Janin Berhenti Bergerak? Lakukan 6 Trik Ini!

Pergerakan janin yang aktif dan sering dirasakan oleh ibu semasa mengandung memang begitu satu daripada tanda bahawa janin tumbuh sihat. Namun, jangan panik ketika janin berhenti bergerak secara tiba-tiba. Cuba helah berikut untuk membuatnya bergerak!

Secara amnya, wanita hamil dapat merasakan pergerakan janin pada usia kehamilan 16-22 minggu. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil mungkin mula merasakan pergerakan janin ketika mereka hamil 25 minggu.

Pergerakan janin ini biasanya akan terasa lebih kerap pada trimester ketiga kehamilan dan meningkat ketika anda akan melahirkan atau ketika anda mula merasakan kontraksi.

Walaupun begitu, terdapat beberapa keadaan yang kadang-kadang menyebabkan kekerapan dan jangka masa pergerakan janin di rahim menurun atau bahkan membuat janin berhenti bergerak.

Apa yang menyebabkanJanin Bberhenti Bbergerak?

Janin tiba-tiba jarang atau bahkan berhenti bergerak tidak semestinya menunjukkan gangguan berbahaya. Berikut adalah beberapa sebab janin berhenti bergerak:

1. Janin sedang tidur

Biasanya janin tidur sekitar 20-40 minit (tidak lebih dari 90 minit). Semasa tidur, janin tidak akan bergerak. Tetapi apabila dia bangun, dia akan kembali aktif.

2. Ibu aktif

Biasanya janin menjadi lebih aktif pada waktu malam ketika ibu tidur, iaitu antara 21.00-01.00. sekarangSebaliknya, ketika wanita hamil aktif, pergerakan janin cenderung menurun dan kadang-kadang berhenti bergerak.

3. Ibu tidak cukup makan

Janin cenderung bergerak secara aktif setelah wanita hamil makan, kerana untuk bergerak, dia memerlukan tenaga dari makanan yang dimakan oleh ibunya. sekarang, janin boleh berhenti atau jarang bergerak kerana kekurangan tenaga, kerana belum mendapat pengambilan makanan dari ibunya.

4. Kedudukan janin anterior

Kedudukan janin menghadap punggung ibu (kedudukan anterior) dapat membuatkan ibu hamil kurang dapat merasakan pergerakannya. Biasanya kedudukan ini berlaku pada akhir trimester ketiga atau hampir pada waktu bersalin.

5. Hamil berumur

Apabila usia kehamilan memasuki trimester ketiga atau lebih dari 32 minggu, pergerakan janin secara amnya akan sedikit menurun atau kadang-kadang berhenti bergerak untuk sementara waktu. Ini disebabkan oleh penyempitan rahim kerana ukuran janin yang semakin meningkat, jadi tidak cukup ruang untuk janin bergerak.

6. Keadaan berbahaya

Janin yang jarang atau tidak bergerak juga dapat menandakan keadaan berbahaya, seperti:

 • Janin kekurangan oksigen, misalnya kerana keterlibatan pada tali pusat. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gangguan janin boleh berlaku.
 • Gangguan plasenta, seperti plasenta abruptio atau koyakan plasenta di rahim.
 • Bayi mati di dalam rahim atau kelahiran mati.

Selain pelbagai perkara di atas, merokok dan kegemukan juga dapat membuatkan ibu hamil kurang dapat merasakan pergerakan janin.

Petua dan Trik Memancing Janin Bergerak Lagi

Jangan panik jika wanita hamil merasakan janin telah berhenti bergerak. Terdapat beberapa petua dan trik yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk memikat si kecil bergerak semula:

 • Cuba bersuara. Wanita hamil boleh bercakap dengannya atau menghidupkan muzik untuk melihat apakah ada tindak balas pergerakan daripadanya.
 • Minum air sejuk atau makan makanan manis.
 • Rehat
 • Menyentuh atau membelai perut.
 • Berbaring di sebelah kiri. Posisi ini dapat melancarkan peredaran darah dan boleh mencetuskan janin menjadi lebih aktif.

Sekiranya wanita hamil mula merasakan pergerakan dari perut setelah mengamalkan kaedah di atas, kemungkinan janin baik-baik saja. Namun, Bumil mesti terus mengawasi pergerakannya jika dia berhenti bergerak lagi.

Keadaan yang memerlukan wanita hamil segera berjumpa doktor

Wanita hamil perlu berwaspada sekiranya rangsangan yang diberikan kepada janin tidak meningkatkan pergerakannya atau janin masih berhenti bergerak. Wanita hamil disarankan segera pergi ke pakar obstetrik sekiranya:

 • Janin tidak bergerak sekurang-kurangnya 10 kali dalam dua jam.
 • Terdapat pembengkakan pada bahagian tubuh wanita hamil, seperti tangan, kaki, dan sekitar mata.
 • Wanita hamil mengalami sakit kepala lebih dari 24 jam dan tidak dapat melihat dengan jelas.
 • Wanita hamil mengalami kekejangan perut secara berterusan.
 • Wanita hamil mengalami pendarahan dari faraj.
 • Demam hamil.
 • Wanita hamil sukar bernafas.
 • Muntah dan sawan hamil.
 • Perut hamil terasa sakit ketika disentuh.

Doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk mengetahui keadaan janin. Pemeriksaan ini merangkumi pemeriksaan fizikal dan ultrasound untuk memantau degupan jantung janin, melihat keadaan dan aktivitinya di dalam rahim, dan melihat apakah ada hal-hal yang berpotensi menyukarkan pergerakannya, seperti ikatan tali pusat.

Sekiranya keputusan pemeriksaan adalah normal, wanita hamil boleh pulang ke rumah. Tetapi dengan catatan, wanita hamil mesti lebih berwaspada dan memantau pergerakan janin setiap hari. Sekiranya pergerakan janin menurun atau janin berhenti bergerak lagi, wanita hamil harus segera kembali ke pakar obstetrik.