Floaters - Gejala, sebab dan rawatan

Floaters adalah bayang-bayang dalam bentuk bintik-bintik atau garis yang kelihatan melayang atau melayang dalam penglihatan. Floaters biasa dan tidak berbahaya.  Walau bagaimanapun, penyakit atau keadaan tertentu boleh menyebabkan floaters berkembang.

Floaters tidak berbahaya jika jumlahnya sedikit, hanya berlaku sekali-sekala, tidak bertambah buruk, dan tidak mengganggu penglihatan. Floaters bervariasi dalam ukuran dari bintik hitam kecil hingga bayang-bayang yang lebih besar seperti bentuk tali panjang.

Floaters biasanya muncul ketika seseorang melihat cahaya terang seperti matahari. Mungkin juga ketika melihat warna dasar, seperti putih, terlalu lama. Walau bagaimanapun, jika keadaan itu disebabkan oleh penyakit, pengapung dapat dilihat pada bila-bila masa.

Punca Floaters

Di antara depan dan belakang mata adalah vitreous, yang merupakan cecair dalam bentuk lendir spongy. Vitreous mengandungi air, kolagen, dan hyaluronan yang berfungsi untuk mengekalkan bentuk bola mata dan menyalurkan cahaya ke retina.

Pada mata normal, cahaya melewati lensa, kornea, dan vitreous, menuju retina, yang terletak di bahagian belakang mata. Gangguan vitreous boleh menyebabkan bayang-bayang yang muncul sebagai floaters.

Gangguan pada vitreous boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan, termasuk:

Umur

Dengan bertambahnya usia, ketebalan vitreous akan berkurang. Akibatnya, vitreous akan menyempit, dan beberapa bahagian bola mata akan tertarik. Keadaan ini juga dikenali sebagai detasmen vitreous posterior.

Oleh kerana vitreous menyekat dan menjadi lebih padat, kolagen di dalamnya juga berkumpul dan menyekat laluan cahaya. Akibatnya, gambar yang diterima oleh retina akan mempunyai bayang-bayang kecil atau floaters.

Pendarahan di mata

Darah tidak dapat ditembusi oleh cahaya. Oleh itu, pendarahan di vitreous dapat menyekat laluan cahaya. Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan pendarahan pada vitreous termasuk trauma langsung ke mata atau gangguan saluran darah di dalam mata, seperti yang terjadi pada retinopati diabetes.

Keradangan di bahagian belakang mata

Keadaan ini juga dikenali sebagai uveitis posterior. Dalam keadaan ini, uvea (lapisan mata yang terletak di belakang mata) menjadi radang, misalnya kerana jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan sel-sel keradangan tenggelam ke dalam vitreous dan muncul sebagai floaters.

Air mata Retina

Air mata retina boleh berlaku apabila vitreous menyempit dan menarik lapisan retina. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, air mata ini akan menyebabkan pelepasan lapisan retina (retina detasmen). Ketika retina terlepas, cahaya secara otomatis tidak dapat diterima dengan baik, sehingga gambar berupa floaters.

ketumbuhan mata

Tidak semua tumor boleh menyebabkan floaters, kecuali jika ia terletak berdekatan dengan vitreous atau merebak ke vitreous. Tumor mata boleh menjadi tumor ganas atau jinak.

Pembedahan dan prosedur mata

Suntikan ubat tertentu ke dalam vitreous dapat menghasilkan gelembung yang boleh menyebabkan floaters. Beberapa kaedah pembedahan pada vitreous juga boleh menyebabkan gelembung muncul yang dapat dilihat sebagai floaters.

Walaupun dapat terjadi pada siapa saja, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko mengembangkan floaters, yaitu:

 • Lebih 50 tahun
 • Mengalami rabun jauh
 • Menghidap diabetes
 • Adakah anda pernah menjalani pembedahan katarak?
 • Mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah pengasingan retina

Gejala Floaters

Floaters dicirikan oleh penampilan bayang-bayang telus pada penglihatan. Secara amnya, pengapung tidak menyebabkan rasa sakit atau merosakkan penglihatan. Walau bagaimanapun, jika terdapat banyak, bayangan ini tidak selesa.

Bentuk floaters boleh berbeza dari orang ke orang. Bayangan ini dapat muncul dalam pelbagai bentuk, termasuk:

 • Tompok hitam atau kelabu
 • Benang
 • Garisan melengkung atau lurus
 • sarang labah-labah
 • Lingkaran menyerupai cincin

Floaters boleh kelihatan tebal atau nipis dan boleh berjumlah satu hingga ratusan. Floaters yang dilihat seseorang juga boleh berubah dari masa ke masa.

Kerana penyebab floaters berasal dari dalam mata, gambar yang dilihat juga akan bergerak ketika mata bergerak. Floaters juga akan menjauh atau hilang ketika penghidapnya cuba memandangnya secara langsung.

Selain itu, bayang-bayang biasanya akan terlihat lebih jelas ketika penghidapnya melihat latar belakang yang terang, seperti langit yang cerah atau dinding putih.

Bila hendak berjumpa doktor

Walaupun secara amnya bukan keadaan berbahaya, pemeriksaan kepada pakar oftalmologi perlu dilakukan dengan segera sekiranya timbul gejala yang lebih serius, seperti:

 • Floaters berlaku lebih kerap
 • Floaters muncul secara tiba-tiba
 • Floaters lebih banyak dan kelihatan lebih jelas
 • Kilatan cahaya yang dilihat di mata dengan pelampung
 • Sebahagian pandangan menjadi gelap
 • Sakit di mata
 • Penglihatan kabur, kabur atau hilang
 • Floaters berlaku setelah menjalani pembedahan mata atau mengalami kecederaan pada mata

Gejala-gejala ini dapat menandakan keadaan yang lebih serius, bahkan berbahaya.

Diagnosis Floaters

Diagnosis floaters bermula dengan mengemukakan soalan mengenai gejala yang dialami, terutama mengenai ciri-ciri floaters yang dilihat. Doktor juga akan bertanya mengenai sejarah perubatan pesakit, terutama mengenai keadaan yang boleh menyebabkan floaters.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor juga akan melakukan beberapa pemeriksaan mata, seperti:

 • Ujian ketajaman visual
 • Ujian pergerakan mata
 • Ujian bidang visual
 • Pemeriksaan celah lampu untuk melihat keadaan bahagian depan mata (kornea dan konjunktiva)
 • Pemeriksaan keadaan retina dengan oftalmoskop

Rawatan Floaters

Dalam kebanyakan kes, floaters tidak memerlukan rawatan khas kerana mereka pergi sendiri. Pesakit hanya perlu menyesuaikan diri agar dapat melihat tanpa diganggu oleh pengapung.

Namun, pada floaters yang disebabkan oleh penyakit atau keadaan lain, rawatan akan disesuaikan dengan penyebabnya. Sebagai contoh, pembedahan boleh dilakukan untuk merawat floaters kerana detasmen retina. Sementara itu, ubat antimikroba digunakan untuk merawat floaters yang disebabkan oleh keradangan pada uvea.

Untuk floaters terapung, rawatan boleh dilakukan secara bebas dengan memutar bola mata ke kiri dan kanan, dan ke atas dan ke bawah. Gambar akan bergerak seiring dengan pergerakan cecair di mata dan perlahan-lahan boleh hilang.

Sekiranya floaters tidak disebabkan oleh penyakit tertentu tetapi sangat mengganggu, terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh dicadangkan oleh doktor anda, seperti:

 • Terapi laser

  Doktor akan mengarahkan sinar laser khas di vitreous untuk memusnahkan bekuan yang menyebabkan floaters menjadi zarah yang lebih kecil. Tujuannya agar imej yang terbentuk tidak mengganggu penglihatan.

 • Vitrektomi

  Sekiranya terapi laser tidak banyak membantu, vitrectomy mungkin menjadi pilihan. Operasi ini dilakukan dengan membuang keseluruhan vitreous dan menggantinya dengan larutan garam steril untuk mengekalkan bentuk mata.

Harap diperhatikan bahawa kedua terapi di atas mempunyai risiko kerosakan retina yang sama. Sebagai tambahan, floaters mungkin tidak hilang sepenuhnya dan masih ada kemungkinan floaters baru akan terbentuk semula. Oleh itu, faedah dan risiko melakukan terapi ini perlu dibincangkan dengan doktor anda terlebih dahulu.

Komplikasi Floaters

Floaters biasanya tidak menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menyebabkan kegelisahan, tekanan, dan mengganggu tumpuan. Ini berpotensi membahayakan pesakit dalam situasi tertentu, misalnya ketika memandu.

Selain itu, pesakit juga berisiko mengalami komplikasi jika mereka menjalani pembedahan vitrectomy, seperti:

 • Air mata retina dan pendarahan
 • Detasmen retina atau detasmen dari mata
 • Katarak

Walaupun jarang berlaku, komplikasi ini boleh menyebabkan kerosakan kekal pada mata.

Pencegahan Floaters

Floaters umumnya merupakan keadaan yang berlaku secara semula jadi dan tidak dapat dicegah. Pencegahan terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan mencegah dan merawat keadaan yang boleh menyebabkan floaters, termasuk:

 • Gunakan pelindung mata ketika bekerja dengan alat berat atau melakukan sukan tertentu untuk mengelakkan kecederaan pada mata
 • Kawal gula darah untuk mengelakkan pendarahan vitreous akibat retinopati diabetes

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found