Bayi 1 Bulan: Mula Mengenali Suara Ibu Bapa

Bayi berusia 1 bulan masih banyak menghabiskan masa dengan tidur. Namun, otaknya sudah mulai berkembang dengan pesat, Bun. Bayi berumur 1 bulan bahkan dapat mengenali suara ibu bapa mereka.

Walaupun mereka tidak dapat berbuat banyak, itu tidak bermakna bayi berusia 1 bulan tidak perlu berinteraksi dengannya. Tepat pada usia ini, bayi perlu mendapat rangsangan yang cukup untuk dapat menyesuaikan diri dengan dunia baru di luar rahim dan berkembang dengan optimum.

Pelbagai Aspek Perkembangan Bayi 1 Bulan

Berat bayi anda mungkin turun sedikit pada hari-hari awal selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, berat badan bayi yang baru lahir akan meningkat dalam 2 minggu pertama. Selepas itu, bayi akan mengalami kenaikan berat badan sekitar 100-200 gram seminggu.

Berikut adalah panduan perkembangan bayi selama 1 bulan berdasarkan beberapa aspek:

Kemahiran motor bayi 1 bulan

Kemahiran motor bayi anda akan terus berkembang seiring bertambahnya usia. Dari bayi baru lahir hingga usia 1 bulan, anda dapat merasakan tangan si kecil mencengkeram tangan anda dengan kuat.

Di samping itu, kemahiran motorik bayi juga akan berkembang dari minggu ke minggu, iaitu:

 • Berumur 2 minggu: Bayi dapat menumpukan perhatian pada objek yang berada pada jarak 20-35 cm. Anda boleh melatih otot mata si kecil dengan menggerakkan kepalanya perlahan dari sisi ke sisi, dan melihat apakah matanya mengikuti pergerakan anda.
 • Berumur 3 minggu: Bayi secara semula jadi terbiasa menghisap dan mula membalikkannya untuk menguatkan otot leher. Kedudukan ini diperlukan agar si kecil anda belajar merangkak, berguling, dan bersiap untuk duduk. Namun, jangan biarkan bayi tidur di perutnya, oke? Untuk berada di sisi yang selamat, biasakan dia tidur di punggungnya.
 • Berumur 4 minggu: Bayi tidak dapat merasakan bahawa kaki dan tangan adalah anggota badannya. Walau bagaimanapun, anda boleh melatih anak kecil anda dengan mengangkat tangannya dan menggerakkan tangannya ke depan wajahnya semasa bercakap dengannya. Pada usia ini, anak kecil anda juga sudah mula menggelengkan kepalanya dalam keadaan rawan.

Ucapan bayi 1 bulan

Pada masa mereka berusia 1 minggu, bayi pada umumnya dapat mengenali bunyi. Biasanya dia akan mengeluarkan suara "Ah" ketika dia melihat wajah itu dan mendengar suara ibu bapanya.

Pengalaman pertama bayi untuk belajar bercakap adalah dengan mendengar suara ibunya dan orang di sekelilingnya bercakap. Oleh itu, pastikan anda terus mengajak si kecil anda untuk bercakap, walaupun dia tidak dapat memahami apa yang anda katakan.

Contohnya, semasa si kecil menangis, anda boleh segera menghampirinya dan menahannya. Biasanya, menangis adalah cara bayi untuk memberitahunya bahawa dia lapar, lampinnya basah, atau dia letih.

Kemahiran sosial bayi 1 bulan

Bayi berusia 1 bulan suka melihat wajah orang di sekelilingnya. Dia juga boleh berinteraksi dengan cara berikut:

 • Fokus pada wajah yang dekat dengan pandangannya
 • Kadang-kadang terkejut dengan suara yang kuat atau bahkan bertindak balas dengan tangisan
 • Kadang-kadang menunjukkan ekspresinya dengan ketawa, membuat bising, atau memastikan si ibu merespon ungkapan-ungkapan ini, kerana dapat menjadi cara si kecil berkomunikasi
 • Mendengarkan ibunya bercakap dengan orang di sekelilingnya. Dia juga belajar bercakap dengan mendengar suara ibunya bercakap dengannya

Perkara yang perlu diberi perhatian dalam Bayi 1 Bulan

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan pada bayi berusia 1 bulan:

 • Walaupun kanak-kanak berusia 1 bulan mungkin sudah boleh memusingkan badannya sambil berbaring di perutnya, dia belum mempunyai kekuatan leher untuk menopang kepalanya. Oleh itu, pastikan sentiasa meletakkan tangan anda di bawah kepala bayi anda setiap kali anda menjemputnya.
 • Anda harus tidur di bilik yang sama dengan anak kecil anda, tetapi tidak di tempat tidur yang sama, dan letakkan di atas permukaan yang rata, tegas, tanpa bantal atau mainan di sekelilingnya.
 • Sekiranya bayi menangis berterusan selama lebih dari 3 jam dan berlangsung lebih dari 3 hari seminggu tanpa sebab yang jelas, ada kemungkinan bayi mengalami kolik. Keadaan ini juga dicirikan oleh kakinya yang naik dan turun dan sering kentut.
 • Bayi yang baru lahir biasanya agak rewel pada waktu petang kerana mereka mungkin keletihan kerana bertindak balas terhadap banyak perkara sepanjang hari, seperti bunyi dan orang yang lewat di sekitarnya. Ibu boleh melakukan urutan lembut pada si Kecil, memeluk, atau memukulnya, sehingga dia tenang.

Ia memerlukan masa untuk bayi berusia 1 bulan untuk menyesuaikan diri dengan dunia baru setelah sekian lama berada di rahim ibunya. Walau bagaimanapun, pada dasarnya otak bayi berkembang sangat pesat. Setiap kali anda berinteraksi, kemampuan bayi anda akan berkembang dari segi cara berfikir, ingat, dan belajar.

Ibu atau Bapa dapat merangsang perkembangan sosial Si Kecil yang berusia 1 bulan dengan mengajaknya bercakap jarak dekat sambil melihat ke matanya untuk melatih fokusnya.

Penyelidikan mendapati bahawa bayi yang sering dikomunikasi lebih cenderung belajar di masa depan daripada bayi yang jarang berinteraksi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan bayi anda yang berusia 1 bulan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara melatih kemahiran motor dan sosial, anda boleh berjumpa doktor.

Baca kitaran perkembangan usia seterusnya dalam Bayi 2 Bulan: Menjawab dengan Senyum.