7 Khasiat Stroberi untuk Kesihatan yang Anda Tidak Perlu Lupa

Bukan hanya enak dan menyegarkan, faedah strawberi tidak sedikit. Pelbagai kandungan nutrisi dalam buah merah ini baik untuk kesihatan tubuh, dari menjaga kesihatan jantung hingga mencegah barah.

Strawberry adalah salah satu jenis beri yang mudah didapati di Indonesia. Buah ini berwarna merah terang dan mempunyai rasa manis dan masam. Selain dimakan secara langsung, strawberi juga dapat diproses menjadi berbagai jenis produk makanan, seperti selai, sirup, dan kue.

Kandungan Pemakanan dalam Strawberi

Dalam 100 gram strawberi, terdapat kira-kira 32 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Protein
  • Kalsium
  • Folat
  • Vitamin C
  • Vitamin B6

Bukan hanya itu, strawberi juga mengandungi magnesium, kalium, zat besi, dan pelbagai jenis antioksidan, seperti antosianin dan antioksidan ellagitannins.

Khasiat Stroberi untuk Kesihatan

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, terdapat beberapa kelebihan strawberi yang dapat diperoleh dengan memakannya secara berkala, iaitu:

1. Saluran pencernaan yang sihat

Stroberi adalah salah satu jenis buah yang kaya dengan serat prebiotik. Kandungan serat ini diketahui dapat membantu pertumbuhan bakteria baik dalam usus dan menyuburkan saluran pencernaan.

Bukan hanya itu, strawberi juga mengandungi antosianin, sejenis antioksidan yang dapat mengurangkan risiko barah usus besar.

2. Menurunkan kadar kolesterol dalam badan

Bukan hanya saluran pencernaan yang sihat, kandungan serat dalam strawberi juga dapat mengurangi pengumpulan lemak dan kolesterol dan mencegah penyempitan saluran darah.

Ini disokong oleh penyelidikan yang menunjukkan bahawa memakan strawberi secara berkala selama 3 minggu dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (HDL) sambil meningkatkan kadar kolesterol baik (LDL) dalam tubuh.

3. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Satu kajian menunjukkan bahawa makan strawberi bermanfaat untuk menjaga tekanan darah tetap stabil. Ini berkat kandungan kalium, flavonoid, dan polifenol dalam strawberi yang dapat menurunkan tekanan darah. Oleh itu, buah ini dimakan dengan baik oleh orang yang menderita darah tinggi.

4. Mengawal kadar gula dalam darah

Manfaat strawberi seterusnya ialah mengawal kadar gula dalam darah. Ini kerana strawberi mempunyai indeks glisemik rendah, sehingga tidak memicu peningkatan kadar gula darah secara drastik. Berkat faedah ini, strawberi selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes jenis 2.

5. Mencegah penyakit jantung

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, strawberi mampu menjaga tekanan darah, mengatasi kolesterol tinggi, dan mengawal kadar gula dalam darah tetap stabil.

Gabungan ini menjadikan strawberi bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti serangan jantung dan strok.

6. Menentang kesan radikal bebas

Stroberi adalah salah satu jenis buah yang kaya dengan antioksidan. Kandungan ini memiliki peranan penting dalam melindungi sel-sel tubuh dari pengaruh paparan radikal bebas, yang dapat memicu berbagai penyakit, seperti barah dan penyakit degeneratif.

Kandungan antioksidan dalam strawberi juga berguna untuk mengurangi keradangan dan menjaga kulit dan tulang yang sihat.

7. Menurunkan berat badan

Stroberi boleh menjadi salah satu pilihan makanan bagi anda yang mengikuti program diet. Ini kerana strawberi rendah kalori dan mengandungi pelbagai nutrien yang dapat memenuhi keperluan pemakanan anda semasa menjalani diet.

Bukan hanya itu, strawberi juga tinggi serat yang dapat memberikan kesan penuh lebih lama. Oleh itu, dorongan untuk makanan ringan atau makan berlebihan akan berkurang.

Namun, bukan hanya dengan makan strawberi, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari dan mengelakkan memakan makanan yang tinggi kalori dan lemak untuk mengekalkan atau menurunkan berat badan.

Walaupun kelebihan strawberi cukup banyak, anda masih perlu memperhatikan kebersihan dan cara memprosesnya. Pilihlah strawberi yang dalam keadaan baik dan kelihatan segar. Jangan lupa mencucinya terlebih dahulu sebelum memakainya.

Anda boleh makan stroberi secara lurus, memprosesnya menjadi jus, atau mencampurkannya dengan salad buah. Di samping itu, untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda, anda juga perlu makan makanan sihat lain, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan berprotein tinggi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah strawberi atau jumlah penggunaan yang sesuai dengan keadaan badan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found