Punca dan Rawatan Kaki Gajah

Elephantiasis atau filariasis adalah salah satu keadaan yang perlu diperhatikan, kerana sering tidak menimbulkan gejala dan hanya dapat dikesan ketika sudah memasuki tahap kronik. Dengan mengetahui penyebab elephantiasis, rawatan dapat dilakukan seawal mungkin.

Elephantiasis sering dijumpai di negara tropika, termasuk Indonesia. Walaupun kebanyakan orang dengan elephantiasis tidak mempunyai gejala, penyakit ini boleh menyebabkan pembengkakan anggota badan dan bahkan hilang upaya kekal.

Punca Penyakit Kaki Gajah

Elephantiasis disebabkan oleh sejenis cacing filarial yang menyerang kelenjar getah bening. Cacing ini dapat ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti.

Di dalam badan, cacing filarial dapat menyebar melalui saluran darah dan kelenjar getah bening. Selanjutnya, cacing akan membiak di saluran limfa dan menyumbat peredaran limfa, menyebabkan bengkak kaki.

Gejala Penyakit Kaki Gajah

Gejala utama elephantiasis adalah pembengkakan pada kaki. Selain kaki, bengkak juga boleh terjadi pada bahagian badan yang lain, seperti lengan, kawasan kemaluan, dan dada.

Perkembangan penyakit elephantiasis boleh berlaku dalam beberapa fasa. Berikut ini adalah penjelasan mengenai fasa elephantiasis dan gejala yang menyertainya:

Fasa asimptomatik

Pada peringkat awal, penghidap elephantiasis biasanya tidak mengalami sebarang gejala. Ini membuat penderita tidak menyedari bahawa dia telah dijangkiti elephantiasis, jadi sudah terlambat untuk mendapatkan perawatan.

Walaupun tidak menimbulkan gejala, cacing yang menyebabkan elephantiasis telah menyebabkan kerosakan pada sistem limfa, ginjal, dan penurunan imuniti.

fasa akut

Fasa akut dicirikan oleh keradangan tempatan yang melibatkan kulit, kelenjar getah bening, dan saluran limfa. Keadaan ini berlaku sebagai tindak balas terhadap sistem ketahanan badan terhadap parasit.

Gejala yang muncul pada fasa akut termasuk demam, bengkak kelenjar getah bening, dan pembengkakan kaki. Pada lelaki, pembengkakan juga boleh berlaku di testis.

Fasa kronik

Apabila elephantiasis berkembang secara kronik, ia menyebabkan tisu limfa bengkak dan penebalan kulit pada kaki. Pada lelaki, keadaan ini juga dicirikan oleh penebalan kulit buah zakar. Semasa pada wanita, elephantiasis boleh menyebabkan payudara dan vagina bengkak.

Bukan hanya kaki yang mula kelihatan besar, kadang-kadang elephantiasis juga disertai dengan gejala lain, seperti kulit terasa kaku dan keras, sakit di kawasan bengkak, menggigil, demam, dan merasa tidak sihat.

Cara Mengendalikan Penyakit Elephantiasis

Sekiranya anda mengalami gejala elephantiasis di atas, segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Ujian darah biasanya dilakukan pada waktu malam kerana parasit hanya menyebar dalam darah pada waktu malam.

Sekiranya doktor mengesahkan diagnosis, doktor boleh memberi ubat antiparasit yang boleh anda ambil, seperti: albendazole, ivermektin, atau diethylcarbamazine sitrat.

Ubat ini dianggap berkesan untuk membersihkan darah cacing parasit sambil mencegah penyebarannya kepada orang lain. Untuk membasmi cacing dewasa, doktor juga boleh memberi ubat doxycycline.

Sekiranya jangkitan cacing filarial menyebabkan pembengkakan pada skrotum atau mata, doktor mungkin mencadangkan pembedahan.

Elephantiasis dapat dicegah dengan menjaga kebersihan persekitaran dan tentu saja kebersihan diri. Anda boleh memakai baju dan seluar panjang ketika melakukan perjalanan atau di luar rumah dan memakai losyen penghalau nyamuk pada waktu malam.

Sekiranya kaki anda kelihatan bengkak atau mengalami gejala elephantiasis, segera berjumpa doktor agar rawatan yang tepat dapat dilakukan seawal mungkin.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found