  • Gula, iaitu sukrosa dan fruktosa
  • Protein
  • Kalsium
  • Potasium
  • Magnesium
  • Besi

Bukan hanya itu, jus tebu juga mengandungi sodium, zink, mangan, serta pelbagai antioksidan, seperti polifenol, flavonoid, dan karotenoid.

Pelbagai Khasiat Air Tebu untuk Kesihatan Tubuh

Kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, terdapat sejumlah faedah yang dapat anda peroleh dari jus tebu. Berikut adalah beberapa kelebihan jus tebu untuk kesihatan:

1. Menambah tenaga

Jus tebu adalah salah satu sumber gula dan karbohidrat terbaik. Kandungan gula semula jadi sukrosa dan fruktosa dalam jus tebu dapat menghasilkan tenaga untuk tubuh, jadi anda dapat lebih bersemangat untuk melakukan aktiviti. Selain itu, jus tebu juga dapat mencegah dehidrasi.

Oleh itu, air tebu sesuai diminum ketika anda letih atau selepas bersenam agar badan dapat segar kembali.

2. Menentang kesan radikal bebas

Jus tebu adalah minuman yang kaya dengan antioksidan. Kandungan ini diketahui dapat melindungi sel-sel tubuh dari kesan paparan radikal bebas yang dapat memicu berbagai penyakit, seperti barah.

Namun, anda dinasihatkan untuk tidak terlalu banyak mengambil jus tebu, kerana minuman ini mengandungi banyak gula.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Tebu mengandungi serat yang baik untuk pencernaan. Serat makanan dalam tebu diketahui baik untuk merawat gangguan pencernaan, seperti sembelit. Oleh itu, untuk mendapatkan khasiat jus tebu pada yang satu ini, anda boleh menambahkan sedikit bagasse ke dalam jus tebu ketika memakannya.

4. Menjaga kesihatan jantung

Di beberapa negara, seperti India, jus tebu telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat disfungsi hati.

Bukan hanya itu, sebuah kajian juga menyatakan bahawa jus tebu dapat mencegah kerosakan hati yang disebabkan oleh kesan sampingan penggunaan ubat jangka panjang, seperti rawatan tuberkulosis.

Namun, manfaat jus tebu untuk merawat penyakit hati masih perlu dikaji lebih lanjut, kerana keberkesanannya belum dapat dipastikan.

5. Menjaga fungsi buah pinggang

Tidak hanya menjaga hati yang sehat, pengambilan jus tebu secara teratur juga dipercaya dapat menjaga ginjal agar tetap sihat dan berfungsi dengan baik. Jus tebu adalah diuretik, sehingga dapat mempercepat buang air kecil dan membantu mencegah jangkitan saluran kencing.

6. Mengurangkan risiko barah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak jus tebu mengandung antioksidan dan zat antikanker yang dapat menghambat pertumbuhan sel barah, seperti barah prostat dan barah payudara. Walau bagaimanapun, kajian mengenai manfaat jus tebu untuk mencegah barah masih sangat terhad.

Jus tebu memang mempunyai pelbagai khasiat, tetapi anda disarankan untuk tidak meminumnya secara berlebihan. Pengambilan jus tebu juga perlu dibatasi oleh pesakit diabetes. Ini kerana kandungan gula dalam jus tebu cukup tinggi, sehingga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan ketara.

Penggunaan jus tebu umumnya baik dan sihat ketika anda memerlukan tenaga tambahan, misalnya ketika bersenam atau menjalani aktiviti fizikal yang berat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah jus tebu atau ingin memastikan sama ada jus tebu selamat untuk dimakan untuk kesihatan, cubalah berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil jus tebu.