Serangkaian faedah kurma Sukari yang jarang diketahui

Kurma Sukari adalah salah satu jenis kurma kegemaran di Indonesia kerana rasanya yang manis seperti gula-gula. Namun, tahukah anda bahawa terdapat banyak faedah kurma Sukari yang dapat diperoleh dari pelbagai kandungan khasiat di dalamnya?

Sukari atau dalam bahasa Arab "sukkar" bermaksud gula. Rasa manis dan daging yang lembut menjadikan kurma ini sebagai salah satu tarikh kualiti premium yang paling terkenal di Arab Saudi.

Manfaat kurma lezat tidak perlu diragui. Kurma dengan penampilan unik warna keemasan diketahui mempunyai banyak nutrien penting dan kaya dengan antioksidan yang baik untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mencegah pelbagai penyakit.

Pelbagai Kelebihan Sukari Kurma

Rasa manis kurma Sukari berasal dari kandungan gula tinggi. Walaupun tinggi gula, kurma juga merupakan sumber serat, mineral, dan antioksidan semula jadi yang dapat memberi manfaat kepada tubuh. Berikut adalah beberapa kelebihan kurma Sukari yang tidak boleh anda lewatkan:

1. Penghadaman yang sihat

Satu hidangan atau bersamaan dengan 5 biji lezat dapat memenuhi sekitar 8-12% dari keperluan serat harian anda. Inilah yang menjadikan kurma baik untuk kesihatan pencernaan dan mencegah sembelit, terutama bila digabungkan dengan makanan berserat tinggi lainnya.

Selain daripada kandungan serat, khasiat kurma ini juga disokong oleh kandungan flavonoid antioksidan yang terbukti dapat menjaga kesihatan usus dan mengurangkan risiko berulang keradangan usus atau terjadinya barah kolorektal.

2. Melawan radikal bebas

Sukari merupakan salah satu makanan berkhasiat tinggi yang mengandungi banyak antioksidan semula jadi, seperti fenolik dan flavonoid. Kandungan antioksidan ini berperanan penting dalam melawan paparan radikal bebas yang dapat menyebabkan penuaan dini dan pelbagai penyakit kronik, seperti barah dan penyakit jantung.

3. Mengawal tekanan darah

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko penyakit jantung, penyebab utama kematian di seluruh dunia. Salah satu cara mudah yang dapat dilakukan untuk mengurangkan tekanan darah adalah menjalani diet yang sihat dengan memakan makanan yang tinggi kalium.

Kalium adalah mineral tertinggi yang terdapat dalam kurma Sukari. Sebenarnya, kadar kalium dalam kurma terbukti lebih tinggi daripada pisang yang diketahui kaya dengan kalium. Dengan kandungan kalium tinggi dan rendah sodium, kurma lezat dianggap sesuai untuk anda yang menghidap darah tinggi.

4. Menambah tenaga

Kandungan gula semula jadi dalam daging kurma lezat, seperti glukosa dan fruktosa, dapat diserap dengan cepat oleh usus untuk digunakan sebagai sumber tenaga untuk sel-sel tubuh anda. Oleh itu, kurma Sukari boleh menjadi pilihan yang baik untuk sumber tenaga pada waktu pagi atau semasa bersenam.

5. Menguatkan tulang

Kandungan kalium, kalsium, dan magnesium juga merupakan mineral yang banyak terdapat dalam kurma. Sebenarnya, kandungan mineral ini lebih tinggi daripada kandungan buah-buahan lain, seperti delima, mangan, dan pisang.

Berkat kandungan mineral ini yang tinggi, kurma Sukari dapat memberikan manfaat untuk kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis, serta membantu otot, jantung dan otak anda berfungsi dengan optimum.

Manfaat kurma bukan hanya itu. Makanan ini dapat menjadi sumber pelengkap nutrisi yang baik untuk wanita hamil, anak-anak, dan orang tua yang hamil dan menyusui. Kurma ini juga boleh menjadi alternatif bagi anda yang ingin mengurangkan pengambilan gula tambahan.

Cara pengambilan kurma Sukasari adalah mudah. Anda boleh memakannya terus, campurkan dengan pisang untuk dibuat smoothie, campurkan dengan susu untuk membuat susu kurma, atau campurkan dengan bubur oatmeal untuk menambah rasa.

Selain itu, kurma Sukari juga dapat dijadikan bahan pembuatannya air yang dimasukkan.

Untuk mendapatkan faedah maksimum kurma Sukari, anda disarankan untuk memakan buah ini secara sederhana dan tidak berlebihan. Di samping itu, pengambilan gula harian juga harus terhad. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor mengenai bahagian kurma Sukari yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.