7 Khasiat Nangka untuk Wanita Hamil

Selain mempunyai rasa manis dan aroma khas, nangka mempunyai banyak manfaat untuk wanita hamil yang sangat disesalkan. Manfaat buah nangka untuk wanita hamil tidak lain adalah kandungan nutrisi buah ini yang sememangnya baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

Buah nangka tentunya tidak asing bagi masyarakat Indonesia. Selain enak dimakan secara langsung, buah ini juga dapat dibuat menjadi pelbagai hidangan, seperti campuran ais buah, kerepek, hingga nangka.

Dalam 100 gram nangka, terdapat kira-kira 100 kalori dan pelbagai nutrien yang penting bagi wanita hamil dan janin, seperti karbohidrat, serat, protein, magnesium, tembaga, kalium, mangan, kalsium.

Selain itu, nangka mengandungi antioksidan, folat, dan pelbagai vitamin, termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin C, dan vitamin E.

Serangkaian kebaikan nangka untuk wanita hamil

Kerana kandungan nutriennya, nangka dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan wanita hamil dan janin, termasuk:

1. Mencegah dan merawat sembelit

Sembelit semasa mengandung adalah perkara biasa bagi sesetengah wanita hamil. Aduan ini boleh berlaku kerana beberapa perkara, seperti perubahan hormon semasa kehamilan atau kekurangan pengambilan serat. Nah, untuk mengelakkan dan mengatasi sembelit semasa hamil, wanita hamil disyorkan untuk makan lebih banyak makanan berserat.

Pengambilan serat dapat diperoleh dari sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk nangka. Kandungan serat dalam buah kuning ini dapat memudahkan pencernaan dan membuat wanita hamil membuang air besar dengan lebih teratur, serta menyokong pertumbuhan bakteria baik (probiotik) di saluran pencernaan.

2. Mengawal tekanan darah

Nangka adalah sumber kalium dan antioksidan yang baik. Kedua-dua zat ini berperanan penting dalam mengawal tekanan darah, sehingga dapat mencegah wanita hamil mengalami komplikasi kehamilan, seperti hipertensi semasa kehamilan dan preeklamsia.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk mengekalkan tekanan darah yang stabil, iaitu dengan makan makanan berkhasiat, mengurangkan tekanan, berehat secukupnya, dan bersenam secara teratur.

3. Memberi tenaga

Untuk kekal sihat dan bertenaga, wanita hamil perlu memenuhi keperluan kalori dan pemakanan mereka, seperti karbohidrat, protein, dan lemak. Pengambilan ini dapat diperoleh dari makanan berkhasiat, seperti nasi, daging, telur, dan pelbagai buah, termasuk nangka.

Oleh itu, jika selama ini wanita hamil merasa letih atau lesu, cubalah makan nangka sebagai penggalak tenaga. Dengan tenaga yang mencukupi, wanita hamil dapat kembali bersemangat dan kuat untuk melakukan aktiviti.

4. Mengurangkan keluhan kekejangan kaki

Manfaat nangka lain untuk wanita hamil adalah untuk meredakan keluhan kekejangan kaki. Sebabnya, kekejangan kaki adalah salah satu keluhan yang sering dirasakan oleh wanita hamil, terutama pada trimester kedua dan ketiga.

Untuk mencegah dan meredakan keluhan ini, wanita hamil dianjurkan untuk makan makanan yang mengandung banyak kalium, seperti nangka, kiwi, pisang, atau tembikai.

5. Menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin

Kerana mengandungi nutrisi yang cukup lengkap, nangka baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan tubuh wanita hamil dan janinnya. Buah ini juga baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Namun, selain nangka, ibu hamil juga perlu menambah pengambilan nutrisi mereka dengan memakan makanan sihat dan berkhasiat lain, seperti susu, telur, ikan, daging, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan pelbagai buah-buahan.

6. Kawal berat badan anda semasa mengandung

Peningkatan berat badan semasa kehamilan adalah normal dan penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Namun, kenaikan berat badan semasa kehamilan ada tanda aras, ya, Bun. Sekiranya berat badan anda terlalu banyak, ini sebenarnya tidak baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

Nah, untuk mengawal kenaikan berat badan, wanita hamil mesti melakukan senaman secara teratur dan menjaga diet yang sihat.

Wanita hamil boleh menjadikan nangka sebagai makanan ringan yang sihat. Kandungan serat dalam buah ini dapat memberikan rasa kenyang untuk wanita hamil lebih lama, sehingga dapat mengurangi keinginan wanita hamil untuk makan makanan ringan makanan yang tidak sihat.

7. Meningkatkan daya tahan

Kandungan antioksidan, protein, vitamin, A dan vitamin C dalam nangka berguna untuk meningkatkan daya tahan. Dengan sistem imun yang kuat, tubuh wanita hamil akan lebih kuat melawan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit, jadi dia tidak akan mudah sakit.

Itulah beberapa kebaikan nangka untuk wanita hamil. Walaupun bermanfaat, sayangnya buah ini tidak digalakkan dimakan oleh ibu hamil yang menghidap diabetes. Ini kerana nangka mengandungi gula dan indeks glisemik yang cukup tinggi, sehingga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan lebih cepat.

Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan perubatan tertentu dan ragu-ragu untuk memakan nangka, cubalah berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada buah ini selamat untuk dimakan oleh ibu hamil atau tidak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found