5 Warna Sperma dan Maknanya

Biasanya, sperma berwarna putih, sedikit kuning atau berwarna kelabu. Namun, warna sperma dapat berubah, kamu tahu. Perubahan warna sperma ini boleh menjadi normal atau boleh menjadi tanda penyakit. Agar tidak tersilap, lihat penjelasan mengenai makna warna sperma di sini!

Sebenarnya nama yang tepat untuk cecair putih atau kelabu yang keluar semasa ejakulasi bukan sperma, tetapi air mani. Air mani mengandungi berjuta-juta sperma dan merupakan "kenderaan" untuk sperma. Tanpa air mani, sperma tidak dapat berenang ke arah telur.

Apa maksud Warna Sperma?

Warna sperma boleh berbeza-beza, bergantung pada faktor genetik, diet, dan keadaan kesihatan lelaki. Air mani yang membawa sperma boleh berwarna jernih, putih, kuning, kelabu, merah jambu, merah, coklat, dan bahkan hitam. Inilah penjelasannya:

1. Jernih, putih dan kelabu

Sekiranya air mani anda jelas, putih, atau kelabu, itu adalah tanda air mani anda sihat dan normal. Perbezaan warna yang jelas hingga kelabu ini ditentukan oleh kandungan mineral, protein, hormon, dan enzim yang berasal dari kelenjar pembiakan lelaki.

2. Kuning

Semasa ejakulasi, air mani melalui uretra atau saluran kencing. Air mani boleh dicampurkan dengan air kencing dan menyebabkannya berwarna kuning sedikit. Selain itu, makanan yang mengandung pigmen kuning semula jadi, seperti kunyit, juga dapat membuat sperma menjadi kuning.

Sekiranya anda seorang perokok atau gemar minum minuman beralkohol, jangan terkejut jika sperma anda berwarna kuning. Air mani perokok dan alkohol cenderung berwarna lebih kuning daripada air mani lelaki yang bukan perokok atau peminum alkohol.

Air mani kuning umumnya tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini disertai dengan aduan mengganggu yang lain, ada baiknya berjumpa doktor. Mungkin warna sperma kuning disebabkan oleh penyakit kuning, leukositospermia, jangkitan prostat, atau penyakit kelamin.

3. Merah jambu atau merah

Warna sperma merah jambu atau merah menunjukkan bahawa air mani bercampur dengan darah segar (hematospermia). Darah dalam air mani boleh berasal dari:

  • Kelainan prostat, testis, atau saluran kencing.
  • Tekanan darah tinggi.
  • Jangkitan kelamin.
  • Melancap terlalu kasar.
  • Selebihnya pembedahan prostat.

4. Jingga atau coklat

Warna oren boleh disebabkan oleh pengambilan suplemen vitamin B atau antibiotik, seperti metronidazol dan rifampisin. Selain itu, kehadiran darah teroksidasi dalam air mani juga dapat menjadikan sperma berwarna oren atau coklat.

5. Hitam

Air mani hitam juga boleh disebabkan oleh darah. Bezanya, kali ini darah telah lama berada di dalam badan sebelum keluar. Selain itu, warna sperma hitam juga sering dikaitkan dengan beberapa keadaan perubatan, seperti kecederaan saraf tunjang dan tahap logam yang tinggi di dalam badan.

Perubahan warna air mani tidak semestinya perkara yang serius. Namun, jika keadaan ini diikuti oleh keluhan lain, seperti kesukaran membuang air kecil, bengkak di kawasan kemaluan, atau demam, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.