Ketahui Pelbagai Cara Menghilangkan Jerawat Punggung

Tidak hanya muncul di wajah, jerawat juga dapat muncul di bahagian tubuh yang lain, termasuk di punggung. Sekiranya anda mempunyai jerawat belakang, terdapat beberapa cara untuk menghilangkan jerawat belakang yang boleh anda cuba. Kaedah ini merangkumi kaedah semula jadi atau dengan ubat dari doktor.

Punca jerawat di bahagian belakang umumnya tidak berbeza dengan penyebab jerawat di muka atau bahagian badan yang lain. Jerawat boleh muncul ketika folikel atau tempat pertumbuhan rambut pada kulit tersumbat dengan sel kulit mati dan minyak semula jadi atau sebum kulit.

Folikel yang tersekat kemudiannya dapat membengkak dan menjadi radang apabila dijangkiti bakteria. Keadaan ini dipanggil jerawat.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko jerawat di bahagian belakang atau bahagian badan yang lain, seperti perubahan hormon, tekanan, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, kerap berpeluh, dan faktor genetik.

Cara menghilangkan jerawat secara semula jadi

Jerawat belakang yang kecil dan tidak menyakitkan biasanya dapat dirawat dengan beberapa cara semula jadi di rumah, iaitu:

1. Bersihkan diri anda selepas melakukan aktiviti

Berpeluh berlebihan, seperti selepas bersenam atau terlalu panas, dapat menumpuk dan menyumbat folikel rambut. Ini boleh menjadikan jerawat di bahagian belakang mudah tumbuh. Oleh itu, segera mandi dan jangan lupa membersihkan bahagian belakang, terutamanya setelah badan banyak berkeringat.

2. Pakai pakaian yang menyerap peluh

Agar badan tidak banyak berpeluh dan tetap sejuk, gunakan pakaian dengan bahan yang dapat menyerap peluh, seperti kapas. Elakkan pakaian yang terbuat dari bahan sintetik, seperti poliester, kerana pakaian ini tidak menyerap peluh dengan baik.

Selain itu, anda juga perlu menukar pakaian ketika pakaian basah dengan peluh. Sekiranya dipakai terlalu lama, pakaian yang basah dengan peluh boleh menyebabkan jerawat di bahagian belakang muncul dengan mudah.

3. Sapukan ubat jerawat

Jerawat di bahagian belakang dapat dirawat dengan ubat jerawat tanpa resep, seperti ubat jerawat yang mengandungi asid glikolik, asid salisilik, atau benzoil peroksida.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk krim, salap, atau gel. Sapukan ubat jerawat di bahagian belakang dengan jerawat 2 kali sehari atau mengikut arahan produk.

Semasa menggunakan ubat jerawat di punggung anda, tunggu beberapa minit sehingga ubat menyerap sebelum anda memakai pakaian.

4. Jaga kebersihan rambut anda

Rambut panjang yang mengalir ke belakang sebenarnya boleh meningkatkan risiko jerawat belakang. Ini kerana kotoran dan minyak di rambut dapat menyumbat liang-liang kulit di bahagian belakang.

Oleh itu, jika anda mempunyai rambut panjang, anda disarankan untuk mengikat rambut lebih kerap semasa melakukan aktiviti dan mencuci rambut dengan kerap.

5. Kurangkan pengambilan makanan tertentu

Makanan yang mengandungi banyak gula atau mempunyai indeks glisemik tinggi dianggap menyebabkan jerawat muncul dengan lebih mudah.

Oleh itu, untuk merawat jerawat di belakang atau di tempat lain, anda dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilan makanan dengan indeks glisemik tinggi, seperti nasi putih, roti putih, mi, kentang goreng, makanan ringan, seperti kek dan ais krim, dan minuman ringan .

Cara menghilangkan jerawat belakang dengan ubat

Sekiranya cara semula jadi di atas tidak berkesan untuk menghilangkan jerawat di punggung anda atau jika jerawat yang muncul di punggung anda cukup banyak dan menyakitkan, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi. Jangan tunggu jerawat kembali pecah kerana ini boleh meninggalkan bekas jerawat yang sukar dihilangkan.

Untuk merawat jerawat degil di punggung anda, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat jerawat berikut:

  • Krim retinoid, seperti tretinoin atau isotretinoin, untuk jerawat belakang yang teruk
  • Krim, salap atau gel antibiotik
  • Pil perancang keluarga

Selain itu, doktor juga boleh menyuntik kortikosteroid ke jerawat belakang yang besar dan berjerawat.

Apabila jerawat punggung muncul, hindari kebiasaan yang boleh memperburuk jerawat, seperti memerah jerawat, memakai pakaian yang terlalu ketat dan tidak menyerap peluh, dan memakai beg galas kerana punggung anda berpeluh dan lembap.

Sekiranya jerawat belakang tidak mereda, mereda, atau muncul bersama dengan aduan lain, seperti demam, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found