Pelbagai Punca Jerawat di Kemaluan dan Pencegahannya

Bukan hanya pada wajah, jerawat juga boleh muncul pada alat kelamin. Keadaan ini pastinya membuat penghidap merasa sakit dan tidak selesa. Walaupun pada amnya jerawat kemaluan tidak berbahaya, anda masih perlu mengetahui sebab dan cara mencegahnya.

Dalam kebanyakan kes, jerawat kemaluan akan hilang dengan sendirinya. Seperti jerawat di muka, jerawat di kawasan kemaluan juga boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk kebersihan diri dan perubahan hormon.

Punca Jerawat di Kemaluan

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan jerawat pada alat kelamin, iaitu:

1. Folliculitis

Follicitis adalah keradangan folikel rambut akibat jangkitan bakteria atau kulat. Salah satu faktor yang meningkatkan risiko folikulitis adalah mencukur rambut kemaluan. Menggunakan pisau cukur yang tidak bersih dapat menyebabkan kerengsaan dan jangkitan pada kulit, serta memicu munculnya jerawat di kawasan kemaluan.

2. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah reaksi keradangan pada kulit kerana terdedah kepada bahan atau bahan tertentu. Sabun yang mengandungi wangian, kondom, pelincir seksual, tampon, dan salap over-the-counter boleh menyebabkan keradangan dan penampilan jerawat pada alat kelamin.

3. Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum adalah jangkitan virus yang boleh menyebabkan benjolan seperti jerawat muncul di mana sahaja di badan, termasuk kawasan kemaluan. Rawatan untuk keadaan ini adalah dengan ubat topikal atau ubat oral yang ditetapkan oleh doktor.

4. Hidradenitis suppurativa (HS)

Hidradenitis suppurativa atau disebut jugainversa jerawat adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh keradangan dan jangkitan pada kelenjar peluh. Keadaan ini menyebabkan luka seperti jerawat muncul di seluruh badan, termasuk kawasan kemaluan. Rawatan boleh dilakukan dengan ubat hingga pembedahan.

Rawatan dan Pencegahan Jerawat di Kemaluan

Jerawat yang disebabkan oleh kerengsaan ringan biasanya hilang dengan sendirinya. Namun, jika ia tidak bertambah baik atau bertambah buruk, disarankan agar berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Rawatan untuk jerawat pada alat kelamin boleh dalam bentuk ubat topikal, seperti salep, krim, atau gel, juga boleh dalam bentuk ubat oral, bergantung pada penyebabnya. Dalam beberapa kes, doktor malah mengesyorkan pembedahan.

Sementara itu, untuk mengelakkan jerawat di kemaluan muncul kembali, terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan, iaitu:

  • Pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas.
  • Elakkan pakaian ketat yang boleh menyebabkan geseran.
  • Elakkan menyentuh atau memerah jerawat.
  • Elakkan mandi atau mandi di dalam air yang terlalu panas.
  • Elakkan mandi dengan sabun yang mengandungi wangian.
  • Elakkan mencukur rambut kemaluan. Sekiranya anda ingin memotong rambut kemaluan, lebih baik menggunakan gunting.

Dengan mengetahui pelbagai penyebab jerawat pada alat kelamin, anda diharapkan dapat menghindarinya dan mengambil langkah berjaga-jaga dengan menjaga kebersihan kawasan organ intim.

Walaupun pada umumnya jerawat di kemaluan dapat sembuh dengan sendirinya, anda masih perlu berjumpa doktor, terutamanya jika jerawat sakit, bengkak, atau menyebabkan masalah. Doktor akan mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.